Til demonstration i nattøj: "Politikerne har svigtet deres løfte om et nattog med stop i Danmark"

Iklædt nattøj og med tomme kufferter under armene blev der lørdag gjort en indsats for at få et nattog til at samle rejsende op i Danmark.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Nu er der udsigt til, at internationale nattog igen kommer til at køre gennem Danmark.

Sådan sagde daværende transportminister, Benny Engelbrecht, i en Facebook-video for to år siden. 

Men to år senere, hvor det første nattog lørdag morgen skulle være kørt gennem Danmark med stop på blandt andet Københavns Hovedbanegård, er det aldrig blevet til noget.

Derfor mødte interesseorganisationen Rådet for Bæredygtigt Trafik op på Københavns Hovedbanegård i dag for at vise deres utilfredshed over det udeblevne nattog.

Det gjorde de i en særlig beklædning.

- Vi mødte op i nattøj og med kufferter. Det kunne være i dag, det første nattog skulle gøre sit stop i Danmark, og det ville vi markere ved at ligne rejsende, der lige var stået af nattoget fra Bruxelles, siger organisationens formand, Poul Kattler til TV 2 Lorry.

Men udover den kuriøse beklædning, så havde organisationen et andet klart formål ved morgenens møde på hovedbanegården.

- Vi vil gerne fastholde et pres på politikerne. Vi lader det være klart, at vi er opmærksomme på, at politikerne har svigtet deres løfte om et nattog med stop i Danmark. Vi peger simpelthen vores modbydelige pegefinger på de myndigheder, der ikke har lykkedes med at få et nattog til brug i Danmark, siger Poul Kattler.

(Artiklen fortsætter billedet.)

Poul Kattler holdt tale for de fremmødte til lørdagens møde.
Poul Kattler holdt tale for de fremmødte til lørdagens møde.
Foto: Tony Bispeskov / DSB

I kamp for klimaet

Helt konkret savner de en mere klimavenlig transportløsning til udlandet. Her peger de på nattoget, som den perfekte løsning.

- Der er flere, der tænker mere over klimaet, når de skal rejse til udlandet. Derfor mener vi, at nattoget vil være en nem løsning fremover, når turen for eksempel går sydpå. Nattoget skal ikke ses som en spøjs rejseform, det er en god løsning for klimaet, siger Poul Kattler.

Det er en tendens som DSB's informationschef, Tony Bispeskov kan skrive under på.

- Udlandstrafikken er eksploderet. Vi har aldrig haft så mange rejsende til Tyskland, som vi har nu. Togene er næsten alle sammen fyldt, siger han til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Tony Bispeskov holdt tale til lørdagens nattøjmøde på hovedbanegården.
Tony Bispeskov holdt tale til lørdagens nattøjmøde på hovedbanegården.
Foto: Privatfoto / Poul Kattler

Uforudsete udfordringer

Til mødet på hovedbanegården blev der blandt andet sunget sang og holdt taler. Her holdt både Poul Kattler, Tony Bispeskov og transport ordfører Henning Hyllested (EL) taler.

Sidstnævnte var selv med i den gruppe af politikere, der for to år siden ville sikre nattog med stop i Danmark.

Han forklarer til TV 2 Lorry at udfordringer med godkendelser af de særlige sengevogne har gjort det svært at få indsat nattog i Danmark.

- Vi er løbet ind i flere udfordringer, men lige nu står vi overfor, at vognene skal sikkerhedsgodkendes før de må køre under Storebælt. Det tager tid, fordi det skal gennem EU. Der kan gå måneder endnu, før de er klar, siger Henning Hyllested (EL) til TV 2 Lorry.

Var i for tidlige ude med nyheden om, at der kommer til Danmark?

- Nej, det synes jeg ikke. De burde kunne have ladet sig gøre. Jeg er faktisk overrasket over, at vi er løbet ind i de her problemer, svarer han.

Hvad gør i så nu?

- Trafikstyrelsen og det svenske jernbanenet holder hyppige møder i øjeblikket, så vognene bliver godkendt. Vi sidder ikke på hænderne, og jeg tror nattoget kører omkring nytår, svarer transportordføreren.

Derfor forholder Poul Kattler sig også fortsat optimistisk omkring udsigten til et nattog med stop i Danmark.

- Jeg tror på, det sker, men jeg ved ikke hvornår. Det er et spørgsmål om tid, siger han.Vis mere
MPPC_103_V1_2

Politiet vil ændre på farlig opførsel på cykelstierne

Skoletoilet Rådmandsgade Skole

Lang og klam udsigt til bedre toiletforhold på skoler:
På Nørrebro må fem børnehaveklasser deles om to toiletter

Vis mere