Ejer vil rive ikonisk værtshus ned: Nu går naboerne til kamp

I Københavns Nordvestkvarter bliver planer om at rive værtshuset Fuglereden ned og bygge ungdomsboliger mødt med protest. Nu vil naboer råbe rådhuset op.

Cafe Fuglereden er et af Nordvests sidste brune værtshuse.

I 21 år har Dennis Batak og hans bror drevet det lille vandhul i den gamle ejendom på hjørnet af Frederikssundsvej og Provstevej. Men det kan snart være slut.

Hvis planerne om at opføre 40 ungdomsboliger på grunden bliver til virkelighed, er Fuglereden fortid.

- Det var os, der startede Fuglereden, så stedet betyder rigtig meget for os. Fuglereden er det andet hjem for os og vores stamgæster, så jeg er meget stor modstander af de her byggeplaner, siger Dennis Batak.

Byggeri kræver dispensation

Sidste tordag udsendte Københavns Kommune en naboorientering om byggeplanerne på grunden.

quote Det var os, der startede Fuglereden, så stedet betyder rigtig meget for os. Fuglereden er det andet hjem for os og vores stamgæster.

Dennis Batak, ejer, Fuglereden

Ejeren af grunden har ansøgt kommunen om tilladelse til at rive de eksisterende bygninger ned og opføre et en ejendom på fem etager med 40 ungdomsboliger og tagterrasse.

Byggeriet kræver en dispensation fra lokalplanen, da både byggeprocent og facadens længde ud til Provstevej overskrider, hvad lokalplanen tillader.

Projektet er nu i høringsfasen, hvor naboer og andre kan bidrage med deres holdning til projektet, men i naboorienteringen kan man læse, at kommunen som udgangspunkt er indstillet på at give de nødvendige dispensationer.

Den besked har fået kvarterets beboere op på barrikaderne.

- Jeg synes, det er rigtig træls, at kommunen vil give dispensation til lokalplanen. Der er regler for, hvor tæt og hvor højt man må bygge. De er lavet, fordi mennesker har brug for lys og luft. Hver gang de giver dispensation, bliver kvarteret tættere bebygget, og der bliver mindre lys og mindre luft, siger Freja Wedenborg, som bor tæt på Fuglereden.

Naboer råber op

Få timer efter Københavns Kommune havde sendt forslaget i borgerhøring, havde hun sammen med nogle naboer nedsat en ”kampagnegruppe” med det formål at bremse kommunens dispensationsplaner.

Gruppen har blandt andet lavet plakater med teksten ”Bevar Fuglereden” og skrevet et udkast til høringssvar, som de opfordrer alle til at sende ind til kommunen.

- Det vigtigste er, at så mange som muligt får indsendt et høringssvar. Vi synes, det er vigtigt, at de på rådhuset får at vide, at vi er mange lokale herude, som vil blive kede af det, hvis det hus rives ned, siger Freja Wedenborg.

I kommentarsporet til et opslag, hun skrev på Facebook bakker mange op om naboernes protest. Man kan blandt andet læse, at nogen planlægger en underskriftsindsamling til fordel for den gamle bygning.

Historisk bygning

Fuglereden har hjemme i en hjørnebygning fra omkring forrige århundredeskifte og er et af de få tilbageværende eksempler på datidens byggestil i området, der dengang hed Utterslev Mark. Det meste byggeri fra perioden består af lave huse på op til to-tre etager. Flere af dem er desuden kendetegnet ved at have et hjørnetårn, ligesom den bygning, hvor Fuglereden ligger.

Blandt andet derfor mener Freja Wedenborg, at det vil være synd at rive den ned.

- Huset, som Fuglereden ligger i, er en fin, gammel bygning, som vi har haft mange af herude i Nordvest og på Provstevej, og som er med til at give kvarteret sit særlige udtryk. Men der er mange, som er revet ned, netop fordi kommunen giver dispensation til lokalplaner, siger Freja Wedenborg.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Både naboer og ejere er gået til kamp for værtshuset, der ligger i Københavns Nordvestkvarter.
Både naboer og ejere er gået til kamp for værtshuset, der ligger i Københavns Nordvestkvarter.

Dertil kommer Fugleredens betydning som lokalt mødested, fortsætter hun:

- Der er dels det arkitektoniske, men så er Fuglereden jo også et samlingssted. Det er et af vores sidste gamle, lokale værtshuse. Det ville være ærgerligt, hvis det forsvandt.

Ejer: ”Det handler om økonomi”

Ejeren af grunden er tømrer Jørgen Petersen. Han købte købte ejendommen i 1998, hvor den stod tom og med hans ord lignede en ruin. Han deler ikke naboernes ærgrelse for at miste et af kvarterets værtshuse. 

- Jeg har selv boet der i en af lejlighederne i 10-12 år, så jeg er meget bekendt med området, dynamikken og kulturen. Da jeg købte ejendommen, var kvarteret et andet. Der sad mange flere og brugte værtshusene som stue. Sådan er det ikke længere. Og der ligger i dag stadigvæk masser af værtshuse på Frederikssundsvej. Så hvorfor er det ene sted mere helligt end et andet?, spørger han.

Jørgen Petersen peger på, at det bedre kan betale sig for ham bygge nyt end at beholde hjørnebygningen, hvor Fuglereden ligger, ved lige. 

- De fire lejligheder, der er i dag, er utidssvarende. Der er hverken handicapadgang eller energivenlighed. I det her tilfælde vil det være ligeså dyrt at klimasikre de fire lejligheder som at bygge fire nye. I bund og grund handler det om økonomi. Det er der ingen tvivl om, siger Jørgen Petersen til TV 2 Lorry.

quote Jeg ved da godt, at de på værtshuset er kede af at miste deres forretning. Men det kan jeg ikke imødese, så de kan fortsætte.

Jørgen Petersen, husejer

Jørgen Petersen har i flere år haft planer om at bygge nyt på grunden og er efter dialog med kommunen nået frem til det udkast, som nu foreligger. Han er klar over, at projektet kan blive mødt med en vis modstand, men han er nødt til at tage hensyn til sin egen økonomi, forklarer han.

- Jeg er ikke uforstående over for, at forandring ikke altid fryder. Det kan jeg da godt forstå. Og jeg ved da godt, at de på værtshuset er kede af at miste deres forretning. Men det kan jeg ikke imødese, så de kan fortsætte, siger Jørgen Petersen.

Glad for opbakningen

Hvor det hele ender, vil vise sig. Nabohøringen løber frem til d. 7. maj, hvorefter Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til dispensationen.

I Fuglereden er værtshusejer Dennis Batak overvældet over den opbakning, han har mødt fra lokalsamfundet.

quote Jeg tror, vi har en god chance.

Dennis Batak, ejer, Fuglereden

- Jeg er helt overrasket over reaktionerne. Inden for 24 timer efter brevet blev sendt ud, har vi fået mange reaktioner fra folk, som er chokerede over, at stedet måske skal rives ned. Folk siger, vi må demonstrere, og vi ikke skal finde os i det. Det er fantastisk, synes jeg.

Han ser positivt på værtshusets overlevelsesmuligheder, blandt andet takket være naboernes opråb.

- Jeg tror, vi har en god chance, slutter Dennis Batak.

Det er dette byggeri, der truer Fugleredens fremtid
Det er dette byggeri, der truer Fugleredens fremtid

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik