Patienter liver screenet
I dag bliver børn og unge, der kommer til børne- og ungepsykiatricenteret systematisk screenet for selvskade ved første besøg. Hvis de er selvskadende, bliver de henvist til Team for selvskade, hvor de tilbudt at være med i et forskningsprojekt, der afprøver en helt ny form for behandling, som i høj grad foregår via internettet.
- Selvskade har hidtil været et problem, som der ikke blev gjort noget ensartet ved, og man ikke har kunnet tilbyde nogle målrettede indsatser. Der er det vigtigt, at der er indsatser på forskellige niveauer, og at indsatserne er baseret på forskning og viden, siger Lotte Rubæk.
Team for selvskade tilbyder et målrettet forløb, som tager 11 uger, hvor selvskadende modtager hjælp fra teamets ansatte til at håndtere deres selvskade.
- Vi afprøver en ny internetbaseret terapiform. I første omgang er det er forskningsprojekt, hvor vi indsamler viden om den behandling, vi giver de unge. Vi vil sikre, at vi får den bedst mulige behandling, inden vi ruller den ud i hele psykiatrien, siger Lotte Rubæk.
Vidensdeling
Team for selvskade sørger også for, at den nyeste viden om selvskade bliver spredt ud til de ansatte i psykiatrien. Blandt andet hvordan man bedst kan behandle børn og unge, der lider af selvskade.
- Det har hjulpet os meget, at vi har fået en ensrettet tilgang, og nogle redskaber og vejledninger, vi kan arbejde ud fra, siger Gunilla Puk Hjarding, som er sygeplejerske på Døgnafsnittet for Spiseforstyrrelser på Bispebjerg Hospital.
Mange holder op
Team for selvskade regner med at kunne præsentere resultaterne af det forskningsprojekt, der undersøger virkningen af deres behandling om et par år. De oplever, at de gør en forskel for mange af de unge, de får i behandling.
- Vi oplever, at en del af dem slet ikke skader sig selv længere, og vi oplever, at langt de fleste har væsentlig mindre selvskade, end de havde, da de startede, siger Lotte Rubæk.