København står til at blive den næste i rækken af kommuner, der slukker og skruer ned for belysningen i en energibesparende manøvre.
Mandag eftermiddag skal politikerne i Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til en anbefaling om at kappe belysningen om natten i 25 parker og grønne arealer fra midnat til klokken fem om morgenen.
Samtidig anbefales det, at man dropper facadebelysningen 45 andre steder i samme tidsrum, og at man helt generelt sænker gadebelysningen med ti procent alle steder undtagen ved supercykelstier.
Tiltagene skal ifølge anbefalingerne gælde frem til 1. maj og foreslås efter samråd med og opbakning fra Københavns Politi, fremgår det af indstillingen til udvalget.
Stemmes forslaget igennem, skal forvaltningen hurtigst muligt gå i dialog med borgerne og udarbejde en plan for lyseslukningen.
Flertal bakker op
Meget tyder da også på, at de energibesparende tiltag bliver vedtaget. Partier, der til sammen sidder på et flertal i udvalget, siger til TV 2 Lorry, at de vil stemme for.
- I Enhedslisten støtter vi indstillingerne. Der er brug for, at alle sparer på energien så meget som muligt. Det gælder både offentlige instanser som kommuner, men også den private forbruger. Vi skal selvfølgelig som kommune gå forrest, siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL).
Fagborgmesteren får opbakning fra partierne i rød blok, der også støtter forslaget.
- Økonomisk er det det mest ansvarlige at gøre. Tiden kræver, at vi som kommune gør, hvad vi kan, og her er et punkt, hvor vi kan spare. Så det skal vi gøre, lyder det fra Mette Reissmann (S).
- Det er rigtig fornuftigt, selv om det kommer med kort varsel. Energikrisen er skrap, og der skal handles hurtigt for at sænke forbruget. I SF havde vi sådan set gerne set, at det var endnu mere vidtgående og også omhandlede for eksempel gadelamper på villaveje og så videre, siger Rasmus Steenberger (SF).
Omvendt er Konservatives to medlemmer af det 11 personer store udvalg fortsat ikke overbevist om tiltagene. Partiet ved endnu ikke, om de vil stemme for at skrue ned for belysningen, fortæller udvalgsmedlemmet Helle Bonnesen (K)
- Rent energimæssigt giver det god mening, men vi ved også, at belysning har en effekt i forhold til tryghed. Derfor vil vi spørge ind til mulige konsekvenser og drøfte det, før vi tager stilling, siger hun.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Skru op for lyset, lød anbefalingen for tre uger siden
Netop oplevelsen af tryghed i det offentlige byrum er ofte forbundet med graden af belysning.
Af selv samme årsag kom Københavns Kommune for bare tre uger siden med en modsatrettet anbefaling til politikerne i et andet udvalg, nemlig Borgerrepræsentationen:
I forbindelse med en drøftelse af Københavns seneste tryghedsundersøgelse anbefalede forvaltningen blandt andet, at man øgede tilstedeværelsen af belysning i dele af byen i aften- og nattetimerne.
Med andre ord det modsatte af mandagens anbefalinger.
Et flertal i Borgerrepræsentationen besluttede sig dog for, at man ikke ville gå med anbefalingen om at øge belysningen.
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) påpeger, at forslaget om at slukke og dæmpe belysningen sker i samråd med Københavns Politi.
- For os er det vigtigt, at vi sikrer, at det ikke vil føre til øget utryghed. Derfor skal det, hvis det bliver stemt igennem, indføres i samarbejde med politiet og i dialog med borgerne, siger Line Barfod.
Flere kommuner kapper lyset
Skulle Københavns Kommune tage skridtet med den slukkede belysning, vil de langt fra være den eneste i hovedstadsområdet til at gøre dette.
En lang række kommuner har allerede vedtaget eller gennemført energibesparelser på gadebelysningen.
Senest kunne TV 2 Lorry fortælle om Hillerød Kommune, der – lige som flere andre kommuner – slukker de fleste gadelamper mellem klokken 23 og 05.
Danmark er da heller ikke det eneste land i Europa, der justerer på gadelyset for at spare strøm denne vinter.
Slukning af gadelys ses allerede i blandt andet Tyskland, Østrig, Italien, Frankrig og Spanien som følge af energikrisen.
Men hvad får man egentlig ud af at mørklægge de københavnske parker og dæmpe lyset andre steder?
Ifølge Københavns Kommunes egne beregninger vil de tre tiltag føre til en energibesparelse på 198.000 kilowatt-timer. Det svarer cirka til 124 borgeres årlige forbrug.