Prisstigninger udskyder 12 projekter: "En halv omfartsvej er jo ikke noget værd"

En omfartsvej i Borup mangler at blive bygget færdig, og indtil for nylig var der også afsat penge til det. Anlægsarbejdet skulle have været i fuld gang nu, men i stedet er hele projektet sat i bero.

Borgerforeningen i Borup ønsker sig brændende en omfartsvej, og faktisk har den hastigt voksende stationsby i Køge allerede en halv en af slagsen. 

- Vi pjatter lidt med det her i Borup. Men en halv omfartsvej er jo ikke noget værd, for den flytter ikke noget trafik. Den skal gøres færdig, lyder det fra Kim Andersen, der er formand for borgerforeningen.

 En omfartsvej har stået højt på ønskelisten i Borup i årtier, og der er bred enighed om, at den er nødvendig, fordi den vil lede trafik - herunder lastbiler - udenom byen. 

- Vi frygter, at der sker en ulykke. Vi har en stor idrætsforening og en stor skole her. Hvis vi får en omfartsvej, så vil meget af trafikken - først og fremmest den tunge af slagsen - forsvinde. Der kører mange lastbiler gennem Borup, men vejen er slet ikke beregnet til det, og her færdes mange mennesker, fortæller Kim Andersen. 

Kim Andersen er formand for Borup Borgerforening. Han kæmper for at få færdigbygget omfartsvejen, der skal lede tung trafik ud af byen.
Kim Andersen er formand for Borup Borgerforening. Han kæmper for at få færdigbygget omfartsvejen, der skal lede tung trafik ud af byen.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Det er etape fire og fem af omfartsvejen, der mangler at blive bygget, og indtil for nylig var der også afsat penge til det. Anlægsarbejdet skulle have været i fuld gang nu, men i stedet er hele projektet sat i bero. 

- Det er helt uacceptabelt. Vi synes virkelig, det er en dårlig idé. Omfartsvejen er meget vigtig for trafiksikkerheden og for borgerne i Borup, lyder det fra Kim Andersen.  

Benhård prioritering

Omfartsvejen i Borup er langt fra det eneste projekt, der er sat på pause i Køge Kommune. Det er politisk besluttet at udskyde 12 projekter til i alt 80 millioner kroner. 

Disse 12 projekter udskydes i Køge

 • Byplaner i Herfølge og Borup
 • Udvikling af Marinaen
 • Kultur, fritid og Idræt i Køge Nord
 • Omfartsvej Borup etape 4
 • Omfartsvej Borup - Etape 5
 • Omfartsvej ved Ølby
 • Cykelsti Ejby-Køge (Salby til motorvejen)
 • Cykelsti Ejby-Køge (motorvejen til Køge)
 • Renovering af Nordtunnel
 • Cykelsti pulje 2022
 • Moderniseringspulje af ejendomme 2021
 • Mellembygning - Skovbohallerne


Kilde: Køge Kommune

- Det er på grund af stigende materialepriser. Hvis vi skal have råd til at bygge det, der er allermest nødvendigt - for eksempel daginstitutioner til de mange børn, der er i øjeblikket - så er vi nødt til at tage noget andet ud. Det har været en benhård prioritering, fortæller Marie Stærke (S), der er borgmester i Køge.

Adskillige kommuner i hovedstadsområdet har udskudt bygge- og anlægsprojekter, og andre har en forventning om, at det snart vil ske. 

Det er der flere årsager til - men den altoverskyggende er de stigende materialepriser i bygge- og anlægssektoren.  

(Arkivfoto) Marie Stærke er Socialdemokratiets næstformand og borgmester i Køge, hvor TV 2 afslører svigt af ældre på et kommunalt plejehjem.
(Arkivfoto) Marie Stærke er Socialdemokratiets næstformand og borgmester i Køge, hvor TV 2 afslører svigt af ældre på et kommunalt plejehjem.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

- Jeg har det virkelig dårligt med at udskyde omfartsvejen. Hele byrådet synes jo, den er vigtig, fordi trafikbelastningen er så stor i Borup. Jeg kan sige på hele byrådets vegne, at det er noget af det, vi er allermest ærgerlige over at måtte udskyde, men det er nødvendigt at gøre, lyder det fra Marie Stærke. 

Måske om tre-fire år

Da et flertal i byrådet i Køge i februar valgte at udskyde omfartsvejen i Borup, blev det lovet, at den i stedet skulle bygges til næste år. 

- Politikerne har lovet os den her omfartsvej, og nu har de sagt, at det bliver i 2023. Det stoler jeg selvfølgelig på, at de holder fast i, lyder det fra Kim Andersen. 

Men Køges borgmester mener dog ikke længere, at det er et realistisk scenarie.

- Jeg synes, det er svært at forudsige fremtiden lige nu. Hele verden forandrer sig. Det er ikke fordi, jeg skal stå og finde på undskyldninger, men jeg har svært ved at sige, hvornår vi har råd til det igen. Priserne er stadig på himmelflugt. Det må blive, når priserne begynder at falde. Der kan vi begynde at kigge på omfartsvejen i Borup igen. Det er måske om tre-fire år, afslutter Marie Stærke.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik