Skærpet lovgivning mod lattergas ser ud til at virke

Stramningen af lovgivning om, hvem der må sælge og købe lattergas, ser ud til at have haft en positiv effekt.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

10. juni 2020 trådte en række nye regler for salg af lattergas i kraft, og på lige knap et år ser man allerede resultatet af lovgivningen.

Det vurderer Sundhedsstyrelsen, efter at antallet af opkald til Giftlinjen om netop lattergas er faldende efter ti år med stigninger. Siden 1. juli 2020 er der sket cirka en halvering af antallet af henvendelser til Giftlinjen om lattergas fra ca. 10 henvendelser per måned til 5 henvendelser per måned.

quote Vores indtryk er, at man helt klart kan se, at der er færre steder, der har det på hylderne, hvor vi kommer frem sammenlignet med tidligere

Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen

Effekten af lovgivningen kan også ses de steder, hvor Sikkerhedsstyrelsen er ude og kontrollere for ulovligt salg af lattergas.

- Vores indtryk er, at man helt klart kan se, at der er færre steder, der har det på hylderne, når vi sammenligner med tidligere, hvor vi oplevede en del kiosker og minimarkeder, som havde lattergassen på hylden, fortæller Søren Assenholt Muff, der er kontorchef for Virksomheder i Sikkerhedsstyrelsen, til TV 2 Lorry.

Sværere at sælge og købe lattergas

Regeringen indgik sidste år en bred politisk aftale om at forbyde salg af lattergas fra kiosker, der samtidig sælger tobak og alkohol. Derudover blev der sat en aldersgrænse for køb på 18 år.

- Samtidig har man strammet antal af gram, så der maksimalt må sælges 17 gram lattergas per person, de steder hvor man sælger det lovligt. Så der er kommet nogle klare definitioner på, hvornår man overtræder de her regler, vurderer Søren Assenholt Muff.

Han noterer sig også, at den nye lovgivning har gjort Sikkerhedsstyrelsens opgave med at kontrollere salget en del nemmere.

- Hvis man sammenligner den lovgivning, vi havde sidste år, med den nye lovgivning, så er det helt klart blevet lettere for os at løfte bevisbyrden for, om det sælges som rusmiddel og dermed også håndhæve loven, siger han.

I aftalen blev der afsat 3,1 millioner kroner til øget kontrol med ulovligt salg af lattergas. Loven står foran en evaluering inden sommeren 2021, hvor effekten af reglerne skal vurderes, og om der skal foretages yderligere restriktioner for salget af lattergas til private.

Bøder til butikker, der ikke lever op til reglerne, blev hævet fra 10.000 kroner til fremover at være 25.000 kroner ved første overtrædelse.

Ved anden overtrædelse koster det 50.000 kroner, mens det tredje gang koster butikkerne 75.000 kroner.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Birgitte Lundgren kommunaldirektør Rudersdal Kommune

Kommunaldirektør om voldtægtssag på skole: "Vi har fået mistanke om, at der er sket overgreb mod flere børn"

Web-version.00_00_11_44.Still001

Alternativ til fodboldholdet: 14-årige Alvin vil starte madfællesskab for teenagere

Vis mere