Stripperen Chloe oplever ny polterabend-tendens i København

Stripshows til en polterabend er blevet mindre populære i hovedstadsområdet. Metoo og ny opfattelse af ægteskabet er en del af forklaringen, mener professor og lektor. Omvendt får stripperbureauerne nu en ny slags bestillinger.

Når stripperen ‘Chloe’ sidder i bilen på vej ud til en polterabend, har hun allerede godt styr på, hvad der skal ske i løbet af det 10 til 12 minutter lange stripshow.

Gommens alder og personlighed dikterer ofte, hvilket af de seks mixtapes, der skal sættes på anlægget, og hvordan Chloe sætter showet sammen.

Chloe (eller Chloe by night, som hun hedder på Instagram) er et kunstnernavn, men TV 2 Kosmopol kender hendes rigtige navn. Hun er 24 år, bor i Københavns Nordvestkvarter og studerer på en kunstnerisk uddannelse, som hun også kan bruge i hendes arbejde som stripper, danser og performer.

Når Chloe har parkeret bilen, tager kontaktpersonen fra polterabenden imod hende. Det kan være i døren ind til det private hjem, ved indgangen til et diskotek eller en sideindgang til en lade.

Nogle gange er kontaktpersonen meget genert og kigger ned i gulvet med korslagte arme. Andre gange bliver der taget imod med ilter energi.

Hun spørger, om der er en stol uden armlæn, og om der er plads til at bevæge sig. Chloe spørger også yderligere ind til gommen. Det kan være, hun får at vide, at han er sky, eller at hun ikke må være for hård ved ham. Andre gange får hun at vide, at hun bare skal tage gommen med bukserne nede - billedligt talt - og der kan også tilkøbes pisk. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Chloe by night
Chloe by night
Foto: Chloe by night

Chloe klæder om i et tilstødende lokale. Kunden kan allerede på forhånd have valgt et af kostumerne på Chloes profil på bureauets hjemmeside. 

- Hvis det eksempelvis er læger, der booker strip, så synes de som regel, det er sjovt med et sygeplejerske-kostume. Når folk ikke efterspørger et specifikt kostume, plejer jeg at ty til et pink outfit med pink undertøj, pink nederdel, pink crop-top og så pink stiletter ej at forglemme, siger Chloe til TV 2 Kosmopol.

Hun oplyser, at hun i branchen er kendt som den pink Barbie-stripper.

Når musikken begynder, indtager Chloe lokalet, hvor showet skal foregå. Nogen gange aner gommen slet ikke, hvad der skal ske. Det kan være, at han er i gang med at spille et spil. Andre gange sidder han klar på en stol med bind for øjnene, mens de øvrige polterabend-deltagere har taget opstilling i en rundkreds.

- Mange får et chok og bliver overraskede, hvis de ikke har prøvet at være hovedperson til et stripshow før. Så sidder de og måber og observerer. Mit show er bestemt ikke kedeligt. Det går meget hurtigt, så man skal kigge godt efter, hvis man ikke vil misse mine moves. Jeg laver tricks, står på hovedet og alt derimellem, siger Chloe.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Chloe i gang med et stripshow.
Chloe i gang med et stripshow.
Foto: Chloe by night

Der er to regler, der ikke er til diskussion, og som allerede bliver gjort klart under booking-forløbet. Ingen billeder og video. Og ingen berøring af stripperen.

- Jeg er meget bestemt, så hvis folk prøver at tage på mig, får de meget hurtigt at mærke eller vide, at det ikke er i orden. Men det plejer jeg at fortælle dem, inden jeg går i gang med showet, så det er sjældent noget, jeg oplever. Det er noget andet, hvis man fører gommens hånd op på sit bryst eller hofter, men kunden har ikke betalt for, at jeg er deres, siger Chloe.

Når showet er slut, forlader Chloe lokalet, og så bliver der typisk råbt ‘ekstra nummer’. Hun klæder om og går så tilbage til forsamlingen for at sige tak for i aften. Nogle gange får hun at vide, hvad polterabenden synes om showet, og nogle vil måske have et billede sammen med hende. Det har hun det fint med.

Til gengæld må hun sande, at bilturen hjem til Nordvest efterhånden er blevet mere og mere omstændig, end den plejer at være. For noget har ændret sig de senere år.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

TV-programmet Stripperkongens Piger var en stor succes i slutningen af 1990'erne, og manden i midten, Preben Jørgensen, var manden, man skulle kontakte, hvis man ville booke en stripper til et arrangement.
TV-programmet Stripperkongens Piger var en stor succes i slutningen af 1990'erne, og manden i midten, Preben Jørgensen, var manden, man skulle kontakte, hvis man ville booke en stripper til et arrangement.
Foto: Mogens Flindt/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Stripperkongens Piger gjorde stripshows "mere acceptabelt"

- Det er blevet mere acceptabelt at hyre en stripper til et arrangement. 

Sådan lød det i år 2000 fra Lene Ziegler, indehaver af stripperbureauet af samme navn. Hun havde selv en fortid som stripper, inden hun stiftede sit eget firma. Fra en toværelses lejlighed på Østerbro sendte hun med succes strippere ud til alskens arrangementer i hele landet. 

I et interview med B.T. - hvor ovennævnte citat stammer fra - fortalte hun, at det var tv-serien Stripperkongens Piger på TvDanmark, der havde banet vejen for forretningens vækst og legitimitet. 

Stripperkongens Piger med Preben Jørgensen i spidsen var i en årrække stedet at henvende sig, hvis du skulle booke en stripper til din julefrokost eller kammeratens polterabend.

"I bondebyerne i Jylland er det stadig et hit"

Nogle af de førende bureauer for stripshows er i dag Charlotte Schou, Dansk Showservice, Strip Danmark og Sky Strip, der blev lanceret af stripperen og tv-personligheden Jessica Sky.

Bureauerne sidder i disse uger klar ved telefonerne og computerne for at tage imod bestillinger til en af branchens helt store højtider: polterabend-sæsonen, der allerede er begyndt, men topper i det sene forår og i forsommeren.

Sammen med særligt julefrokosterne er det her, der særligt bliver sendt strippere ud til private hjem, diskoteker og festlokaler. 

Men noget har ændret sig de senere år, lyder det fra flere af bureauerne.

- København er meget faldende, når det kommer til stripshows til polterabender. Her i weekenden er to ud af 15 bookinger (i alt - ikke kun polterabend, red.) i København, siger Dina Nila, der er eventkoordinator i Sky Strip.

- Under corona rykkede det virkelig, der var det bare København, der kørte. Nu skal man lidt længere ud på landet og i bondebyerne i Jylland. Der er det stadig et hit, siger Dina Nila til TV 2 Kosmopol.

quote Nu skal man lidt længere ud på landet og i bondebyerne i Jylland. Der er det stadig et hit

Dina Nila, eventkoordinator i Sky Strip om stripshows

TV 2 Kosmopol har været i kontakt med et andet bureau - som ikke ønsker at optræde med navn - og her oplyses det, at “der generelt ikke er mange, der booker stripshows mere,” og at “telefonen ikke ringer.”

Også i Dansk Showservice mærker medejer Rikke Madsen tendensen - også her i polterabendsæsonen.

- Det er gået ned med stripshows i hovedstadsområdet, siger hun til TV 2 Kosmopol.

I Strip Danmark mener indehaver Thomas Lysdal, at der hverken er kommet flere eller færre bookinger på stripshows generelt, men at “jyder er mere begejstrede for strip.”

Michael Stuart, der er booker hos Charlotte Schou, oplever heller ingen udvikling i den ene eller anden retning i antallet af bookinger på stripshows i polterabendsæsonen. Generelt er der ikke mange, der forudbestiller, men til gengæld bliver der booket på selve dagen, oplever han.

Fælles for alle bureauer er dog, at de er begyndt at få helt nye former for bestillinger til polterabender. Det handler blandt andet om drags og morgenbollefyre, men det vender vi tilbage til senere.

Villig til at køre længere

Chloe har været i branchen, siden hun var 19 år gammel. Hun begyndte med at optræde på en stripklub, men under coronanedlukningerne begyndte hun i stedet at køre ud til private som stripper.

Hun har siden lavet alt fra morgenvækninger til stripshow i en paintball-arena i forbindelse med polterabender.

Men også hun oplever, at der er færre og færre jobs i København.

- Jeg er blevet mindre selektiv, og jeg er villig til at køre længere for at få flere jobs - i stedet for de jobs, der ikke længere er i København, siger Chloe.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Chloe er 24 år, bor i Københavns Nordvestkvarter og studerer på en kunstnerisk uddannelse.
Chloe er 24 år, bor i Københavns Nordvestkvarter og studerer på en kunstnerisk uddannelse.
Foto: Privatfoto

Hun kører på hele Sjælland, og nogle gange kan hun være heldig at være på vej hjem fra Holbæk, når der kommer en booking ind fra Roskilde.

Det kan dog være svært at nå et job, der begynder en time efter skoletid, for hun vil gerne have god tid til at lægge makeup og sætte hår.

Ikke længere legitimt

Chloe og stripper-bureauerne er enige om, at der i københavnsområdet er flere muligheder for at gå i byen og flere muligheder for at opsøge eksempelvis stripklubber. Det kan være en del af forklaringen på den faldende efterspørgsel, mener de.

Kenneth Reinicke, der er lektor ved Center for Køn, Magt og Mangfoldighed på RUC, er ikke overrasket over, at nogle bureauer oplever, at der bliver booket færre strippere til polterabender - særligt i hovedstadsområdet.

- Det er simpelthen ikke legitimt på samme måde. Efter Metoo fik vi mulighed for at tænke, siger han.

De senere års debat om Metoo, magtforhold og sexisme har ført til et mere kritisk og eksplicit blik på mænds handlinger, mener han. Det, som man førhen mente, var sjovt og uskyldigt, bliver nu tolket ind i et krænkelses- og magtperspektiv. Og det har sat sine spor hos nogle mænd, pointerer han. 

quote Altså kunne vi for fanden ikke bare gå ud at bowle?

Kenneth Reinicke, lektor ved Center for Køn, Magt og Mangfoldighed på RUC

- Der er nu en tendens til, at vi ikke bare tænker det som værende en uskyldig drengerøvsaktivitet. I stedet for siger vi: Er det egentlig ikke for meget, at vi sidder her os gutter med lidt ekstra kroner i hatten, og så står hun her og vrider kroppen foran os. Altså kunne vi for fanden ikke bare gå ud at bowle, eller finde på noget andet kreativt, som relaterer sig til brudgommens liv, siger Kenneth Reinicke.

Han mener, at det er naturligt, at København “er mest med her.” Det viser hans egen forskning også, lyder det.

- Jeg har blandt andet interviewet en fyr, der til en julefrokost med vennerne hjemme i Herning blev kritiseret for at have boet for lang tid i København. Der havde de sgu ikke snakket om MeToo.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Kenneth Reinicke, lektor ved Center for Køn, Magt og Mangfoldighed på RUC
Kenneth Reinicke, lektor ved Center for Køn, Magt og Mangfoldighed på RUC
Foto: RUC

Kenneth Reinicke mener også, at der er tale om et “klassespørgsmål” i forhold til, hvem der ønsker et stripshow.

- Der vil stadig være nogen steder, hvor man siger: Nu skal vi sgu have en ordentlig polterabend. Og der skal vi ikke kun ud at sejle eller fægte, nej, vi skal se nogle bare bryster.

- Men det er ikke det dominerende mere. Flere tænker over, hvor kreative, originale og feinschmecker-agtige, vi skal være for at sikre os, at dagen passer til brudens eller gommens præferencer. Hvordan kan det skræddersyes til vores sociale miljø? Og her vil der være færre og færre strippere, siger Kenneth Reinicke.


Ærgerligt, at nogen tænker, jeg er en stakkel

Chloe møder forklaringen om Metoo-bølgens påvirkning af efterspørgslen på stripshows med skepsis.

- Det er super ærgerligt, at Metoo sætter en begrænsning på vores samfundssyn på strip. Alle dem, jeg kender, der arbejder i industrien, kan godt lide det, de laver. Ingen bliver tvunget. Og bureauet vil have ansøgninger fra kvinderne og mændene, og de vil sikre sig, at de ikke er drevet af dårlig økonomi eller human trafficking.

quote Det er ærgerligt, at nogen tænker, jeg er en stakkel, og at jeg spiller op til mændene

Chloe

Hvordan kan du være sikker på, at indtjeningen ikke spiller en rolle for nogen, når de stripper?

- Selvfølgelig spiller penge en rolle, det gør det i mange jobs. Men folk er komfortable med at vise sig frem. Jeg er ikke særlig blufærdig, og jeg kan godt lide det, jeg laver. Det er ærgerligt, at nogen tænker, jeg er en stakkel, og at jeg spiller op til mændene, siger Chloe.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Stripshow blandt studerende førte til kritik

I 2022 havde en studenterforening booket en stripper i forbindelse med den årlige kapsejlads i Universitetsparken i Aarhus.

30.000 studerende var til stede under arrangementet og blandt dem også syv kvinder, som siden kritiserede stripshowet.

"Vi oplevede indslaget som blufærdighedskrænkende og som en eksplicit konfrontation med en sexistisk kultur, idet nogle finder ekshibitionistisk nydelse i at proppe deres seksuelle fantasier i hovedet på andre uden samtykke," skrev de blandt andet i et debatindlæg i Aarhus Stiftstidende.

Formanden for studenterforeningen afviste kritikken, og svarede følgende, da han blev spurgt, om ikke tiden er løbet fra strip til sådanne arrangementer:

- Altså, det er jo et lovligt erhverv, og det er voksne mennesker, der er til arrangementet. Men hvis det aldrig var blevet gjort før, havde vi nok ikke gjort det nu her, sagde formanden for Økonomisk Forening, Viktor Bentholm Elefsen, til DR.

Institutleder på Institut for Økonomi, Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, Niels Haldrup, sagde efterfølgende til Aarhus Stiftstidende, at han ville opfordre arrangørerne til at "reflektere over deres valg af indslag."

- Personligt mener jeg, at denne episode er udtryk for ualmindelig dårlig dømmekraft og i øvrigt helt og aldeles ude af trit med tidsånden, sagde han.

Ægteskab standser ikke drifter

Professor ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet Niels Ulrik Sørensen mener, at der er i dag er større opmærksomhed på at planlægge et ritual som en polterabend.

- Man kan forestille sig, at der i bestemte kredse i hovedstadsområdet vil være nogen, der gør noget ekstra særligt ud af de her ritualer. Der kan eksempelvis være en særlig markering af, at man tilhører dem, der lever det gode liv. Eller en markering af individualitet, der viser, at ‘jeg er noget særligt’.

Man vil gerne skræddersy en polterabend til ens ven, så det spejler vedkommende i, hvem han er. Og det kan forklare, hvorfor bureauer oplever, at færre booker en stripper til en polterabend i hovedstadsområdet, mener Niels Ulrik Sørensen.

- Stripshows til polterabender er en helt særlig stereotyp forståelse af, hvad man har brug for, i forhold til hvor man er i livet lige nu: Der venter et ægteskab, hvor man forpligter sig for livet. Det er et billede på den sidste drift eller slet skjulte liderlighed uden for kyskhedsbæltet, siger professoren.

Men:

- I dag tænker man jo, at man skal fortsætte med at realisere sine drømme og leve sine drifter ud i ægteskabet. Ægteskabet er ikke bare en hellig forening, hvor man skal reproducere sig selv, det er også en forpligtelse på at udvikle sig sammen og blive ved med at være nye og spændende og afsøge interessante sider af livet, siger Niels Ulrik Sørensen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Flere drags

Tiden vil vise, hvordan fremtiden for Chloe og andre artister i branchen vil forme sig, men allerede nu tyder oplysninger fra bureauerne på, at det traditionelle stripshow træder i baggrunden.

I stedet vinder nye tendenser frem, når der skal hittes på underholdning til en polterabend. Det oplyser bureauerne til TV 2 Kosmopol.

Charlotte Schou oplever således, at drags er blevet et hit til særligt polterabender for kvinder, men også til polterabender for LGBT+-personer. Det gælder både dragqueens, dragshow, dragbanko og dragmakeover.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Den særlige kunst at lægge en god drag-makeup er blevet en eftertragtet vare til polterabender.
Den særlige kunst at lægge en god drag-makeup er blevet en eftertragtet vare til polterabender.
Foto: Miguel Schincariol/AFP/Ritzau Scanpix

Også i Strip Danmark er der efterspørgsel på drags, men da bureauet ikke har nogen artister tilknyttet, kan de ikke tilbyde det.

- Folk vil gerne se en dværg eller trans, der stripper. Der er generelt en tendens til, at pranken skal være lidt mere outreret. Så nu kan man tillægskøbe stearin og pisk til stripshows, hvis nogen nu skal have en ordentlig tur, siger Thomas Lysdal, der er indehaver af Strip Danmark.

Hos Polterabend.dk, der gennem partnere tilbyder adskillige polterabend-aktiviteter - men ikke stripshows - går ejer Tobias Grønlund konkret og overvejer, om drags også skal være en del af udbuddet. Han har for nylig talt med en person fra København, der selv laver dragshows. Og en mulig aftale kan være på vej. 

- Det er et interessant område, der kan blive god efterspørgsel på, fordi det tager folk ud af deres komfortzone på en sjov og anderledes - men ikke for grænseoverskridende - måde. Det kunne passe godt til en polterabend, siger Tobias Grønlund til TV 2 Kosmopol.

Hos Sky Strip er det omvendt ikke længere muligt at booke en drag, fordi der har været “for mange dårlige oplevelser.”

- Han oplevede diskrimination, og det førte også til en politianmeldelse. Det var, som om folk bookede for at gøre grin. Jeg har dog en aftale med ham om, at det er okay, hvis det er kvinder, der booker, og at jeg spørger ind til arrangementet, siger eventkoordinator Dina Nila.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Morgenbollefyr til en polterabend.
Morgenbollefyr til en polterabend.
Foto: Sky Strip

Morgenbollefyren populær blandt hovedstadens kvinder

Foruden drags melder to bureauer, at topløs servering også er blevet mere populært, fordi kunderne giver udtryk for, at de får mere for pengene. Artisten er helt konkret nøgen i længere tid end eksempelvis et stripshow, lyder det. 

Og så er der morgenbollefyren og morgenbolledamen, som ifølge Sky Strip er blevet yderst populært. Særligt morgenbollefyren hitter til kvinde-polterabends i Københavnsområdet.

- Det kom efter dokumentaren om Simon Spies (‘Spies og morgenbolledamerne,’ red.) - der blev det rigtig udbredt hos os, siger Dina Nila.

En fyr i bar overkrop bliver booket til at bage boller og servere på en underholdende måde for kvinder, der gerne vil væk fra det intime, lyder det fra eventkoordinatoren.

- Modsat den mere flirtende opførsel under topløs servering, er morgenbolledamen mere underholdning, sjov og det med at tage pis på gæsterne, siger Dina Nila.

Chloe har optrådt flere gange med topløs servering, men har endnu ikke prøvet at være morgenbolledame. Hun skal alt for tidligt op, og det karambolerer ofte med sene jobs aftenen før, forklarer hun.

Og så står hun i forvejen tidligt op til flere jobs, når der efterhånden skal køre flere af de lange ture på Sjælland.

Om et par uger skal hun således en tur til Falster, hvor hun skal vække en kommende gom med høj musik og stripshow klokken 08.00.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik