VILDE VIPPER & VOLDSOMME TACKLINGER

Amerikansk fodbold er ikke en sædvanlig sport for piger. Men det skal der laves om på! Følg kampen for at skabe Danmarks første og eneste kvindehold i amerikansk fodbold.

DANMARKS FØRSTE KVINDEHOLD I AMERIKANSK FODBOLD

I fem afsnit følger vi Copenhagen Tomahawks nystartede kvindehold gennem den svære start. Fra første træning til første kampfløjt - hvor pigerne smider alt traditionelt feminint og kaster sig ud i voldsomme tacklinger.

TOMAHAWKS KVINDER

AFSNIT 1: TATOVØREN NIKITA

Nikita Wildt er 24 år og tatovør fra Vanløse. Nikita havde aldrig selv spillet amerikansk fodbold, da hun i november 2016 fik idéen til at starte Danmarks første kvindehold i amerikansk fodbold. Hun spiller i dag selv "linebacker".

Er der plads til kvinder i en brutal mandesport?

Nikita Wildt lægger hverve-video på Facebook - og trods januars aftenkulde møder en del interesserede piger op til første officielle træning for Danmarks første kvindehold i amerikansk fodbold. Meget få af kvinderne kender spillet.


Nikita Wildt lagde video på Facebook, hvor hun søgte kvinder til Danmarks første kvindehold i amerikansk fodbold.



AFSNIT 2: FOLKESKOLELÆREREN LOUISE

Louise Ibsen er 34 år og folkeskolelærer fra Valby. Louise har ikke tidligere spillet amerikansk fodbold og mener, at hun nok har "en lille skrue løs", fordi hun hurtigt er blevet vild med spillet og syntes, at det fedeste er, at man skal løbe ind i hinanden. Det får hun i den grad lov til som holdets "runningback".

Copenhagen Tomahawks kvinder mangler desperat spillere.

De afholder derfor første rookie-dag med prøvetræning for interesserede. Imens fortsætter kamptræningen for resten, så de kan blive fysisk og taktisk klar til kamp mod svenskerne.




AFSNIT 3: PÆDAGOGEN CHRISTINE

Christine Bjerre er 26 år og pædagog fra Amager. Hun så Nikitas video og mødte op til første træning fordi hun savnede en holdsport, hvor man som 26 årig kan være med som helt ny. Som "offensiv line (wo)man" er det Christines opgave at beskytte quarterbacken mod at blive tacklet.

Blot få måneder efter start skal Copenhagen Tomahawks uerfarne kvindehold i kamp for første gang.

Det svenske hold Limhamn Griffins fra Malmø er rejst over Øresund for at sætte deres nye danske søsterhold på plads.




AFSNIT 4: FYSIOTERAPEUTEN SIDSEL

Sidsel Andersen er 31 år og fysioterapeut fra Valby. Sidsel er den eneste på holdet med erfaring i amerikansk fodbold. Hun har i 9 år bl.a. spillet på drengenes U19 hold og deltaget i kvinde-football camps i USA. Sidsel er holdets quarterback eller "anfører".

På et amerikansk fodboldhold er der ca. 45 spillere – på Danmarks første kvindehold er de blot 17.

Christine og Louise tager udstyr på og drager ud for at lokke flere kvinder ind i sporten.




AFSNIT 5: REVISORELEVEN CAMILLA

Camilla Nielsen er 20 år og revisorelev fra Bagsværd. Camillas interesse blev vakt, fordi ex-kæresten spillede amerikansk fodbold. Camilla så misundelig på - og da hun selv fik muligheden for at kaste sig over den ovale bold på et kvindehold, slog hun til. Camilla spiller "offensive line".

Danmarks første kvindehold i amerikansk fodbold har fået besøg af de norske mestre Vålerenga Trolls fra Oslo.

Pigerne har nu spillet sammen i godt 5 måneder -

og det er tid til at vise, at de er værdige til at spille med i den 8-holds store svenske liga.




EPILOG

om følge af Copenhagen Tomahawks’ succes har flere football-klubber startet kvindehold. Her i blandt i Aalborg, Aarhus, Vejle og Odense. Siden har quarterback Sidsel Andersen desuden skrevet historie, da hun er den første danske kvinde, der har fået en professionel kontrakt som amerikansk fodboldspiller hos klubben Lohja Lions i Finland. Pigerne fik klø i den svenske turnering, men i oktober deltog Copenhagen Tomahawks kvinder i en turnering i Oslo mod to norske hold, hvor de vandt overbevisende. I starten af oktober lagde Copenhagen Tomahawks baner til European Women's American Football Camp, hvor over 200 kvinder fra Europa og USA kom til Valby og trænede football med de danske kvinder.

FACEBOOK VIDEOEN DER STARTEDE DET HELE

I november 2016 fik Nikita Wildt fra Vanløse den idé at starte Danmarks første kvindehold i amerikansk fodbold.

Og hun postede en video på Facebook, hvor hun søgte kvinder, der var med på at løfte den opgave.

Videoen blev set over 36.000 gange. Og til en prøvetræning dukkede omkring 30 kvinder op, klar til at teste den brutale sport.

Til første officielle træning i januar 2017 var halvdelen af dem fortsat med. Opbygningen kunne gå i gang.




COACH

Ryan Andersen er holdets cheftræner. Han kommer oprindeligt fra Wisconsin i spillets hjemland USA. Ryan har trænet amerikansk fodbold i 20 år, men han har aldrig før trænet et kvindehold.

DRØMMEN OM SVERIGE

Mens amerikansk fodbold for kvinder hidtil ikke har eksisteret i Danmark, så er der en stærk tradition for kvindehold i Sverige.

I Svenska Amerikansk Fotbollförbundets dameliga er der hele 8 hold.

Tættest på Danmark hedder modstanderne Limhamn Griffins fra Malmø, mens Göteborg Marvels og Jönköping Spartans holder til 3-4 timers kørsel længere mod nord.


Vildevipper-10_fight

KLUBBEN

Copenhagen Tomahawks er en af 13 amerikanske fodbold-klubber i hovedstadsområdet. Klubben holder til på banerne i Valby idrætspark og blev stiftet i 2002 på Frederiksberg. Klubben er lige nu den eneste amerikanske fodboldklub i Danmark med et rent kvindehold. I flere andre danske klubber har kvinder mulighed for at spille med på herrehold.


Vildevipper-02_hold

BOLDEN

Bolden i amerikansk fodbold er oval med spidse ender og er lavet af læder. Den ovale form gør den aerodynamisk, så den flyver hurtigere gennem luften, når den bliver kastet. Ligesom når cykelrytteren lægger sig helt ned for at mindske luftmodstanden.


Vildevipper-11_bold



AMERIKANSK FODBOLD - "KORT" FORTALT

Amerikansk fodbold er en hurtigt voksende sport i Danmark med omkring 80 klubber landet over. Sporten er oprindelig fra USA og en videreudvikling af rugby og meget anderledes end europæisk fodbold, der kaldes soccer i USA.

Kort sagt handler Amerikansk fodbold om at vinde terræn på en omkring 110 meter lang og 45 meter bred bane - og få bolden ind i modstanderens målzone, kaldet endzone. Det er et meget taktisk spil, hvor det som i poker gælder om at læse – og bluffe sin modstander.

Et amerikansk fodboldhold består af et 11 mands stort angreb og et 11 mands stort forsvar. Det ene holds angreb starter med bolden og det andet holds forsvar skal forhindre, at bolden bliver løbet ind i deres endzone. Et holds angreb og forsvar er aldrig på banen samtidig.

Et angreb - eller spil - sættes i gang med et såkaldt snap, hvor bolden bliver afleveret til quarterback.

Et angreb har 4 forsøg til at rykke bolden minimum 10 yards (9 meter) ned ad modstanderens banehalvdel. Det gør man ved enten at kaste eller løbe med bolden. Hvis det lykkedes angrebet at flytte bolden 10 yards eller mere, får man 4 nye forsøg og sådan rykker man sig nærmere modstanderens endzone og tættere på muligheden for at scorer mål. Hvis ikke det lykkedes at flytte bolden på de 4 forsøg får modstanderen bolden. Man laver touchdown ved at løbe bolden ind i eller gribe den i modstanderens endzone. Et touchdown giver 6 point og efterfølgende mulighed for at scorer ekstra point. Det får man ved at sparke bolden ind mellem modstanderens målramme – et såkaldt field goal, der giver 1 ekstra point eller ved at spille bolden ind i endzone, hvilket giver 2 ekstra point.

En kamp er opdelt i 4 halvlege (quarters) på hver omkring 12 minutters effektiv spilletid. Kampen bliver afgjort efter 4 quarter og vinderen er det hold med flest point.



CREDITS

Tekst: Claus Bergmann & Cecilie Midskard Hundebøll Video & redigering: Cecilie Midskard Hundebøll Fotos: Cecilie Midskard Hundebøll & Chris Palmgren Frontend udvikler: Mia Cassens