Oversigt

Seneste nyt

Ny elefantunge i ZOO

Klokken 02.39 natten til tirsdag skete det, som dyrepassere, dyrlæger – og mange andre medarbejdere i København ZOO har ventet mange måneder på.

En elefantunge kom til verden i elefantanlægget i ZOO. Og det er en hun. 

Fødslen af den lille unge skete fint og naturligt med hele flokken involveret som hjælpere, og allerede få minutter senere var ungen på benene og gik rundt blandt resten af flokken, lyder det fra København ZOO.

- En fødsel er en meget social begivenhed i en elefantflok, og man kan da også se på overvågningsbillederne, at hele flokken er involveret. De voksne hunner støtter og hjælper den fødende og har samtidig en vigtig rolle i at holde eventuelle større unger på afstand, forklarer zoologisk direktør Mads Bertelsen.

Den første tid er livsvigtig

Efter fødslen hjælper ’tanterne’ også ungen hurtigt på benene, og i løbet af de første døgn er det meget vigtigt, at de får vist ungen vej til patterne for at die. 

Netop den første diegivning er en af de vigtigste milepæle, som dyrepasserne i disse timer holder særligt øje med.

- Derudover skal vi gerne se, at den hurtigt kommer op at stå samt får tisset, lyder det fra den zoologiske direktør.

Der bor nu to elefantunger i ZOO København. Udover den nyankomne er der Mun, som kom til verden i 2020.

Billede 20.02.2024 07.56.31
Foto: København Zoo

Elefant-fakta

  • Mor: Maha Kumari, Født i 2007 i Køln ZOO. Hun kom til København ZOO i september 2019. Den nyfødte kalv er hendes anden unge. Den første unge er udstationeret i en Ungarsk ZOO, hvor han er en del af en elefant ungkarleflok.

  • Far: Fahim. Født i 2005 i Zürich ZOO. Fahim kom i december 2021 til København ZOO som ny avlshan efter anbefaling fra det Europæiske avlsprogram for Asiatiske elefanter. Den nyfødte kalv er hans anden unge. Fahims førstefødte bor i Rotterdam ZOO.

  • En elefant er drægtig i 22 måneder, hvilket er det længste i dyreriget.

  • I naturen foregår fødsler i flokken. De andre hunner hjælper til under fødslen og sørger for at holde de store unger på afstand. Samme tilgang praktiseres i Zoologisk Have København, hvor målet er, at elefanterne klarer fødslen helt uden indblanding fra dyrepassere eller dyrlæge. Hannen er ikke til stede under fødslen.

  • En nyfødt elefant vejer 70-90 kg ved fødslen