På Ronnies ishockeyhold kan krigsveteraner være i et fællesskab, hvor det er okay at have en dårlig dag

54-årige Ronnie Santiago er tovholder for et ishockeyhold for krigsveteraner. Her er der altid plads til at være den, man er - også selv om man har en dårlig dag.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Min udsendelse har gjort mig voksen på meget kort tid.

Sådan beskriver 54-årige Ronnie Santiago konsekvenserne af sin udsendelse som FN-soldat til ex-Jugoslavien i 1995.

En udsendelse der satte en stopper for hans livslange passion ishockey.

Da han kom hjem, var det nemlig svært at indgå på et 'almineligt' ishockeyhold, fordi han med egne ord følte, at han på kort tid havde taget en udvikling i en anden retning end dem derhjemme.

- Der var simpelthen for langt fra at være soldat til at være civil spiller på et almindeligt hold, siger han.

Operators Hockey Club

Operators Hockey Club er en veteranforening, hvor veteraner mødes omkring sporten ishockey. Det er en mulighed, hvor veteraner kan få motion og samtidig have kontakt med tidligere kollegaer fra tjenesten.


Foreningen har hjemsted i Aalborg, men har afdelinger i Århus og København med aktive medlemmer fra hele landet.


For udenforstående kan det måske være svært at sætte sig ind i, hvad disse veteraner skal have hjælp til.


En af de vigtigste formål, ishockeyholdet Operators har, er at vedligeholde de opbyggede relationer med de tidligere kollegaer, veteranerne har delt stærke og grænseoverskridende oplevelser med.


Denne problemstilling er kernemotivationen for oprettelsen af Operators Hockey Club, hvor blandingen af tidligere og nuværende tjenestegørende kan fastholde de stærke bånd og være forebyggende mod følelser som eksklusion og ensomhed.


Operators Hockey Club er en af de såkaldte 'Safe Zones'-idrætstilbud, som Danmarks Idrætsforbunds Soldaterprojekt udbyder. På den måde får skadede veteraner mulighed for at træne i selskab med ligesindede i trygge rammer.


Du kan læse mere om projektet her.

Efter en lang pause, hvor han savnede sporten og sammenholdet, besluttede han sig - sammen med to andre - derfor for at tage initiativ til at bringe initiativet Operators Hockeyclub, som lå i Aalborg, til København.

På bare to år er klubben vokset fra to til 30 spillere, der hver uge mødes til træning, ligesom de flere gange om året spiller kampe mod andre veteranhold.

- Den forbindelse vi har fra vores tid i Forsvaret med udsendelser gør, at det bliver et frirum, hvor alle kan være sig selv. Der bliver ikke set skævt til, hvis man har en dårlig dag.

Du kan møde Ronni Santiago og resten af Operators Hockey Club i videoen øverst i artiklen.

_Vis mere
20220707-130804-4-1920x1280we

Hun var forarget og krævede undskyldning: Nu vil S-profil bevare Ungdomshusets støtte

20220321-163848-6-1920x1279we

Camilla kan alligevel få sin kræftmedicin:
"Nogen nåede at dø i mellemtiden"

Vis mere