Psykologens råd: Sådan føler du dig tryg i de mørke gader

Flere kommuner slukker eller dæmper gadebelysning for at spare penge, og det kan skabe utryghed. Læs her, hvordan du vænner dig til mørket.

Vi går en mørk tid i møde. 

Energikrisen kradser, og flere kommuner har planer om at spare gadelyset væk, mens nogle allerede har vedtaget eller gennemført energibesparelser på gadebelysningen .

Senest er Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune mandag eftermiddag blevet enige om at slukke lyset om natten flere steder i byen.

Det kan for nogen virke utrygt at skulle færdes i de mørke gader. 

Antallet af anmeldte voldsforbrydelser mod privatpersoner er ifølge tal fra Danmarks Statistik steget en smule i andet kvartal af 2022 med 3.697 anmeldelser. 

Men ellers har antallet ligget nogenlunde stabilt omkring 3.000 per kvartal de seneste fem år.

Trygheden styrtdykker

Én ting er dog den reelle tryghed. Noget andet er den oplevede følelse af tryghed.

Og den er styrtdykket.  

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er danskerne siden 2015 blevet mere utrygge ved at færdes i deres kvarter efter mørkets frembrud. 

En undersøgelse, de foretog i 2021, viste, at en ud af fem føler sig utrygge i mørket. I 2015 var der tale om cirka en ud af ti. 

Også Trygfonden varsler om "den højeste utryghed nogensinde" i deres seneste tryghedsmåling fra 2021. 

TV 2 Lorry har derfor samlet psykolog Pia Callesens bedste råd til, hvordan du føler tryghed i mørket. 

Sådan føler du dig tryg i de mørke gader

1

Ignorer bekymringerne


Det er helt normalt at få flere katastrofetanker, når det er mørkt. Måske forvandler busken sig til en skikkelse, eller måske forvandler bænken sig til et truende dyr. 


Det er uvisheden, der gør os mørkeræd, fortæller psykolog Pia Callesen.


Vi tror, at der kan ske alt muligt med os, fordi vi ikke kan se noget. 


Det er helt naturligt, mener Pia Callesen. Man vi skal passe på med at lade katastrofetankerne fylde mere end højst nødvendigt. 


- Man kan se bekymringerne lidt som fiskekroge. Mørket giver flere fiskekroge, men man behøver ikke at tygge på dem. Ligesom man ikke behøver at hoppe på bekymringstankerne, siger hun. 


Du skal simpelthen være ligeglad med bekymringen. Ignorer den. Du skal hverken tænke videre i bekymringen eller forsøge at skubbe den væk. Anerkend, at du fik tanken, og fortsæt så ellers den tankerække, du kom fra. 


- Man skal prøve at være så doven over for tanken som overhovedet muligt. Tillad, at den er der. Man kan normalisere det over for sig selv ved at sige, at det er klart, man føler sig mere utryg, når det er mørkt, men at man ikke behøver gøre noget ved det, siger Pia Callesen: 


- Som et myggestik, man lader være med at klø i. 

2

Undgå at trusselsmonitorere


Hvis du er bange for, at nogen følger efter dig i mørket, kan det tænkes, at du vil kigge dig over skulderen.


Det er selvfølgelig godt at være på vagt. Men du skal ikke være mere vågen overfor eventuelle fare, end du ville i dagstimerne. 


Det kan nemlig øge din angst, hvis du hele tiden holder øje med dine omgivelser, fortæller psykolog Pia Callesen. 


- Det er vigtigt at prøve at undgå at trusselsmonitorere. Det er paradoksalt, men når vi scanner efter trusler, tror vi, at vi er beredte og får mere kontrol, men vi bliver faktisk mere utrygge af det, siger hun. 


Det skyldes, at man hele tiden gør sit nervesystem opmærksom på truslerne. Så tror vores krop, at der er fare på færde, og så reagerer den med angst. 


- Prøv i stedet at have et normalt fokus. Kig rundt, som du plejer. Du skal ikke gå over i den anden grøft og kigge ned i din telefon hele vejen, da du jo stadig skal kunne forsvare dig, hvis der skulle ske noget. Men du skal ikke lede efter noget, der kunne være farligt, siger Pia Callesen. 

3

Fortsæt din normale adfærd


Det kan føles rart at blive hjemme i sin oplyste stue, hvis de mørke gader virker skræmmende. 


Men du må ikke undgå mørket, understreger psykolog Pia Callesen. 


Det gør kun angsten værre. 


- Undgåelsesadfærd forstærker idéen om, at verden er et farligt sted. Så det handler om at fortsætte idéen om, at verden er normalt, på trods af at det er mørkt, siger hun. 


Undgåelse kan dulme angsten på den korte bane, fortæller hun, men det kan gøre det svært at komme tilbage ud på gaden igen, selv når lyset kommer tilbage. 


- Det er svært at genoptage en adfærd, man har undgået, da man lærer, at den er farlig, siger hun. 


Du skal derfor fortsætte med at gøre de ting, du plejer at gøre i din hverdag. Pia Callesen vurderer, at man har tilpasset sig mørket efter en uges tid. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik