"Vi forsøger at beskytte brugerne": Det kan hovedstaden lære af hollandske coffeeshops

Hollændere kan købe og ryge cannabis under kontrollerede forhold, og den model kan hovedstaden lære af, siger både en dansk og hollandsk ekspert. TV 2 Kosmopol er taget til Amsterdam.

- Folk bruger cannabis, det er en kendsgerning, og i Holland forsøger vi at være pragmatiske omkring det.

Sådan fortæller forebyggelsesekspert Tom Bart fra misbrugsorganisationen Jellinek, da TV 2 Kosmopol møder ham i hans hjem i udkanten af Amsterdam for at tale om de hollandske erfaringer af at have afkriminaliseret cannabis. 

quote Folk bruger cannabis, det er en kendsgerning, og i Holland forsøger vi at være pragmatiske omkring det.

Tom Bart, forebyggelsesekspert, Jellinek

I snart 50 år har hollænderne lovligt kunnet købe cannabis og indtage det i coffeeshops. Det er små steder, hvor der er opsyn og nøje regulerede forhold for indtagelsen.

Modellen bygger på, at man i Holland betragter cannabis som et ”mildt stof”. Derfor har man accepteret, at det sælges og indtages i coffeeshops i mængder under fem gram.

Og netop den hollandske model bør interessere Danmarks hovedstad, fordi den har mange år bag sig, og fordi Amsterdam kan sammenlignes med København, konstaterer Esben Houborg, der er forsker på Center For Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

- Jeg ser ikke længere nogle særligt gode argumenter mod at afkriminalisere. Argumentet imod at afkriminalisere skulle være, hvis forbruget steg. Og det er der ikke noget, der tyder på, siger Esben Houborg. 

Borgmester vil se på legalisering 

Adskillige gange har et flertal i Københavns Borgerrepræsentation ønsket at legalisere hash for at mindske den kriminalitet, der følger med hashhandel.

Udfordringerne med Pusherstreet på Christiania og en eskalerende bandekonflikt har igen fået de københavnske politikere til at sætte hash på dagsordenen. 

- For mig er der ingen tvivl om, at legalisering er et af flere værktøjer, vi skal bringe i spil, for at undergrave det kriminelle marked. Jeg respekterer, at det er et spørgsmål, der deler vandene. Men jeg håber, vi nu kan sætte gang i en nuanceret debat, sagde overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i september. 

- Vi vil gerne holde diskussionen i gang, uagtet at vi fem gange har skrevet til fem forskellige regeringer, forklarede Sophie Hæstorp Andersen, der tror på, at cannabis en dag bliver legaliseret. 

quote Argumentet imod at afkriminalisere skulle være, hvis forbruget steg. Men det er der ikke noget, der tyder på.

Esben Houborg, lektor, Center for Rusmiddelforskning

Spørg Os - Formular

_

Vil have en "københavnermodel"

Et bredt flertal i Borgerrepræsentationen står bag forslaget om legalisering af cannabis med brug af Københavnermodellen, som er en treårig forsøgsordning med kontrolleret legalisering af hash. 

Den går overordnet ud på, at +18-årige med adresse i Danmark legalt kan købe højst fem gram hash i fem til seks kommunale udsalgssteder i København. 

Forretningerne skal være bemandet med særligt uddannet personale, der skal kunne skabe kontakt til brugerne, udøve relevant forebyggelse, spotte misbrug og brobygge til behandling. 

Samtidig skal produktionen være lovlig og foregå i offentlig regi i Danmark for at undgå, at der sker indblanding fra illegale miljøer og samtidigt sikre, at der ikke er privatøkonomiske incitamenter til at øge salg og produktion.

Ifølge den hollandske forebyggelsesekspert Tom Bart er der en række positive konsekvenser ved den hollandske model.

- Jeg mener, at coffeeshops i Holland giver mulighed for at kontrollere markedet, fordi man ved, hvad der bliver solgt, man kan træne personalet, og man har en vis kontrol over ulemperne omkring cannabisbrug. Så jeg mener helt sikkert coffeeshops er gavnlige for folkesundheden, siger Tom Bart.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Den hollandske forebyggelsesekspert Tom Bart peger på flere positive konsekvenser ved afkriminalisering.
Den hollandske forebyggelsesekspert Tom Bart peger på flere positive konsekvenser ved afkriminalisering.
Foto: Tobias Tystrup - TV 2 Kosmopol

Fra pusher til rådgiver

TV 2 Kosmopol har besøgt Siberië, en coffeeshop i Amsterdam, for at se nærmere på hvordan sådan en fungerer.

I de hollandske coffeeshops bliver man modtaget af venligt, professionelt personale bag butiksdiske. De kender produkterne indgående og fungerer som rådgivere for kunderne.

- At spise den her kage er meget anderledes end at ryge, forklarer coffeeshop-medarbejderen Yara Audier til en kunde, der netop har bestilt en meget stærk hash-kage.

- Du går fra at være frisk til pludseligt at blive skæv. Det er en overgang, som mange mennesker ikke kan klare. Derfor vil jeg have det bedre med at sælge dig en indica-kage.

- Vi forsøger at beskytte brugerne ved at sikre, at de indtager det rette produkt, fortæller Yara Audier til TV 2 Kosmopol.

Yara Audiers kollega Melody Faroukseir er også konstant i gang med at betjene kunder og fungere som rådgiver.

- Viden er meget vigtig. Mange mennesker kommer her uden erfaring, og jeg har viden og kan forklare, siger Melody Faroukseir.

For Melody Faroukseir og Yara Audier er viden om produkterne er meget vigtig, fordi coffeeshoppen modtager mange gæster, der kommer uden erfaring – særligt turister kan have svært ved at vurdere hvad de kan klare at indtage.

Mulighed for uddannelse til coffeeshop-ansatte

For coffeeshops i Holland handler medarbejdernes arbejde om at rådgive kunderne og om at kontrollere, at der ikke er nogen, der overtræder reglerne eller opfører sig dårligt. 

Det kan nemlig have store konsekvenser for coffeeshoppens ejer, som er underlagt en række strikse regler for at drive sin butik.

- Godt nok sælger vi cannabis, men vi har strenge regler. Blandt andet er alkohol ikke er tilladt. Vi skal også holde øje med tobak, som ikke er tilladt i coffeeshoppen, fordi det betragtes som mindre sundt, forklarer Melody Faroukseir.

Der udbydes uddannelse til de ansatte, der skal arbejde med de euforiserende stoffer.

- Vi har en national træning for medarbejdere i coffeeshops. Her lærer de om virkningerne af cannabis og træner i, hvordan man taler med kunderne, forklarer Tom Bart, der selv underviser som del af sit daglige arbejde i misbrugsorganisationen Jellinek.

Tom Bart slår fast: 

- At have coffeeshops øger faktisk ikke cannabis-brugen. 

Se vores indslag fra Amsterdam herunder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik