Askeriste skal løse Køges skodproblem

Køge Kommune oplever problemer med cigaretskodder i bybilledet. Et forsøg med askeriste kan være løsningen.

På linje med mange andre steder rundt om i landet oplever Køge Kommune, at cigaretskodder på gaden er et af de helt store affaldsproblemer. Faktisk viser en analyse fra 2020, at cigaretskodder er den type affald, man oftest finder på gaden i Køge Kommune, da de små ender udgør 64 procent af de optalte stykker affald i analysen.

- Vi må jo bare konstatere, at vi har et skodproblem i Køge. Kommunen bruger rigtig mange timer på at holde byen og specielt stationsområderne rene for affald, siger Erik Swiatek, socialdemokratisk formand for Teknik- og Ejendomsudvalget i Køge.

Han ser gerne, at de timer bliver brugt på andre opgaver i stedet, og derfor vil kommunen nu forsøge sig med såkaldte askeriste for at se, om det kan hjælpe på problemet.  Askeristen er en slags fliserist, der kan placeres i fortovet, som har et askebæger under sig til opsamling af cigaretskodder.

- Vi er nødt til at holde fast i, at henkastet affald er et ansvarsområde for os alle sammen. Det starter med hånden, der smider det, siger han.

Forhåbentlig bliver det dog lidt lettere for den smidende hånd at ramme rigtigt fremover. Ved siden af askeristen er der nemlig en taleboble, som skal gøre rygere opmærksomme på muligheden. 

Til at starte med placeres seks askeriste i Køge - tre ved stationen og tre ved Ølbycentret - som der løbende skal evalueres på. De bliver nemlig en del af affaldsprojektet "Køge - en ren fornøjelse", der eksempelvis også står for uddeling af gratis lommeaskebægre rundt omkring i kommunen. Hvis et skod smides i naturen, går der nemlig mellem fem og 10 år, før det nedbrydes til mikroplast.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik