Oversigt

Seneste nyt

Ungeforsker om protestlejr ved KU: Studerende inspireres fra USA

Et stort antal studerende er i disse dage samlet på Københavns Universitet i en teltlejr, for at få universitetet til at tage afstand fra Israel.

Og spørger man en ungeforsker, så er det ikke tilfældigt, at det netop er metoden med en teltlejr, som de studerende vælger til at presse universitetet.

- Den teltlejr, vi ser her, er i høj grad inspireret af det, vi ser i resten af verden. Unge, der bliver hverdagsaktivister, og som inspirerer hinanden, siger Søren Østergaard, der er leder af Center for Ungdomsstudier.

Det har man - for blot at nævne et par stykker blandt mange - også set i New York, Paris, Berlin, Montreal og Sydney. Og så sent som i formiddag ryddede politiet en propalæstinensisk teltlejr fra et universitet i Amsterdam.

- Vi har jo den der oplevelse af, at unge er mindre politisk aktive. Reelt er der sket en markant vækst i antallet af unge, der er politik interesserede. Og en del af den interesse bliver født gennem TikTok, Instagram og sociale medier i det hele taget, siger ungeforskeren.

Han spår også, at man i fremtiden vil se flere af denne type holdningsudvekslinger fra unge.

Her er demonstranternes krav

Demonstranternes kræver med egne ord, at Københavns Universitet:

  1. Anerkender og fordømmer det igangværende folkedrab og opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile og ophævelsen af belejringen af Gaza.

  2. Trækker dets investeringer fra virksomheder, som profiterer på eller er medskyldige i besættelsen af Palæstina.

  3. Tilbyder fuld økonomisk gennemsigtighed i forhold til dets investeringer.

  4. Afslutter indkøbsaftaler med virksomheder, som profiterer på eller er medskyldige i besættelsen af Palæstina.

  5. Forpligter sig til en akademisk boykot ved at afslutte institutionelt samarbejde med israelske akademiske institutioner.

  6. Anerkender dets palæstinensiske studerendes vanskelige situation.

Kilde: Studerende mod Besættelsen