"Vi har skiftet mening" - trækker støtten til eget forslag om udeservering

Der er nu ikke længere politisk flertal for at lukke for udeservering efter klokken 22.00 fremover.

Hvor langt ud på aftenen må man sidde udendørs på hovedstadens restauranter og beværtninger?

Den debat blussede for alvor op før sommerferien, efter et smalt flertal af politikerne på rådhuset i København stillede et forslag om at lukke for udeservering efter klokken 22.00 fra søndag til torsdag.

Forslaget blev diskuteret massivt, og mere end 1500 borgere gik til tasterne og gav deres mening til kende i offentlige høringssvar.

Og nu – fire måneder efter forslaget blev stillet – har et af partierne bag trukket støtten.


Det er Alternativet, der nu ikke længere synes, det er en god idé at begrænse udeserveringen til klokken 22.00.

- Vi har skiftet mening, fortæller Troels Christian Jakobsen, der er Alternativets medlem af Teknik og -Miljøudvalget. 

Hvad har fået jer til at skifte mening?

- Vi var lidt dårligt forberedt, da forslaget blev stillet tilbage i maj. Jeg var ny i udvalget, og S og SF spurgte, om vi ville støtte det, og det sagde jeg ja til, fordi jeg gerne ville tage problemerne alvorligt, erkender han og fortsætter: 

- Siden er jeg blevet klogere. Jeg har brugt en del tid på at snakke med beboerforeninger, brancheforeninger og forvaltningen – hvad kan vi rent faktisk gøre, når det kommer til at få en velfungerende udeservering. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Sagen kort:

Til et møde i Teknik- og Miljøudvalget 22. maj 2023 stillede S, SF og Ø et forslag om at begrænse udeserveringen uden for Metropolzonen, Kødbyen og Nyhavn til klokken 22.00 fra søndag til torsdag.

For stemte: Socialdemokratiet, De Konservative, SF og Alternativet

Imod stemte: De Radikale, Venstre og Enhedslisten.

SF og Konservative går fortsat ind for forslaget. Socialdemokratiet melder til TV 2 Kosmopol, at de er uafklarede om, hvor de står.

Dermed er flertallet smuldret, tilbage står de to øvrige forslagsstillere - SF, der stadig holder fast - og S, der meddeler, at de endnu ikke er afklarede på, hvor de står. 

Alternativets nye løsning

Og Alternativet mener nu, at de har fundet en bedre løsning for fremtidens udeservering i storbyen. 

Partiet foreslår, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal vurdere om barer og caféer må holde åbent mellem klokken 22.00-02.00 i visse områder.

- Vi har set på, hvad der er muligt - ressourcemæssigt og forvaltningsmæssigt, og mener, det her er den rette løsning. Det er ikke muligt at give tilladelser ud fra den enkelte bar, men ud fra et område -  Det kan eksempelvis være Blågårdsgade, så skal reglerne gælde alle steder på Blågårdsgade.

quote Både beboerforeninger og brancheforeninger er nervøse ved det her forslag, og det må betyde, at vi har ramt et godt punkt

Troels Christian Jakobsen (Å)

Troels Christian Jakobsen vil dog ikke pege på konkrete områder i byen, hvor udeserveringen ville kunne udvides. 

- Men generelt skal det være sådan, at hvis der ikke er meget bolig i nærheden, så skal man kunne have åbent til klokken 02.00. 

Men er det ikke meget få steder i København, hvor der ikke er boliger i nærheden?

- Jo, det bliver der mindre og mindre af. Men forvaltningen skal sætte nogle kriterier op, og så må vi vurdere områderne ud fra dem. 

Det lyder som en dyr og bureaukratisk løsning. Kan det svare sig?

Det er udfordringen ved at være en tætbefolket by. Vi skal finde nogle rammer, hvor vi alle sammen kan være her. Det er bureaukratisk, og det vil kræve en bedre koordinering, siger Troels Christian Jakobsen.

Og de københavnere, der troede, at Alternativet ville redde deres nattesøvn, må altså tro om igen. Men ifølge Troels Christian Jakobsen vil deres behov blive mødt med det nye forslag.

- Både beboerforeninger og brancheforeninger er nervøse ved det her forslag, og det må betyde, at vi har ramt et godt punkt, siger han. 

quote Man kan stole på, at vi ikke er bange for at blive klogere eller sige, at vi har været for hurtige og lavet en fejl

Troels Christian Jakobsen (Å)

I Alternativets forslag skal der også afsættes midler til at øge kontrollen med de restauranter og barer, der bryder reglerne om udeservering. 

- Der er en del lovløshed på det her område, og derfor er det vigtigt, at holde bedre øje med om reglerne bliver overholdt. 

Kan man stole på Alternativet fremover?

Alternativets nye forslag skal fremsættes på dagordenen til et møde den 4. december. Og ifølge Troels Christian Jakobsen er der en god dialog i gang med de andre partier. 

- Jeg har luftet idéen for de andre partier, og der er interesse, siger han. 

Dermed er det endnu en gang op til partierne at beslutte, hvad fremtiden er for Københavns udeservering - og dermed også hvilken storby vi kommer til at bo i i fremtiden. 

Når I på den måde kan skifte mening på jeres eget forslag - kan vælgerne så stole på, hvad Alternativet mener fremover?

- Man kan stole på,  at vi ikke er bange for at blive klogere eller sige, at vi har været for hurtige og lavet en fejl. Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik