Myndighed slår fast: Vi har gas nok

Energistyrelsen vurderer, at der ikke kommer til at mangle gas i Danmark - men har alligevel en nødplan på plads.

Manglende forsyninger og stigende priser.

Det er nogle af de konsekvenser hovedstadens borgere kan komme til at mærke som følge af krigen i Ukraine.

Én af de ting, vi dog ikke skal bekymre os om, er manglende gas. Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Priserne stiger

"Det forventes, at forbruget i alle danske husholdninger og virksomheder vil kunne dækkes med de forsyninger og lagre, der er til rådighed. Hvis situationen eskalerer længere inde i året, kan en nødplan iværksættes.", står der i pressemeddelelsen. 

En stor del Danmarks gas kommer fra Centraleuropa herunder Rusland, Norge, Holland og Nordafrika, mens 25 procent af det danske gasforbrug kommer fra biogasproduktion fra Danmark selv.

Selvom Energistyrelsen ikke er bekymret, så reagerer energimarkederne på situationen. Og det kan mærkes på energiregningen, som i forvejen er skudt i vejret.

Ekspert: Kan blive en krise

Rusland er nemlig verdens største producent af olie og gas, og efter torsdagens invasion er priserne skudt endnu mere i vejret. Det fortæller Ole Sloth Hansen, som er råvareanalytiker hos Saxo Bank.

- Da krisen med Rusland startede, havde vi allerede et råvaremarked, hvor produktionen knap kunne følge med efterspørgslen. Får vi nu et yderligere leveringschok, har vi en krise, siger han.

Ifølge Ole Sloth Hansen er det svært at forudsige, præcis hvordan krigen vil påvirke priserne. Men der er ingen forventninger i markedet om, at gas eller olie bliver meget billigere inden for det næste år.

- Der er mange familier, som i forvejen er hårdt ramt af de her stigende energiregninger. Så det er jo en mavepuster, siger råvareanalytikeren.

Stigende energipriser er dog langt fra det eneste, danske forbrugere kan forvente. I artiklen herunder kan du se, hvordan krigen også påvirker danskernes privatøkonomi:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik