For mange fanger: Besøgsrum og træningslokale bliver nu brugt som celle

Overbelægning i Vestre Fængsel skader det resocialiserende arbejde med de indsatte, lyder det.

Det er ikke længere noget nyt, at det danske fængselssystem er presset til bristepunktet, og for femte år i træk er udviklingen gået den gale vej.

I arresthuset Vestre Fængsel i København er situationen nu så alvorlig, at besøgsrummet samt fængslets motionsrum er blevet taget i brug for at få plads til de mange varetægtsfængslede.

Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

Vestre Fængsel har plads til 506 arrestanter, men belægget har været helt oppe på 115 procent. Derfor har 30 enmandsceller haft dobbeltbelæg, mens helt op til fire indsatte har været nødt til at ruske tremmer i fængslets normale besøgsrum.

- En af årsagerne til det store overbelæg i Vestre Fængsel er, at der er så mange afsonere. Jeg er godt klar over, at der er fyldt alle steder, men det går hårdt ud over arresthusene, der slet ikke har den elastik i kapaciteten, som de tvinges til nu, siger Gert Jensen, der er områdetillidsrepræsentant i fængselsbetjentenes fagforening, Fængselsforbundet.

Han tilføjer:

- Cellerne er ofte uden toilet og bad, og det er ikke optimalt, at der bor flere indsatte på en celle. Man bliver simpelthen nødt til at lave en systematisk plan for, hvordan afsonerne kan komme videre i systemet, siger han.

Skadende for både indsatte og ansatte

Ikke nok med, at de indsatte har fået forringede forhold, er tilældet også det samme for de ansatte fængselsbetjente.

Mange er sygemeldte på grund af den pressede situation, hvor volden mod de ansatte samtidig har været stigende. Det efterlader ikke meget tid til det resocialiserende arbejde, der skal hjælpe folk ud af kriminalitet, som det danske fængselssystem ellers er kendt for at have stor succes med.

- Fordi vi i forvejen er så få, rammer arbejdspresset os fængselsbetjente. Der er kun de praktiske opgaver tilbage. Vi siger godmorgen, serverer morgenmad og lader folk gå på toilettet. Det er det. Vi kan ikke engang stoppe op og tale i 3-4 minutter ved celledøren, siger tillidsrepræsentant David Jejsen.

I Hovedstadsområdet findes der blandt andet også arresthuse i Helsingør, Hillerød, Frederikssund og Køge, som også alle har været hårt pressede af overbelæg.

Gennemsnit i belægning på mere end 100%

I årets første to måneder har Kriminalforsorgen i gennemsnit haft en belægningsprocent på 102 - selvom der fra politisk side er aftalt et maksimum for belægningsprocenten på 95 i arresthuse og 96 i fængslerne.

Og ifølge tillidsrepræsentant i Vestre Fængsel, David Jensen, er de indsatte mindst ligeså frustrerede over situationen som de ansatte fængselsbetjente. 

- De har kun os fængselsbetjentene at lade deres frustrationer gå ud over. Særligt i ydertimerne med få betjente på arbejde, kan der være udfordringer. Og dem, der grundet overbelægget sidder og afsoner i et træningslokale eller vores besøgsrum har ikke noget tv - og dermed får de ingen adspredelse. Det frustrerer dem, og det forstår jeg godt, siger han.

Ifølge Fængselsforbundets områdetillidsrepræsentant Gert Jensen, er der med den nuværende situation i arresthusene et behov for at flytte flere afsonere til fængslerne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik