Spisekæde i populært stormagasin får bøde efter uhygiejnisk fund

Mundvigen hang nedad hos Fødevarestyrelsen under et kontrolbesøg i The Bagel Co. i Magasin.

The Bagel Co. er kendt som en Københavns ældste bagelsandwich-kæder, men på trods af mere end 20 år på bagen har kæden tilsyneladende fortsat problemer med at efterleve fødevarereglerne.

I hvert fald fik kæden en hård medfart af Fødevarestyrelsen under et kontrolbesøg den 29. juli i kædens filial i Magasin i København.

Her tog Fødevarestyrelsen temperaturen i et køleskab på bagelbutikkens lager, hvilket viste sig at være ganske fornuftigt. 

Det viste sig, at køleskabets lufttemperatur lå på mellem 9,4 og 10,3 grader, hvilket er cirka dobbelt så højt end de fem grader, som lufttemperaturen maksimalt må være i køleskabe, hvor der opbevares letfordærvelige fødevarer.

Også kernetemperaturene i fødevarerne i køleskabet var højere, end fødevareloven tillader.

Kød på køl var alt for varmt

Med indstikstermometer blev der målt 11,2 grader i 2,2 kilo kogt pulled pork, og to pakker med 500 gram pastramipålæg blev målt til 11 grader.

Dertil blev to pakker med 500 gram færdigstegt kalkunbryst målt til 9,4 grader, og to pakker færdigstegt bacon på 800 gram blev målt til 10,3 grader.

Temperaturoverskridelserne medførte, at fødevarerne blev kasseret under kontrolbesøget.

Køleskabslåge stod åben

Ifølge kontrolrapporten forklarede The Bagel Co. over for Fødevarestyrelsens kontrollant, at køleskabslågen ikke lukkede ikke ordentligt og ved en fejl havde stået åben.

Bagelbutikken oplyste yderligere, at de havde bestilt en tekniker til at gennemgå alle butikkens køleenheder.

I samme ombæring kunne Fødevarestyrelsen konstatere, at The Bagel Co. havde glemt at tænde for den venstre køledisk, der blev målt til at have en lufttemperatur på 20 svedige grader.

- Efter at der er gået tre timer, vælger virksomheden at kassere disse varer. Dette skete under kontrolbesøget, skriver Fødevarestyrelsen, som dog vurderede det som en bagatelagtig overtrædelse ”under de foreliggende omstændigheder”.

Kritik af egenkontrol

Også bagelbutikkens egenkontrol fik dumpekarakter af Fødevarestyrelsen . 

Ifølge loven skal fødevarevirksomheder have et system til løbende at sikre, at maden, de sælger, er i orden, så lovgivningen bliver overholdt og fødevarerne ikke er sundhedsskadelige. 

Det system kaldes egenkontrol, og det dækker blandt andet over, at der holdes øje med temperaturen ved opvarmning og nedkøling af fødevarer. Dertil skal der også være tjek på sikring mod skadedyr, og personalets hygiejne skal være i orden.

Under kontrolbesøget konstaterede Fødevarestyrelsen dog, at bagelbutikkens egenkontrol var noget værre rod, selvom The Bagel Co. ved et tidligere kontrolbesøg tilbage juni havde fået indskærpet, at de skulle få styr på egenkontrollen.

- Der opvarmes og nedkøles forkogt pulled pork, men der er ikke en risikoanalyse for aktiviteterne. Efter nedkøling opbevares produktet i kølemontre, indtil det skal bruges til bagels, når der er kunder, der bestiller, skriver Fødevarestyrelsen i sin kontrolrapport.

Uenig i kritik

The Bagel Co. var dog ikke enige i den vurdering.

- Produktet er forkogt og derfor mener vi ikke, der bør udføres dokumentation for opvarmning og nedkøling. Derfor er der ikke lavet risikoanalyse. Fremover vil vi ikke opvarme og nedkøle, men kun lune det på kundens bestilling, er bagelbutikken citeret for i kontrolrapporten som svar på Fødevarestyrelsens kritik.

Birthe Thygesen, direktør i The Bagel Co., siger i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at bagelbutikkens sure smiley skyldes en menneskelig fejl.

- Vores ellers udmærkede medarbejder den dag i Magasin havde desværre glemt at lukke en låge til køleskabet, og han havde ligeledes glemt at tænde for køledisken. Det blev af Fødevarekontrollen vurderet som en bagatelagtig overtrædelse. Dog blev al kasseret grundet for høje temperaturer.

- Det var uafklaret, om pulled pork kan opvarmes i butikken, dette kan det kun på kundens bestilling. Vi har afventet producentens afgørelse, udtaler direktør Birthe Thygesen.

Hver anden bagelfilial har elite-smiley

The Bagel Co. har i otte bagelbutikker i Danmark, hvoraf hovedparten ligger i Københavnsområdet.

Kun halvdelen af kædens bagelbutikker har en såkaldt elite-smiley. Fødevarevirksomheder belønnes med en elite-smiley, når de har fået mindst fire storsmilende smiley'er i træk og ikke har fået nogen sanktioner de seneste 12 måneder.

The Bagel Co. har mere end 20 år på bagen og åbnede sin første bagelbutik i Gothersgade i indre København tilbage i 1997.

Efter denne artikels udgivelse har The Bagel Co. i Magasin fået en glad smiley. Det er sket i forbindelse med et kontrolbesøg den 20. august. Du kan læse kontrolrapporten her.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik