- Min første tanke var, at så kunne jeg lige så godt droppe ud af min uddannelse.
28-årige Stina Christiane Vilhelmsens uddannelse til skiltetekniker lukker i København til juni, men hun får mulighed for at færdiggøre den fireårige uddannelse et andet sted. I Silkeborg.
Det fik hun brev om i sin e-Boks i sidste uge.
- Jeg blev så ked af det. Jeg kan slet ikke se, hvordan jeg skal få det til at hænge sammen med mit familieliv eller min økonomi, siger hun.
Hun bor i Albertslund med sin kæreste og deres barn på halvandet år samt kærestens syvårige søn fra et tidligere forhold. Kæresten er lastbilchauffør og arbejder lange dage, og derfor står Stina Christiane Vilhelmsen for de fleste huslige pligter i hverdagen.
Men når uddannelsen rykker til Silkeborg betyder det, at hun skal opholde sig i Silkeborg i 17 ugers skoleophold fordelt på de resterende to og et halvt år hun har tilbage af sin uddannelse, før hun er udlært.
- Det tager 3-4 timer at pendle, så kan jeg ikke tage frem og tilbage samme dag i flere uger ad gangen. Selv hvis jeg gjorde, ville jeg ikke se min søn, for han ville sove, når jeg var hjemme.
Det er ikke kun skilteteknikeruddannelsen, der lukker og flytter til Jylland.
Også motorcykelmekanikeruddannelsen i Rødovre lukker og eleverne rykkes til Herning.
Om uddannelserne:
Skiltetekniker-uddannelsen tager 4 år og 3 måneder
Den kan lige nu tages i København og i Silkeborg, men fra juni eksisterer uddannelsen kun i Silkeborg.
Skilteteknikere kan arbejde i virksomheder, der fremstiller skilte eller i reklameafdelinger i stormagasiner
Motorcykelmekanikeruddannelsen tager op mod 4 år og 6 måneder
Den er et speciale på cykel- og motorcykelmekanikeruddannelsen
Uddannelsen kan fra juni kun tages i Nykøbing Falster, Skive og Herning
De to nicheuddannelser lukker på grund af en spareøvelse på TEC, fortæller direktøren:
- Vi laver en uddannelsesprioritering, og der har vi uddannelser, der ikke er økonomisk rentable, og hvor vi ikke kan stå på mål for den kvalitet, vi laver, fordi uddannelsen simpelthen bliver så lille til et højt fagligt og pædagogisk niveau, siger Morten Emborg, Direktør på TEC, til TV 2 Kosmopol.
Netop de to uddannelser er smalle fag med faldende elevtal, og fordi uddannelsen findes i Jylland, så giver det mening at ”pulje” eleverne sammen og skabe en bedre kvalitet på uddannelsen, lyder der fra direktør på TEC.
jeg kan ikke afvise, at enkelte kommer i klemme
- Det er klart, at hvis vi var eneudbyder i Danmark, så havde vi ikke lukket uddannelsen.
I alt har 53 skilteteknikerelever/lærlinge og 26 motorcykelmekanikerelever/lærlinge udsigt til at skulle gøre deres uddannelse færdig på de to jyske skoler.
TEC oplyser, at de nuværende elever vil blive tilbudt kost og logi på såkaldte skolehjem, når de skal være i Jylland.
Alligevel kan Morten Emborg godt forstå, at enkelte elever vil få svært ved at færdiggøre uddannelsen langt hjemmefra:
- Vi har virkelig prioriteret at finde løsninger til alle vores elever, og enkelte har fået lavet særaftaler allerede. Men jeg kan ikke afvise, at enkelte kommer i klemme, siger han.
Vil ikke være utaknemmelig
Hvis Stina Christiane Vilhelmsen havde vidst, at hendes uddannelse skulle lukke og flytte til Silkeborg, så var hun aldrig begyndt på den, fortæller hun.
- Jeg vil virkelig ikke være utaknemmelig, og jeg er jo lykkelig for at få betalt en uddannelse. Men det er bare så problematisk, og ikke det, jeg har ’signet’ op til, og det synes jeg ikke er ok, siger hun.
Lige nu overvejer kæresten at gå ned i tid, så han kan hente og bringe børnene, når Stina Christiane Vilhelmsen skal være på skolen i Silkeborg. Men det vil også betyde, at familien bliver presset økonomisk.
- Det kan jeg få helt ondt i maven over. Det økonomiske og det familiemæssige er så hårdt.
Hun har derfor endnu ikke besluttet sig for, om hun vil færdiggøre sin uddannelse eller om den personlige pris bliver for høj.
- Jeg vil virkelig ikke droppe ud, for jeg føler virkelig at jeg har fundet en uddannelse, der passer til mig. Jeg har fået en sindssyg god elevplads, gode kollegaer og har ikke lyst til at stoppe.
Branchen er bekymret
Fra Skilt & Print Branchen, der er organisation for landets skiltevirksomheder, er man også bekymret over uddannelsens endeligt i København.
I en pressemeddelelse beskriver Claus Tvangsø, som er formand for Skilt & Print Branchen, at han er meget chokeret over beslutningen:
- Beslutningen gør det meget vanskeligt, for ikke at sige næsten umuligt, for os som fag og branche at tiltrække nye, dygtige unge, når uddannelsen i fremtiden kun bliver udbudt i Jylland, siger Claus Tvangsø.
Den kritik køber direktør på TEC dog ikke:
- For erhvervsuddannelser handler det om at være tæt på virksomhederne. I skilteteknikerbranchen er der omkring 37 virksomheder, og mange af dem er i hovedstaden, men der er også en stor del i Jylland, siger han.
Han peger på, at der er mange mindre erhvervsuddannelser, der kun udbydes et sted i landet. Eksempelvis autolakereruddannelsen i Silkeborg og finmekanikeruddannelsen i Ballerup.