Efter invasionen i Ukraine: Efterspørgslen på varmepumper eksploderer herhjemme

Flere vælger at skifte deres gasfyr ud med en varmepumpe, og efterspørgslen på varmepumper er steget markant inden for den seneste uge. Det viser en opgørelse fra Danmarks største formidler af byggeopgaver, 3byggetilbud.dk.

247 procent.

Så mange flere varmepumpe-tilbud havde 3byggetilbud.dk i uge 8 sammenlignet med samme uge i 2021.

Det svarer til cirka 100 ekstra opgaver på bare en uge.

- Vi har ekstremt travlt. Grunden til, at folk udskifter til varmepumper netop nu, er, at usikkerheden bliver enorm, når man ved, at der er russisk gasforsyning, og samtidig kan man mærke som boligejer på egen matrikel, hvad det betyder i kroner og ører med de her stigende gaspriser, siger Nynne Groth Hallander, der er kommunikationsansvarlig hos 3byggetilbud.dk.

Hos 3byggetilbud.dk oplever de en efterspørgsel på varmepumper, som de sjældent har oplevet før.
Hos 3byggetilbud.dk oplever de en efterspørgsel på varmepumper, som de sjældent har oplevet før.

Hos 3byggetilbud.dk har de i alt haft 200 opgaver, der omhandler installering af varmepumper i år, og cirka halvdelen af de opgaver, kom altså i sidste uge efter Ruslands invasion af Ukraine.

Flere firmaer oplever efterspørgsel

Det er dog ikke kun hos 3byggetilbud.dk, der har oplevet den stigende efterspørgsel. Hos firmaet Amalo, der installerer og servicerer varmepumper, har de i februar måned fået 800 henvendelser.

Hos firmaet Amalo er der rigeligt at se til, siden efterspørgslen på varmepumper er steget markant.
Hos firmaet Amalo er der rigeligt at se til, siden efterspørgslen på varmepumper er steget markant.- Det er eksploderet med henvendelser. Folk taler næsten ikke om andet end varmepumper og at komme væk fra naturgas, siger Amalos kundechef, Lasse Damgaard. 

Skub i eksisterende tendens

Hos brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal, så de allerede tendensen tilbage i 2021. Her steg salget af varmepumper med over 50 procent.

- Vi ser mange nu, som forbinder gas med Putin, og at man gerne vil af med sit gasforbrug hurtigst muligt, siger chefkonsulent for TEKNIQ Arbejdsgiverne, Troels Hartung.

Ifølge branchenforeningen TEKNIQ Arbejdsgivere blev der solgt knap 24.000 luft-vand og væske-vand-varmepumper i 2021.
Ifølge branchenforeningen TEKNIQ Arbejdsgivere blev der solgt knap 24.000 luft-vand og væske-vand-varmepumper i 2021.

Brancheorganisationen forventer da også, at efterspørgslen efter varmepumper vil fortsætte.

Vi forventer at se en kraftig stigning i salget af varmepumper de kommende år. Hvis man som husejer er interesseret i at få skrottet sig gasfyr, så er det bare at tage fat i en installatør og komme i gang, siger Troels Hartung.

Vil ikke støtte Putin

TV 2 Lorry har mødt husejer Morten Bjernvig fra Kokkedal, der har investeret i en varmepumpe, og for ham er der flere grunde til, at han har valgt at udskifte sit gamle gasfyr med en varmepumpe.

Husejer Morten Bjernvig fra Kokkedal har netop erhvervet sig en varmepumpe.
Husejer Morten Bjernvig fra Kokkedal har netop erhvervet sig en varmepumpe.

-Jeg vil gerne lade være med at købe russisk gas, hvis jeg kan undgå det. Gaspriserne er steget ret voldsomt det sidste år, det gjorde bare, at vi tænkte, nu var det et godt tidspunkt at gøre det på, siger Morten Bjernvig og fortsætter:

- Det er primært økonomien, der gør, at vi tager springet og så selvfølgelig også fordi, det er grønnere, vi skal jo alle sammen den vej på et tidspunkt. 

Ud fra de nuværende gaspriser koster det 25.000 kroner at opvarme Morten Bjernvigs hus i Kokkedal. Han forventer dog at udgiften falder til blot 9.000 kroner når varmepumpen er installeret, og at den har tjent sig selv hjem efter 5-10 år.


- Gassen er klart det største punkt på budgettet, og der synes jeg bare, det er fedt, man kan komme af med det. Hvis man har luft i budgettet og ikke har noget imod at lægge mange penge, til at starte med, så bliver det helt sikkert en god investering. Især nu hvor gaspriserne er steget så meget, siger Morten Bjernvig. 


En varmepumpe koster cirka 100.000 kroner, og det tager cirka to dage at få sat den op.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik