Otte skyderier på to måneder: Her er hele overblikket

TV 2 Lorry samlet et overblik over, hvad vi ved om de otte skudepisoder og en række af de spørgsmål, som vi fortsat ikke kender svaret på. Af Signe Julie Andersen, Anders Reinholdt Jonssen, Lasse Sylvest Mikkelsen og Sabina Louise Nesheim Opdateret 5. februar klokken 16.30

Otte skyderier på to måneder: Her er hele overblikket

Otte skyderier har i løbet af de sidste to måneder ramt hovedstadsområdet. Senest blev en 36-årig svensk mand den 4. februar skudt af to mænd på åben gade på Vesterbro. Artiklen her blev første gang bragt i begyndelsen af december. TV 2 Lorry opdaterer overblikket løbende.

Nørrebro, torsdag den 2. december 2021

Hvad, hvor og hvornår? Torsdag kort efter klokken 16.30 modtager Københavns Politi en anmeldelse om skud på Nørrebro. Hvem blev ramt? En 27-årig mand bliver dræbt af skud i ryggen. Manden mister livet på hospitalet, efter at betjente har fundet ham liggende på Nørrebro. Københavns Politi har tidligere oplyst, at den dræbte på Nørrebro er kendt af politiet i bandesammenhæng. Ifølge TV 2s oplysninger er der tale om banden NNV. Hvem er gerningsmændene? I alt er fire mænd nu sigtet og varetægtsfængslet i forbindelse med skyderiet. To personer er blevet anholdt og varetægtsfængslet frem til den 22. december og sigtet for drabsforsøg. Ifølge sigtelsen var det en 21-årig svensktalende mand, der affyrede fem skud mod den nu afdøde mand, mens en anden person flygtede fra stedet. En dansk mand kørte flugtbilen, som politiet senere fik stoppet, hvorefter anholdelsen fandt sted. To mænd er også blevet sigtet for ulovlig besiddelse af en pistol af mærket Glock, der skulle være blevet brugt under skyderiet, samt syv patroner.

Det mangler vi svar på

Motiv: Hvad er relationen mellem offer og gerningsmændene? Og er gerningsmændene gået målrettet efter deres offer? Relation til øvrige skyderier: Er der en relation mellem Nørrebro-skyderiet og de skyderier, der har fundet sted de efterfølgende dage? Gerningsmændene: Er de tidligere kendt af politiet?

Rødovre, fredag den 3. december 2021

Hvad, hvor og hvornår? Fredag den 3. december klokken 11.27 får Københavns Vestegns Politi en anmeldelse om et skyderi i Rødovre. Her er to ukendte gerningsmænd trængt ind i Yomok Herrefrisør på Islev Torv i Rødovre, hvor de skyder og derefter stikker af. Anmeldelsen får kampklædt politi til at rykke talstærkt ud. Hvem blev ramt? I alt bliver tre personer ramt af skud. En 17-årig bulgarsk statsborger, der kom til Skandinavien tidligere i år, er siden afgået ved døden, mens en 28-årig mand bliver alvorligt såret. Han var i en periode i kritisk tilstand, men er udenfor livsfare. Den tredje tilskadekomne er en 15-årig skoleelev, der sidder i frisørsalonen, og som skulle til at blive klippet. Han bliver ramt i hånden, men er udenfor livsfare. Hvem er gerningsmændene? Vidner ser to gerningsmænd løbe fra stedet. Ifølge beskrivelsen var de iført sort tøj. De løb bort ad Sommerfuglevej i retning mod Slotsherrensvej. To mistænkte med relation til bandemiljøet blev siden anholdt og fængslet, og den 16. januar anholdt politiet en tredje mand i forbindelse med skudepisoden. De tre personer er fortsat fængslede i sagen. Knap to måneder efter - natten til fredag den 4. februar - udbrød en brand i selvsamme frisørsalon. Politiet ved endnu ikke, om branden har relation til bandedrabet, men det indgår i efterforskningen, lyder det. En 25-årig mand blev den 5. februar fængslet i to uger - han er mistænkt for forsætlig brandstiftelse.

Det mangler vi svar på

Motiv: Er der en relation mellem skyderiet og de øvrige skyderier? Hvad er relationen mellem ofrene og gerningsmændene? Og er gerningsmændene gået målrettet efter de tre ofre? Offerene: Er nogen af ofrene kendt af politiet i forvejen? Er de tilfældige ofre, eller er gerningsmændene gået målrettet efter dem? Gerningsmændene: Hvem er de? Er de tidligere kendt af politiet?

Åboulevard 39, lørdag den 4. december 2021

Hvad, hvor og hvornår? Lørdag aften den 4. december omkring klokken 21.30 finder et skyderi sted i en vandpibecafé på Åboulevard 39, der ligger i skellet mellem Frederiksberg og Nørrebro. Hvem blev ramt? En 39-årig dansk statsborger med anden etnisk baggrund blev ramt af af skud i hoved-halsregionen. Han bliver efterfølgende meldt uden for livsfare. Politiinspektør Rasmus Bernt Skovsgaard fra Københavns Politi oplyste efterfølgende, at manden ikke har direkte relation til en bande, men at han har færdedes i miljøet omkring. Hvem er gerningsmændene? Ifølge politiet flygtede den formodede gerningsmand efterfølgende fra stedet og løb af uvisse årsager ind i en nærliggende Netto, hvor han blev fanget af et overvågningskamera. Han løb ud af butikken igen og forsvandt. En 18-årig er nu anholdt.

Det mangler vi svar på

Motiv: Er der en relation mellem lørdagens skyderi og de to øvrige, der fandt sted torsdag og fredag? Hvad er relationen mellem ofrene og gerningsmændene? Og er gerningsmanden gået målrettet efter deres offer? Offeret: Hvorfra kender politiet offeret i forvejen? Og hvilken bande har han en relation til? Gerningsmanden: Hvem er han? Er han tidligere kendt af politiet? Og har der været flere gerningsmænd involveret?

Herlev, tirsdag den 7. december 2021

Hvad, hvor og hvornår? Natten til tirsdag omkring klokken 1 finder et skyderi sted i Herlev i området ved Hækmosen og Krebsdammen. Hvem blev ramt? To mænd bliver ramt ved skyderiet. En mand i 20'erne er død, mens en 25-årig mand, der også blev ramt, er uden for livsfare. Hvem er gerningsmændene? En mand blev kort efter anholdt og sigtet i sagen, men politiet valgte at løslade ham efter afhøring.

Det mangler vi svar på

Motiv: Er der en relation mellem nattens skyderi og de tidligere? Hvad er relationen mellem ofrene og gerningsmændene? Og er gerningsmanden gået målrettet efter deres offer? Ofrene: Hvem er ofrene, og har de en relation til gerningsmænd og bandemiljøet? Gerningsmanden: Hvem er han? Er han tidligere kendt af politiet? Og har der været flere gerningsmænd involveret?

Brøndby, fredag den 17. december 2021

Hvad, hvor og hvornår? Der bliver affyret skud i Ulsøparken i Brøndby den 17. december omkring klokken 23.30. Hvem blev ramt? En mand på 25 år bliver såret af skuddene. Han bliver kørt til Rigshospitalet og efterfølgende erklæret uden for livsfare. Hvem er gerningsmændene? Ingen anholdte i sagen. Ifølge politiet kunne denne episode ikke umiddelbart kædes sammen med tidligere episoder, men var derimod en lokal konflikt.

Det mangler vi svar på

Motiv: Politiet afviser relation til de tidligere skyderier. De mener, at det drejer sig om en lokal konflikt - men hvilken? Ofrene: Hvem er ofret, og hvad er dets relation til gerningsmanden/mændene? Gerningsmanden: Hvem er den/de? Er de tidligere kendt af politiet? Og har der været flere gerningsmænd involveret?

Brøndby, tirsdag den 28. december 2021

Hvad, hvor og hvornår? Flere skud bliver affyret i Hallingparken i Brøndby tirsdag eftermiddag. Hvem blev ramt? En 22-årig mand bliver ramt af flere skud. Han dør efterfølgende på hospitalet. Hvem er gerningsmændene? To personer bliver set løbe væk fra stedet. De bliver senere efterlyst af politiet, hvilket fører til, at den ene - en 25-årig mand - melder sig selv i begyndelsen af januar. Den anden - en 20-årig - blev anholdt den 10. december i Kastrup Lufthavn, da han rejste ind i Danmark.

Det mangler vi svar på

Motiv: Politiet afviser i forbindelse med skudepisoden, at det har relation til den verserende konflikt mellem to bander. De kan til gengæld ikke udelukke, at der er en sammenhæng med det andet skyderi, der skete i samme område ti dage tidligere - og vi mangler fortsat svar op, om det er tilfældet. Offeret: Hvilken relation havde offeret til gerningsmændene? Gerningsmanden: Har gerningsmændene banderelation? Hvad fik den første gerningsmand til at melde sig selv så kort tid efter skuddrabet? Hvor var den anden gerningsmand rejst hen i mellemtiden?

Frederiksberg, søndag den 9. januar

Hvem, hvad og hvornår? En kunde træder ind i en bagel-forretning på Falkoner Allé på Frederiksberg og afgiver flere skud omkring klokken 13.00 søndag eftermiddag. Hvem blev ramt? En 47-årig mand bliver ramt af flere skud. Han er ejeren af bagel-butikken. Han bliver kørt til hospitalet i kritisk tilstand, men overlever skudepisoden. Hvem er gerningsmændene? En gerningsmand flygter efterfølgende fra stedet ad den Den Grønne Sti. Der er ingen anholdelser i sagen. Politiet har efterlyst gerningsmanden. Han beskrives af politiet som en mørklødet mand på mellem 23 og 25 år, 185 cm høj og iført en mørk jakke, en mørk halsedisse med noget neongrønt i, mørke bukser og sko samt sorte handsker formentlig med noget gult i.

Det mangler vi svar på

Motiv: Har skuddrabet forbindelse til nogen af de tidligere skudepisoder og skuddrab? Offeret: Kendte den 47-årige gerningsmanden? Gerningsmanden: Hvem er gerningsmanden, og er vedkommende kendt af politiet? Hvad var motivet?

Vesterbro, fredag den 4. februar 2022

Hvem, hvad og hvornår? Der bliver afgivet flere skud på hjørnet af Vesterbrogade og Kaalundsgade på Vesterbro i København fredag aften omkring klokken 20.30. Hvem blev ramt? En 36-årig svensk mand, der i forvejen er kendt af politiet, blev ramt. Manden bliver i en ambulance bragt til Rigshospitalet, hvor han efterfølgende dør. Ifølge TV 2s oplysninger kan han forbindes med den københavnske bandegruppering NNV. NNV har længe været i væbnet konflikt med et kriminelt svensk netværk fra kvarteret Söderkulla i det sydlige Malmø. I maj 2020 greb politiet i Sverige ind og beskyttede den selvsamme mand, da organiserede kriminelle havde planlagt at slå ham ihjel. Den 36-årige svenske mand stod på dødslisten blandt organiserede, svenske kriminelle, og likvideringen var planlagt til slutningen af maj, skriver TV 2. Hvem er gerningsmændene? Politiet oplyser, at to mænd skyder den 36-årige. Ingen personer er indtil videre anholdt i sagen. Politiet har udsendt et kort signalement af de to gerningsmænd. De beskrives som: - Mand, cirka 18-20 år, mulig arabisk udseende, 170-175 centimeter høj, iført sort tøj - Mand, mulig arabisk udseende, 175-180 centimeter høj, spinkel af bygning, iført sort tøj

Det mangler vi svar på

Motiv: Havde drabet noget at gøre med det første drabsforsøg på manden? Offeret: Hvorfor stod den dræbte på de organiserede kriminelles dødsliste? Gerningsmanden: Hvem er gerningsmændene, og er de også kendt af politiet? Hvad var motivet?