Er det for meget at forlange, at der bliver stillet krav til os danskere, at vi skal tage stilling til organdonation?
Det mener jeg ikke.
Vi svigter os selv i vores samfund og især vores unge generationer.
74% af alle danskere over 15 år har ikke registeret sig i organdonorregisteret. Af de 26% der har gjort det, er det kun 1% af de unge mellem 15-19år!
Derfor kæmper jeg for en lovændring og for at få sundhedsministeren i tale.
Det kræver politisk handling nu.
Derfor kæmper jeg for en lovændring og for at få sundhedsministeren i tale.
Alt for mange tager ikke stilling og for mange taber kampen og dør imens de står på ventelisten til et nyt organ.
Heriblandt var min 15-årig datter Josephine der døde på ”urgent call” listen.
(Kronikken fortsætter under billedet)
Meningsløst, uretfærdigt og helt forkert at Josephine skulle dø på en solskinsdag d. 21. april 2020 kl. 12, i skyggen af coronakrisens 1. nedlukning.
En simpel halsbetændelse udviklede sig til et hjertesvigt og satte et brutalt punktum for hendes liv før det rigtigt var begyndt.
Livet ventede på hende 1. g, cheerleading-drømmene, veninderne, kæresten og hendes lille hund Albert.
Ingen glemte hun imens hun tappert kæmpede sin sværeste kamp for livet, som hun på tragiskvis tabte.
En simpel halsbetændelse udviklede sig til et hjertesvigt og satte et brutalt punktum for hendes liv før det rigtigt var begyndt.
Hendes kærlighed til livet var stærk, derfor er jeg som hendes far både sorgfuld og stolt på min datters vegne.
Josephine levede ikke forgæves, hendes smukke kamp for livet bliver en del af undervisningsmaterialet som IBog på landets fire gymnasiale uddannelser fra i år i samarbejde med Dansk Center For Organdonation.
Med det formål at vække debat og refleksion blandt unge om liv og død, krop og sjæl, adfærd og moral, teknologi, politik og samfund.
Meningsfuldt, for organdonation er et emne, som optager de unge, men mange føler, at de har for lidt erfaring og viden til at tage stilling, de døde tal viser det!
(Kronikken fortsætter under grafikken)
Måske kunne min datter, og mange andre, have været reddet - hvis loven havde været et aktivt fravalg til organdonation fra det fyldte 18. år i Danmark!
Lad mig slå fast, lovændringsforslaget er et adfærdsregulerende værktøj, der hverken handler om at tage friheden fra danskerne eller tvinge dem til at være organdonor, staten skal eje vores organer, et alt eller intet!
Men har i sin enkelthed til formål at samfundet tager ansvar og hjælper danskerne til handling, ved at tage stilling til organdonation på et oplyst grundlag i rolige og trygge rammer sammen med deres kære, i stedet for midt i krisen og sorgens stund.
Måske kunne min datter, og mange andre, have været reddet - hvis loven havde været et aktivt fravalg til organdonation fra det fyldte 18. år i Danmark!
En hjælp til de pårørende og ildsjælene i vores sundhedsvæsen, et omsorgsfuldt og næstekærligt signal fra samfundet om, at livet kan gives videre som en smuk gave også til helt unge mennesker, når vi er døde og ikke kan vækkes til live igen.
De færreste danskere tænker til dagligt over, at en manglende stillingtagen kan være udslagsgivende for liv eller død hos vores børn, nærmeste eller andre mennesker i akut livsfare.
Det vanskeliggør arbejdet for de mange ildsjæle i vores sundhedssystem, der i døgndrift kæmper for at redde vores liv, når ulykken er sket.
Borgerforslag: Aktivt fravalg til organdonation
Mads Sebbelov har oprettet et såkaldt borgerforslag, hvor han kæmper for at ændre organdonationsloven sådan, at det aktive tilvalg bliver til at aktivt fravalg.
Det betyder, at man automatisk er organdonor, og derfor aktivt skal fravælge at give sine organer videre, når man dør – hvis forslaget bliver vedtaget på Christiansborg.
Hvis borgerforslaget opnår 50.000 underskrifter, kan det blive fremsat som beslutningsforslag, behandlet og stemt om i Folketinget.
Handler det om berøringsangst, uvidenhed, tvivl eller fordi døden og organdonation er tabubelagte emner og dermed svære at forholde sig til?
Sandsynligvis ja, men ulykkeligvis bliver det kun vanskeligere at forholde sig til og svare på midt i sorgens stund, hvis vores afdøde har undladt at forholde sig til spørgsmålene.
Vi bliver, om vi vil det eller ej, pålagt som pårørende at svare på spørgsmålet.
Et svar der får afgørende betydning for vores efterfølgende sorgbearbejdelse og livskvalitet, hvis vi selv er uafklaret omkring spørgsmålene.
Jeg mener, vi som samfund godt kan stille krav til os selv!
I særlig grad, hvis det er vores børn, der dør på tragiskvis!
Derfor mener jeg, at Danmark svigter danskerne ved stædigt at fastholde et formodet samtykke til organdonation et aktivt tilvalg.
Jeg mener, vi som samfund godt kan stille krav til os selv!
Når samfundet i kor råber på en ændring samtidigt med de viser vejen og fortæller, hvad der skal til.
Mads Sebbelov
Far til Josephine (2004 - 2020) og Oscar