Birgit Haase Sørensen rejser sig forsigtigt fra spisebordet og griber fat i rollatoren.
Efter lidt tålmodighed får hun bugseret den over dørtrinnet ud til gangen og derfra videre ud i køkkenet.
- Tidligere sprang jeg omkring. Handlede ind selv. Dyrkede Qi Gong hver torsdag med mine veninder. Nu ser jeg næsten ingen af dem, da jeg jo ikke længere kan komme på gaden. Jeg ser ikke andre mennesker på samme måde, som jeg gjorde før i tiden, siger Birgit Haase Sørensen, da TV 2 Lorry møder hende og sønnen Nico i den store og lyse lejlighed midt på Østerbrogade.
Birgit Haase Sørensens hverdag er vendt på hovedet, siden udlejeren af ejendommen – City Apartment – tilbage i marts måned besluttede at lukke for adgangen til to af ejendommens elevatorer.
Jeg synes, det er noget mærkeligt griseri. Men jeg er jo ikke inde i alt det der.
Har altid været afhængig af elevatoren
- Situationen for min mor er nærmest katastrofal. Hun har boet i den her lejlighed i knap 30 år. Og har hele tiden været afhængig af, at der er elevator i ejendommen. Hun er hjertepatient på grund af, at hun har haft gigtfeber som barn, så hun kan ikke tåle at få høj puls. Så derfor flyttede hun og min far ind i den her lejlighed, da det var en kendsgerning, at den havde en velfungerende elevator for knap 30 år siden. Efter den er blevet lukket, har det været en livsødelæggende begivenhed for min mor, siger Birgits søn, Nico Schou.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Efter den er blevet lukket, har det været en livsødelæggende begivenhed for min mor
Tidligere brugte Birgit Haase Sørensen hverken rollator, stok eller andre former for hjælpemidler.
Men efter det første forsøg i foråret på at begive sig op og ned ad trapperne fra fjerdesals-lejligheden på Østerbrogade skadede hun først det ene knæ.
Nu skal hun også opereres i det andet - på trods af at sønnen forsøgte at bære mest muligt af hendes kropsvægt, da Birgit Haase Sørensen igen forsøgte at komme på gaden.
- Efter få dage stod det klart, at min mor ikke kan blive i den her lejlighed, medmindre elevatoren bliver åbnet igen, siger Nico Schou.
Han gør opmærksom på, at de allerede har søgt Københavns Kommune om ældrebolig, da City Apartment har afvist at finde en anden lejlighed til samme billige husleje - 7000 kroner om måneden plus varme for 140 kvadratmeter.
Birgit Haase Sørensen håber mere end noget andet, at elevatoren bliver åbnet igen, så hun i stedet kan blive boende i den lejlighed, som hun har boet i gennem 30 år - de seneste syv alene.
- Jeg tænker, at det er forfærdeligt, men hvad kan jeg gøre, siger Birgit Haase Sørensen.
Der er jo ikke nogen moral i det her. Der er en overvejelse om, at de her ældre mennesker udgør nogle penge, som man kan "cashe" ind ved at spærre dem inde i deres lejligheder
LLO Hovedstaden: Et af byens mest kyniske og udspekulerede udlejningsfirmaer
Lejernes Landsorganisation i hovedstaden, LLO, er dybt fortørnede.
- Hele den her historie handler om, at udlejer har lukket af for nogle elevatorer, som er afgørende for, at de ældre mennesker kan komme ind og ud af deres lejligheder på Østerbro. Det er både utroligt og stærkt forkasteligt. Sagen er et udtryk for, at man har en lovgivning, som belønner udlejere for at få gamle mennesker ud, så de kan sætte deres lejligheder i stand og tjene en masse penge. Og der er nogle københavnske udlejere - for eksempel City Apartment - som bider på, og som ikke har nogle hæmninger eller moralske skrupler overhovedet, siger direktør i LLO Hovedstaden, Claus Højte.
Og mange af beboerne i ejendommen på Østerbrogade er tilbøjelige til at give ham ret.
- Det er utrygt at bo sådan her. Det er meget, meget utrygt. Og jeg synes, det er kynisk. Jeg har svært ved at komme op og ned ad trappen, lyder det fra Jette Olsen, som har boet på 3. sal i opgangen ved siden af siden 1975, og som udover astma døjer med en lungefibrose og stærkt nedsat lungekapacitet.
- Det er forfærdeligt. Det er et psykisk pres for mig. Det er da klart, siger Jette Olsen.
Det er utrygt at bo sådan her. Det er meget, meget utrygt. Og jeg synes, det er kynisk.
Sagen kan trække ud i årevis
City Apartment har gennem mange år været kendt som et af byens mest omtalte boligudlejningsfirmaer.
Allerede i juli måned tabte City Apartment sagen i Huslejenævnet, som pålagde firmaet at sørge for adgang til elevatorerne.
I stedet har City Apartment anket afgørelsen til Ankenævn for Huslejenævn, og de kan køre sagen hele vejen gennem retssystemet til både Boligret og Landsret.
En proces, som kan tage tre, fire og fem år.
Der er én eneste årsag til, at City Apartment har lukket for adgangen til elevatorerne, mener LLO: Presse de ældre beboere ud af deres lejligheder, sætte lejlighederne i stand og leje ud til en langt højere leje, lyder det fra LLO Hovedstaden.
- Der er jo ikke nogen moral i det her. Der er en overvejelse om, at de her ældre mennesker udgør nogle penge, som man kan "cashe" ind ved at spærre dem inde i deres lejligheder, siger Claus Højte.
Begrunder lukning med nye regler
Sidste år vedtog Folketinget en ny bekendtgørelse, som stiller ændrede sikkerhedskrav til inddækning af skakterne på den særlige form for trådhegnsinddækkede elevatorer, som netop er i de to opgange på Østerbro.
Ene og alene for at sikre, at man ikke kan få fingre, hænder eller arme i klemme, hvis der er plads i trådhegnet.
Og det er netop den bekendtgørelse, City Apartment over for beboerne begrunder lukningen af elevatorerne med.
Elevator-inspektør: Ingen grund til at tage elevatorerne ud af drift
TV 2 Lorry har taget kontakt til Henning Kokholm, som har mere end 35 års erfaring fra elevatorbranchen. Han er tidligere kvalitets- og sikkerhedschef i et af verdens største elevatorfirmaer, OTIS.
I dag inspicerer og attesterer han elevatorer over hele landet i sit firma, Kokholm Inspektion.
Og i følge ham er der ingen grund til at tage elevatorerne ud af drift.
- Reglen i bekendtgørelsen har faktisk været der siden 1981. Der har været en bekendtgørelse, som sagde, at åbningen i fletværk må være 10 gange 20 millimeter. Så på den måde har man i mange år haft noget, som ikke helt fulgte reglerne, siger Henning Kokholm.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Samtidig fastslår han, at City Apartment uden videre kan overholde den nye bekendtgørelse ved at sætte gips- eller stålplader op på relevante flader på skakterne.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
- Elevatorerne overholder alle øvrige lovkrav. Så det er rigeligt at sætte plader på, så man ikke kan komme i kontakt med bevægelige dele, siger Henning Kokholm.
Overfor TV 2 Lorry bekræfter Arbejdstilsynet, at det er tilstrækkeligt at sætte plader på elevatorerne.
Samtidig gør Arbejdstilsynet opmærksom på, at City Apartment har mulighed for at søge om midlertidig dispensation, da der fortsat er uklarhed om reglerne.
Det har City Apartment heller ikke gjort.
90-årige Birgit: Noget mærkeligt griseri
Tilbage på 4. sal i lejligheden sidder 90-årige Birgit Haase Sørensen og undrer sig.
- Jeg synes, det er noget mærkeligt griseri. Men jeg er jo ikke inde i alt det der, siger Birgit Haase Sørensen.
Den seneste uge har TV 2 Lorry gentagne gange forgæves forsøgt at få City Apartment i tale, men hverken ansatte eller firmaets pressemedarbejder er vendt tilbage.
Præcisering: Af en tidligere version af denne artikel fremgik det, at Birgitte Haase Sørensen gennem et halvt år "bogstaveligt talt kun" har opholdt sig i sin lejlighed på fjerde sal på Østerbro. Det korrekte er, at Birgitte Haase Sørensen ”nærmest” ikke har været ude. Hun har flere gange fået hjælp til at komme op og ned ad trapperne.
Fakta: City Apartment og lovgivning
- City Apartment har gennem årene tabt utallige sager i Huslejenævnet.
- For et par år siden fortalte TV 2-programmet Gravegruppen om, hvordan City Apartment systematisk opkrævede alt for høje huslejer af særligt udlændinge.
- I samme program varslede regeringen hårdere indgreb mod udlejere, som ikke overholder afgørelserne i Huslejenævnet.
- Indgrebene blev aldrig til noget, men nu vil regeringen gerne se på muligheden igen.
- Boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) har ingen kommentarer til den konkrete sag