Niels Bohr Instituttet indgår norsk-dansk aftale om fremtidsteknologi

Med kongeparret som vidne har Niels Bohr Instituttet underskrevet en samarbejdsaftale med norsk universitet.

Norden kan ligge helt i front, hvis de nordiske lande slår sig sammen om forskningen i en af fremtidens teknologier, kvanteteknologi.

Sådan lyder budskabet tirsdag, i forbindelse med at Universitet i Oslo og danske Niels Bohr Institutet har indgået en samarbejdsaftale om forskning i kvanteteknologi.

Det er sket med det danske kongepar og norske kronprinspar som vidner i forbindelse med det kongelige statsbesøg i Norge.

Aftalen er en hensigtserklæring underskrevet af institutleder på Niels Bohr Institutet Joachim Mathiesen og Solveig Kristensen, der er dekan for det matematiske og naturvidenskabelige fakultet på Universitet i Oslo.

Joachim Mathiesen har tidligere været professor ved det norske universitet. Han har fortsat samarbejdet med Oslo, siden han vendte tilbage til Niels Bohr Institutet i 2010.

Hensigtserklæringen indebærer blandt andet, at de to parter vil samarbejde ved at udveksle medarbejdere, forskere, erfaringer og viden og samarbejde om forskningsprojekter indenfor kvanteteknologi.

Kan finde løsninger på klimakrisen

Kvanteteknologien er en avanceret form for matematisk indretning af computere og ventes at kunne levere meget komplicerede beregninger, der ikke er mulige i dag.

Teknologien kan være med til at finde løsninger på klimakrisen, skabe medicinske gennembrud og styrke cybersikkerheden.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

I forbindelse med statsbesøget til Norge, hvor kvanteteknologi er et af de centrale temaer, har Danmarks ambassadør i landet, Louise Bang Jespersen, også påpeget, at Norden har et stort potentiale indenfor kvanteteknologi.

- Vi i Norden kan meget hver for sig, men hvis vi kan gå sammen om kvanteteknologi, så kan vi også globalt ligge helt i front, sagde hun til Ritzau mandag.

Den danske regerings strategi for kvanteteknologi blev præsenteret i 2023, hvor det blandt andet fremgik, at Danmark skal være en af verdens førende indenfor kvanteforskning.

Som et led i Danmarks kvantestrategi vil der blive investeret over en milliard kroner i årene 2023 til 2027.

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik