Mystisk brønd fra Ølsemagle er over 700 år gammel

Usædvanlig brønd i Ølsemagle er nu blevet dateret - den er fra 1200-tallet

En gruppe arkæologer fra Museum Sydøstdanmark gjorde i 2015 en usædvanlig opdagelse, da de i Ølsemagle - lige nord for Køge - stødte på en gammel brønd. For brønden er bygget i kridtsten, og det er et usædvanligt matriale for så gamle brønde. Byggeriet er netop blevet dateret - og det viser sig, at brønden er fra midten af 1200-tallet.

Samtidig var nogle af kridtstenen så fine og med mange detaljer, at arkæologrne mener, at de oprindeligt var beregnet til et helt andet byggeri - muligvis var de i overskud fra byggeriet af den nærliggende Øsemagle Kirke, der oprindeligt blev opført i netop kridtsten. I ældre middelalder brugte man stort set kun kridtsten, når man byggede kirker, oplyser Museum Sydøstdanmark.

 

 

Brønden i Ølsemagle blev sandsynligvis opgivet kort tid efter, at den blev bygget - for arkæologerne kan se, at den blev fyldt op med jord i løbet af 1200-tallet.

Arkæolog på Museum Sydøstdanmark, Jeppe Færch-Jensen har lavet en 3D-model af brønden. Den kan du se og dreje rundt på herunder:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik