"Gaden er delt i to": Beboere i "partyzone" er uenige om udeservering

Politiske planer om at begrænse udeserveringen i det meste af København deler beboere i Blågårdsgade på Nørrebro i to lejre, fortæller beboerforeningsformand.

I Blågårdsgade på Indre Nørrebro hænger folk fra nær og fjern ud under markiserne. 

De sidder ved serveringsstedernes borde og bænke, mens de drikker kolde øl og vender ugens løb. 

Nogle meter over fortovet udspiller der sig ganske andre scener. 

For det er her, at de mennesker, der bor, spiser, ser fjernsyn, læser, går på toilettet og lægger sig til at sove hver nat, holder til. 

Gøje Rostrup er en af dem. Og hun er uhyre træt af den larm, der ifølge hende stiger op fra gaden og ind i hendes lejlighed hver eneste aften frem til midnat.  

Men hun fortæller også, at hun har naboer, der ikke har problemer med larmen. 

- Det har faktisk delt vores gade i to. Støjen generer ikke alle, men der er andre naboer, der har det som mig, siger Gøje Rostrup, der også er formand for Beboerforeningen for Indre Nørrebro. 

quote - Nu er det en ren partyzone.

Beboerforeningsformand for Indre Nørrebro, Gøje Rostrup.

Flertal vil begrænse udeservering

Et politisk flertal i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune besluttede mandag at gå videre med planerne om at indføre en begrænsning for udeserveringen i København.

Konkret vil et spinkelt flertal i udvalget reducere de københavnske restauranter og barers muligheder for udeservering fra klokken 24 til klokken 22 fra søndag til torsdag - undtagen i Metropolzonen, Nyhavn og Kødbyen. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Metropolzonen, Nyhavn og Kødbyen foreslås undtaget fra reglerne om tidligere lukning for udeservering.
Metropolzonen, Nyhavn og Kødbyen foreslås undtaget fra reglerne om tidligere lukning for udeservering.
Foto: Grafik: Louise Cassens/TV 2 Kosmopol

Hvis det viser sig, at kommunalpolitikernes plan eksekveres, så vil det betyde, at barerne - blandt andet i Blågårdsgade - skal have deres gæster indenfor før klokken 22. 

Og det er umiddelbart en glædelig nyhed, synes Gøje Rostrup.

- Det er så dejligt, at de problemer, der er med udeserveringerne, bliver taget alvorligt af størstedelen af udvalget. Vi er blevet grinet af og udstillet som sådan nogle sippede typer. Men det her er et meget spidsbelastet sted, siger hun. 

Blågårdsgade i udvikling

Gøje Rostrup flyttede ind på Blågårdsgade for tretten år siden. Da hun flyttede til, lå der ét værtshus i den del af gaden, hvor hun bor. 

Ifølge hende er der sket en voldsom udvikling i antallet af serveringssteder, særligt i enden mod Nørrebrogade.  

Den gør, at "flere hundrede mennesker" opholder sig i gaden til sent ud på natten, oplever hun. Også på hverdage. 

Og selvom gæsterne skal indenfor ved midnat, så er den reelle udeserveringstid længere. For bordene skal klappes sammen, og det tager typisk personalet en halv times tid, vurderer hun. 

Gæsterne står også udenfor og ryger efter midnat - og snakker. Men sådan har det ikke altid været, mindes hun.

- Jeg tror, der er ti udeserveringer. Det er accelereret med dem. Først gik det langsomt, og så kom der forholdsvis hurtigt flere og flere. Til sidst gik det meget hurtigt. Nu er det en ren partyzone, siger hun.

Kritikere af forslaget om begrænsningen af udeserveringen vil jo sige, at det her skærer både barer og restauranter over én kam. Så kan du forstå restaurantejeren på Østerbro, der tjener mange af sine penge på udeservering, vil se det her som et problem? 

Det er da rigtig ærgerligt at blive begrænset, hvis man har en god forretning. Men jeg kan kun opfordre til at tage en tur i Blågårdsgade onsdag aften mellem klokken 22 og midnat, siger Gøje Rostrup.

Kan godt lide atmosfæren

Få meter længere oppe ad gaden bor 37-årige Lenette Kierulff. 

Her har hun boet siden februar 2011. 

Når hun ikke opholder sig i sin lejlighed, arbejder hun som sælger - hvor hun blandt andet har nogle af byens beværtninger som kunder. 

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Lenette har ikke noget imod larmen fra de barer og restauranter, der ligger lige nedenfor hendes lejlighed.
Lenette har ikke noget imod larmen fra de barer og restauranter, der ligger lige nedenfor hendes lejlighed.
Foto: Privatfoto


Hun er enig i, at der siden hun flyttede ind er sket rigtig meget i Blågårdsgade. Og at det har medført mere larm i gaden. 

Det forhindrer hende dog ikke i at indrette sin lejlighed, så hendes soveværelse er lige ud til barernes udeservering. 

Til gengæld synes hun langtfra, at det er generende for sin nattesøvn eller sin glæde ved at bo i Blågårdsgade, at der er så mange mennesker, der hver aften hygger sig nede foran hendes soveværelsesvindue. 

Også selvom hun medgiver, at det er hver dag, hele året rundt. 

- Hvis jeg ikke gad det, ville jeg flytte ud på den anden side af Stefansgade. Jeg kan godt lide atmosfæren i gaden. Jeg håber ikke, at der kommer nogen begrænsning på udeserveringen. København skal være en by, hvor man kan gå ud og sidde ude. Ligesom man kan i Italien og Spanien, hvor der er udeservering til sent, siger hun. 

Kan du sætte dig ind i dine naboers situation, når de mener, at det ikke er rimeligt med den larm, de oplever fra serveringsstedernes gæster? 

- Ja, det kan jeg godt. Men jeg synes, det er værre med lastbilerne og fejemaskinerne, der kommer klokken fem om morgenen. Det her er en summen af glad og god energi. Jeg kan godt forstå, man synes, det larmer, men så kan jeg ikke forstå, at man vælger at bo så centralt, siger Lenette Kierulff. 

Ændringsforslaget om begrænsningen af udeserveringen er sendt i offentlig hørring i 12 uger. De partier, der stemte for begrænsningen, var Socialdemokratiet, Konservative, SF og Alternativet. 

Partierne, der stemte imod, og som derfor vil beholde udeserveringen frem til midnat, var Radikale Venstre, Venstre og Enhedslisten. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik