København er en by for mænd. Det vil fortalere for feministisk byplanlægning ændre

København er en by lavet af mænd for mænd. Derfor skal vi fremover have langt mere fokus på kvinder, når vi indretter og udvikler byens rum, lyder teorien bag feministisk byplanlægning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Iben Hendel Philipsen (tv.) og Amalie Gammelgaard (i midten) viser TV 2 Lorrys journalist rundt i København og udpeger steder, hvor udformningen af byrummet ifølge dem ikke har tænkt kvinders tryghed ind.
Foto: TV 2 Lorry

Amalie Gammelgaard peger ned mod en oplyst korridor.

Vi står i en afkrog bag Nørrebro Station mellem cykelstativer og en rulletrappe til S-banen, der løber over os.

Rækken af gadelamper er ikke et problem, lader byplanlæggeren os forstå, men snarere måden, hvorpå rækken ophører.

- Der er oplyst hele vejen ned langs cyklerne, men så slutter belysningen brat. Det gør, at der opstår en meget mørk firkant nede for enden, som vi ikke kan se herfra. Og ja, hvis vi bevæger os tættere på, vil vi kunne se lidt mere, men vi vil stadig kunne føle, at folk kan se ind på os, men vi ikke kan se dem, siger Amalie Gammelgaard.

Iben Hendel Philipsen, der er talsperson for Everyday Sexism Project Danmark, står ved siden af. Hun nikker anerkendende – og genkendende – til byplanlæggerens pointe.

Ved siden af rækken af parkerede cykler står en graffitimalet rulletrappe stille. Den virker ikke. Det er ellers ikke mange år siden, at Nørrebro Station gennemgik en større renovering og opgradering. Og så lugter det af tis under den mørke viadukts hvælvinger, hvor overfyldte skraldespande har bøvset affald ud på stenbroens dunkle belægning.

- Det er alt sammen faktorer, der spiller ind i vores oplevelse af, om et rum i byen føles behageligt og trygt, siger Amalie Gammelgaard.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Nok er området ved cyklerne lyst op, men lygternes abrupte ophør for enden skaber en lomme i byen, der er ekstra mørk, påpeger Amalie Gammelgaard.
Foto: TV 2 Lorry

Vi er taget på en slags byvandring i Københavns nattemørke for at se nærmere på en stadig voksende strømning inden for måden, hvorpå vi tænker indretning af byens offentlige rum: feministisk byplanlægning.

Kort – og måske lettere forsimplet – tilsiger denne, at vi skal have langt mere fokus på kvinder, når vi fremover indretter og udvikler byens rum, for det vil skabe langt mere tryghed for os alle. Byen, sådan som den fremstår nu, er nemlig i høj grad designet af mænd for mænd – og dermed ekskluderes alle andre.

- Vi skaber områder, der er til velhavende, kulturkristne, danske mænd fra middelklassen, siger Iben Hendel Philipsen.

Men, supplerer Amalie Gammelgaard, feministisk byplanlægning går også ud på i højere grad at tænke minoriteters behov ind i udformningen af offentlige rum.

- Der kan være mange identitetsmarkører, der gør, at man bruger byrummet på en anden måde. Det kan være etniske minoriteter, medlemmer af LGBTQ+ eller gangbesværede og personer med funktionsnedsættelse, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Og derfor kæmper de nu for feministisk byplanlægning.

Kønnede byrum

Herhjemme er idéen om feministisk byplanlægning først noget, vi først for alvor er begyndt at beskæftige os med for nylig.

En af dem, der bruger feministisk byplanlægning i sit daglige virke, er Tina Saaby. Hun er stadsarkitekt i Gladsaxe Kommune og bar i mange år samme titel i Københavns Kommune.

Vi møder hende i Dansk Arkitektur Center, DAC, hvor hun netop har holdt et foredrag om såkaldt kønnede byrum.

- Grundlæggende handler feministisk byplanlægning om, hvordan man skaber den gode by, så den er åben og inviterende og tryg, siger Tina Saaby.

- Det her med livet mellem husene, og det at vi tænker byliv, før vi tænker fysiske rammer, det vil jeg sige er en del af at arbejde med feministisk byplanlægning, fortsætter hun.

Hvor langt er vi med feministisk byplanlægning i København?

- Forholdsvis langt, men der er meget, vi kan blive bedre til.

Kvinders bevægelsesmønstre afslører trygge rum

I vores nabolande har man til gengæld opereret med kønnede byrum og feministisk byplanlægning på et strukturelt og politisk niveau i et stykke tid.

Blandt andet i Oslo, hvor bystyret gennem kampagner har sat fokus på kvinders tryghed i byens rum.

- Hos politiet siger de, at kvinden er som en radar. Når man ser, hvor kvinder bevæger sig, så ser man også, hvor der er trygt, kan man blandt andet høre en person sige i en kampagnevideo.

Sissel Engblom, hvis jobtitel er arkitekt, urbanist og futurist hos Urbaniq, en tegnestue i Oslo, bakker op om den tese.

- Når vi siger, at vi laver en by for alle, får vi en by for mænd. Når vi siger, at vi skal lave en by for kvinder, får vi en by for alle, siger hun.

Egentlig er læresætningerne nogle, hun engang fik fra en svensk kriminolog, men moralen er almengyldig. Og netop Sverige er – måske ikke så overraskende - langt fremme, når det gælder feministisk byplanlægning.

- Vi har talt om det (feministisk byplanlægning, red.) i måske seks-syv år. Så det er stadig et forholdsvist nyt koncept. Men lighed i byplanlægning er noget, vi har diskuteret siden begyndelsen af 1990’erne, forklarer Marika Haug, der er kriminolog hos NGO’en Tryggare Sverige, der blandt andet arbejder for kriminalitetsforebyggelse.

- Men at frame det som et feministisk værktøj og koncept er nyt, tilføjer hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Nørrebroparken med Superkilen i København er et eksempel på et byrum, hvor det at være kvinde og færdes om natten ikke er tænkt ind, mener kritikerne.
Foto: TV 2 Lorry

Et skridt på vejen

Tilbage på Nørrebro går vi langs cykelstien Superkilen. Om dagen et levende, grønt byrum – en slags hovedpulsåre i den københavnske bydel.

Men om natten er stien dunkel, og som cyklist eller fodgænger skal man navigere ad flere strækninger helt uden belysning. Og de steder, hvor stien er lyst op, fremstår Superkilens randområde kun endnu mere mørklagt.

- Hvis man lavede et eksperiment her og så på, hvor på cykelstien folk cykler, vil jeg vædde med, at mange flere cykler i midten, når det er mørkt, påpeger Iben Hendel Philipsen Everyday Sexism Project Danmark.

Byplanlæggeren Amalie Gammelgaard fra Courban Design Collective tilføjer, at tryghedsfornemmelsen er endnu værre, hvis man er gående.

- Så snart det bliver mørkt, så er det her, jeg cykler hurtigst på den grønne sti på min vej hjem. Det ligger i min krop, at jeg skal gøre det. Jeg skal hurtigt forbi det her sted. Jeg bryder mig ikke så meget om det, siger Amalie Gammelgaard.

Både Amalie Gammelgaard og Iben Hendel Philipsen er enige om, at byplanlægning ikke alene er løser problematikken med at føle sig utryg som kvinde i byens rum. Men det er et skridt på vejen.

Københavns Kommunes seneste tryghedsundersøgelse viser, at utrygheden generelt er faldet siden 2009. Tallene fra i år viser, at ni procent af københavnerne oplever at være utrygge i deres nabolag, mens andelen i aften- og nattetimerne er 17 procent. Her er der tale om en lille stigning sammenlignet med 2021.

I sidste uge vedtog Borgerrepræsentationen samtidig, at kommunen – stik mod mange andre i hovedstadsområdet – skal skrue op for tilstedeværelsen af gadebelysning på steder, der opleves som mørke og øde.

Det kunne jo for eksempel være områder ved Nørrebro Station og langs Superkilen gennem Nørrebroparken.

Link kopieret!

Seneste nyt

Kongeparret modtog egyptisk præsident til gallataffel

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Kong Frederik og dronning Mary er fredag aften ankommet til gallataffel på Christiansborg.

Taflet er til ære for den egyptiske præsident Abdel Fattah al-Sisi, som er på statsbesøg i Danmark.

Fra kongefamilien deltager også prinsesse Marie og prinsesse Benedikte.

På billeder ses kongeparret modtage præsidenten og følge ham en del af vejen til festlighederne.

TV 2 har fået adgang til aftenens menu. Her fremgår det, at der bliver serveret porre terrine, stegt marsklam og kage med mandarinkompot.

Både kongen og præsidenten skal holde tale ved fredagens taffel ifølge kongehusets program.

Link kopieret!

Styrelse fandt fuglelort i grøntsagskasserne hos grønthandler

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Grønthandleren Alsaadi Greens på Nørrebro i København har fået en bøde og en sur smiley af Fødevarestyrelsen, da styrelsen i november fandt fuglelorte i flere af kasserne med grøntsager.

Det skriver KøbenhavnLIV.

Fødevarestyrelsen slog desuden ned på, at mange af grønthandlerens frugt og grøntsager ikke var mærket med oprindelsesland, hvilket strider imod reglerne.

Grønthandler beklager overfor KøbenhavnLIV og oplyser, at de har rettet op på forholdene.

Link kopieret!

Ældrecenter arver stort millionbeløb fra hemmeligt ægtepar

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Et hemmeligt ægtepar fra Værløse har testamenteret et stort millionbeløb til Aktivitetscentret Skovgården.

Det skriver sn.dk.

Arven er på omkring 20 millioner kroner, og der står i testamentet, at pengene skal bringe glæde til husets brugere.

- Min første tanke var, at det var fantastisk. Det var det helt klart - og glædeligt for Skovgårdens brugere at kunne arve. Jeg kan ikke oplyse noget om, hvem det var, men som sagt er det en dejlig anerkendelse, at der er nogle borgere, der synes, at lige præcis Skovgården skal arve deres penge, siger Merete Harrig, Skovgårdens leder, til mediet.

Lederen tænker, at pengene kan gå til at give brugerne flere oplevelser eller arrangementer i ældrecentret. De kunne også gå til et nyt billardbord eller en brændeovn.

Link kopieret!

Supermarked får sur smiley for dårlig hygiejne

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Fødevarestyrelsen har givet en Lidl-butik i Rødovre en sur smiley og en bøde på 15.000 kroner for manglende rengøring og dårlig hygiejne.

Det skriver sn.dk.

- Ved gulvet ved hylderne ses ansamlinger af sorte, udefinerbare, fedtede plamager, skriver styrelsen blandt andet i en kontrolrapport fra 6. november, ifølge mediet.

Styrelsen fandt desuden madrester og sorte plamager langs hjørner og kanter i butikken, indtørret spild af orange væske i kølerummet, spild af fersk kødsaft i bunden af en køler, massivt spild af kattegrus blandet med madrester mellem hylder og spild af en brun, fedtet væske under en hylde med slik.

Ifølge sn.dk har Fødevarestyrelsen i maj måned fundet en død kakerlak og døde hvepse foran en køleboks på et besøg i samme Lidl-butik.

Lidl udtaler til sn.dk, at butikken ikke afspejler det generelle billede af supermarkedskæden, og at fundne fra Fødevarestyrelsen er "uacceptable".

Link kopieret!

Mand idømt forvaring for mishandling og grov vold mod kæreste

Foto: TV 2 Kosmopol

En 32-årig mand idømmes forvaring for mishandling og adskillige tilfælde af grov vold mod en kvinde, han var kærester med på gerningstidspunktet.

Det har Københavns Byret afgjort fredag eftermiddag, skriver Ritzau.

Link kopieret!

Kvinde og mand dømt for menneskehandel og voldtægt

En mand og en kvinde fra Rumænien er fredag dømt for menneskehandel og voldtægt af en rumænsk kvinde, som blev lokket til Danmark og tvunget til at arbejde som prostitueret, oplyser specialanklager Martin Stassen fra Københavns Vestegns Politi.

Begge blev idømt tre års fængsel og udvist af Danmark med et livslangt indrejseforbud.

Link kopieret!

Politikere fik 19 timer til at godkende statens køb af Københavns Lufthavn

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Folketingets Finansudvalg fik under et døgn, nærmere bestemt 19 timer, til at forholde sig til og godkende statens opkøb af aktiemajoriteten i Københavns Lufthavne for 32 milliarder kroner. Det skriver Altinget. Processen kritiseres nu af Liberal Alliance og Alternativet.

Link kopieret!

Omstridt teflonfabrik lukker

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Alle aktiviteter på teflonfabrikken Accoat i Kvistgård i Nordsjælland lukker inden for et år.

Det skriver DR.

Af en pressemeddelese fremgår det, at beslutningen blandt andet er truffet som følge af "offentligt fokus" og fremtidig regulering af virksomheders brug af PFAS-stoffer, samt at fabrikken "ligger uhensigtsmæssigt midt i et boligområde".

Accoat A/S laver blandt andet overfladebehandling af metalelementer. Belægningerne foregår blandt andet ved at sprøjte PFAS-holdigt pulver på de rene metal-elementer, som derefter bliver bagt i store ovne ved flere hundrede grader, skriver DR.

Så sent som i mandags besøgte SF's Pia Olsen Dyhr borgere i Kvistgård, skriver hun på Facebook. Ved mødet fortalte en borger om, at hendes hjem var fyldt med hvidt eller lyseblåt støv, og at der uden for hendes hjem hang en skarp kemilugt om aftenen.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google