Ternen sejlede jøder over Øresund - nu skal den udstilles

Når Frihedsmuseet åbner 5. maj, bliver historien om jødernes flugt over Øresund en del af udstillingen.

Det er ikke en hvilken som helst plimsoller, der torsdag ankom til Frihedsmuseet i København.

Fiskerbåden Ternen var nemlig en af de fartøjer, der fragtede danske jøder over Øresund til Sverige i 1943, hvor de kunne undslippe Nazitysklands forsøg på at udrydde jøderne.

Ternen skal indgå i udstillingen om modstandskampen under krigen.

Slap for koncentrationslejre

Og taler man om Danmark og 2. Verdenskrig, så er jødernes flugt over Øresund et af de kapitler, der vækker opsigt.

Skibene, der sejlede jøder over Øresund betød, at mange danske jøder slap for tyskernes modbydelige udryddelseslejre.

- Ternen bliver indgangen til at fortælle historien om jødernes flugt i oktober 1943, som mange i modstandsbevægelsen var involverede i. Men Ternens egen historie er også fantastisk, og vi kender én af de familier, som blev fragtet over Øresund i båden, forklarer udstillingsproducent Mette Boritz.

Yngre generationer skal inddrages

Efter flere års byggearbejde indvies Frihedsmuseet tirsdag den 5. maj - på 75-året for Danmarks Befrielse.

Dagen efter åbnes museet, der ligger i Churchillparken, for publikum.

- Vi glæder os til at kunne åbne dørene til det nye Frihedsmuseum, der fortæller historien om modstandskampen under 2. verdenskrig. Det er en periode i Danmarks historie, som stadig fylder meget i danskernes bevidsthed og den dag i dag giver anledning til megen debat. Vores ambition med det nye Frihedsmuseum er at gøre modstandskampen relevant og vedkommende, ikke mindst over for de yngre generationer, som har den periode endnu længere på afstand, siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.

Den officielle danske modstand varede ikke mange timer, da tyskerne invaderede landet. Men i årene efter voksede en modstandsbevægelse, hvor flere og flere meldte sig for at spænde ben for den tyske besættelsesmagt. Mange af dem ofrede deres liv for sagen.

Museet giver publikum mulighed for at gå under jorden, hvor de kan komme tæt på modstandskampens personer, der modigt valgte side - selv om det blev et valg med meget store konsekvenser.

TV 2 Lorry var med, da der blev holdt rejsegilde på museumsbyggeriet. 

 

Spørg Os - Afstemning

_