Strik dine følelser ud, mand: For Rasmus hjælper strik med at håndtere et liv med to diagnoser

Rasmus Valentino Mandal er sygemeldt med en depression og har diagnosen ængstelig evasiv personlighedsforstyrrelse. På en måned er 20.000 mennesker begyndt at følge med, når han bruger strik som terapi på Instagram.

Rasmus Valentino Mandal har Instagramprofilen Mandestrik.

Her taler han – foruden sin passion for strik – om den sårbarhed og følsomhed, håndarbejdet kan rumme.

Og det er tilsyneladende noget, der har vakt genklang.

I hvert fald er profilen på godt en måned vokset nærmest eksplosivt fra 300 til 20.000 følgere.

quote Det gør en stor forskel at få så meget anerkendelse, og at folk støtter op i følelser og tanker.

Rasmus Valentino Mandal

Ligesom folk fra hele verden – Afrika, Japan, USA, Sydamerika og Europa – har skrevet til ham, at de gerne vil være en del af det strikkefællesskab, profilen efterhånden er blevet til.

- Det er så vildt og på mange måder bekræftende. I hvert fald for sådan en som mig, forklarer Rasmus Mandal.

Diagnose gør opmærksomheden svær

For Rasmus Valentino Mandal er de mange følgere og beskeder ikke blot historien om en hurtig succes.

Faktisk er al den pludselige opmærksomhed ikke altid helt rar for ham.

Han har nemlig diagnosen ængstelig evasiv personlighedsforstyrrelse – og er lige nu sygemeldt med en depression.

- En af de paradoksale ting ved at være ængstelig evasiv er, at man hele tiden er angst for at blive vurderet, ikke føler sig god nok eller føler, man gør noget forkert, forklarer Rasmus.

Ængstelig evasiv personlighedsforstyrrelse

  • Denne type personlighedsforstyrrelse karakteriseres af følelser som ængstelse, anspændthed, usikkerhed og en oplevelse af mindreværd.

  • Når man har denne personlighedsstruktur, vil man have tendens til at være følsom overfor afvisning og kritik.

  • Det gør også, at man har en vedholdende stræben efter anerkendelse og følelsesmæssig varme fra andre.

  • Ængstelig undvigende er en af de få personlighedsforstyrrelser, der er lavet en såkaldt behandlingspakke til. Det vil sige, at man kan komme ind i et behandlingsforløb i det offentlige.

  • Ængstelig evasiv type er en af de hyppigst forekommende personlighedsforstyrrelser. Den udgør to til tre procentpoint af de i alt 12 til 15 procent herhjemme, der har en diagnosticeret personlighedsforstyrrelse.

Kilder: Region Hovedstadens Psykiatri, Psykiatrifonden

Med til diagnosen hører ofte også et lavt selvværd, ligesom han har en tendens til at isolere sig og har svært ved sociale relationer.

Netop derfor har den store interesse for ’Mandestrik’-profilen også været lidt ambivalent for Rasmus Valentino Mandal.

- Ængstelig evasiv er en personlighedsstruktur, som i bund og grund modsiger al den opmærksomhed, jeg pludselig har fået de seneste uger på Instagram. Det har været hårdt, og jeg har stadig mange dårlige dage, hvor jeg slet ikke magter at svare på noget og kan ligge hele dagen på sofaen, forklarer han.

- Men samtidig har det også givet mig mere selvtillid og faktisk også selvværd. At få så meget anerkendelse, og at folk støtter op i følelser og tanker. Det gør en stor forskel.

Rasmus Valentino Mandal har altid strikketøjet med sig til sociale arrangementer. For ham fungerer det som en slags "skjold" eller "ekstra beskyttelseslag", der gør det nemmere at være social, forklarer han.
Rasmus Valentino Mandal har altid strikketøjet med sig til sociale arrangementer. For ham fungerer det som en slags "skjold" eller "ekstra beskyttelseslag", der gør det nemmere at være social, forklarer han.

Strik dine følelser ud

Rasmus Valentino Mandal er lige nu sygemeldt med en depression. Det betyder selvfølgelig, at han har en hel del tid til at strikke.

Men for Rasmus er strikketøjet mere end bare en rar hobby.

Det er en terapeutisk praksis og en måde at genoprette forbindelsen til kreative, legende og følsomme sider, skriver han på sin Instagram-profil.

Blandt andet har han strikket en sweater, han kalder et ”strik dine følelser ud-projekt”.

En stor, stribet sweater med løsthængende knuder og glimmertråd.

- Man kan vælge farver efter sit temperament, hvordan man har det, eller hvad man lige tænker på. Man kan også se striberne som perioder i ens liv. Perioder som er mørke og dystre eller perioder med lys og glæde, forklarer han.

- Der er højest sandsynligt nogle, der synes, det er asocialt. Og jeg tænker, der er nogle mænd i ældre generationer, der synes, det er mærkeligt, at en ung mand sidder og strikker. Især blandt andre mennesker. Men for mig er det vigtigt, forklarer Rasmus Valentino Mandal.
- Der er højest sandsynligt nogle, der synes, det er asocialt. Og jeg tænker, der er nogle mænd i ældre generationer, der synes, det er mærkeligt, at en ung mand sidder og strikker. Især blandt andre mennesker. Men for mig er det vigtigt, forklarer Rasmus Valentino Mandal.

For ham handlede projektet især om at slippe kontrollen.

- Jeg synes, det var grænseoverskridende at skulle lave korte omgange med én farve, eller lave huller uden at vide, hvad det skulle blive til. Og det er sindssygt svært, hvis man har tendens til at holde fast og har svært ved at give slip på sine følelser.

I det hele taget har strikketøjet gjort en stor forskel i Rasmus Valentino Mandals liv.

Og noget tyder på, at det også kommer til at gøre det i fremtiden.

Han har nemlig fået en hel del arrangementer og foredrag i kalenderen den seneste tid.

Faktisk håber han en dag at kunne leve af sit terapeutiske håndarbejde.

Du kan møde Rasmus Valentino Mandal næste gang til strikkecafé i Garnkalaset på Frederiksberg den 22. maj eller til 'Strik og drik under åben himmel' den 12. juni i Brønshøj.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik