Nu åbner region lægeklinikker til ukrainske flygtninge

De praktiserende lægers organisation i Hovedstaden, PLO-Hovedstaden, og Region Hovedstaden har nu indgået en aftale om fire fremskudte lægeklinikker, der skal hjælpe ukrainske flygtninge med lægehjælp.

Kommunerne oplever et stigende pres for at kunne tilbyde de ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark, lægehjælp, som er en del af de sundhedsmæssige ydelser, de har adgang til.

Samtidig ventes tilstrømningen af ukrainere fra krigen ikke at aftage den kommende tid - tværtimod ventes det, at langt flere når hele vejen til Danmark.

Derfor har Region Hovedstaden nu besluttet at oprette fire lægeklinikker specifikt til de ukrainske flygtninge, som skal ligge i fire af regionens vaccinationscentre.

Det sker i samarbejde med PLO-Hovedstaden, der er de praktiserende lægers organisation i hovedstadsområdet, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Indtil nu har de flygtede ukrainere alene haft ret til akut og fortsat hospitalsbehandling, men fra den 13. april blev der udstedt en ny bekendtgørelse fra Sundhedsministeren, som giver de ukrainere, der søger opholdstilladelse i Danmark efter særloven, ret til almindelig lægehjælp også.

For stor opgave for nuværende lægehuse

Men det pres har været for stort for de praktiserende læger, lyder det:

- Presset for at tilbyde behandling er stigende, og vi vil gerne hjælpe ukrainere med mindre alvorlige sygdomme. De praktiserende læger har jo hidtil klaret opgaven på frivillig basis, men med forventede mange tusinde flygtninge er vi nødt til at forberede os med en mere robust løsning, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

De fire nye klinikker vil blive bemandet med praktiserende læger, læger fra Bispebjerg Hospital og sygeplejersker fra Region Hovedstadens vaccineorganisation.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Fakta om lægeklinikkerne til ukrainske flygtninge

  • De fremskudte lægeklinikker vil organisatorisk være udefunktioner for akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital. Klinikkerne oprettes i de regionale vaccinationscentre, der er beliggende på Amager, Nørrebro, i Skovlunde og i Hillerød, og forventes hver at have åbent to dage om ugen fra klokken 16 til 20. Da klinikkerne har forskudte åbningsdage, vil det dække alle ugens dage.

  • Både kommuner og flygtninge, som er privat indkvarteret, kan bruge klinikkerne. Inden et besøg skal man ringe eller maile til klinikkerne.

  • Se centrenes placering, åbningstider og kontaktinfo ved at klikke her.

  • De fire klinikker kan tage sig af akut opståede problemer, som normalt varetages af eksempelvis Akuttelefonen 1813 eller ved akut konsultation hos egen læge.

  • I klinikkerne taler man blandt andet engelsk, og et par steder har man medarbejdere, som også taler ukrainsk. Er der brug for det, kan klinikkerne hurtigt etablere tolkebistand.


Kilde: Region Hovedstaden

Lægernes opgave bliver blandt andet at forny receptpligtig medicin i forbindelse med hjertesygdom og diabetes, yde sårpleje, anden behandling og udvise omsorg for gravide.

Desuden skal lægerne også hjælpe med diverse vaccinationer mod blandt andet corona.

- Vi er glade for, at vi kan hjælpe de ukrainske flygtninge, som har behov for lægehjælp i en akut og vanskelig situation. Da vi afprøvede konceptet tirsdag før påske, kom der syv ukrainske kvinder og børn.

- Selve konsultationerne forløb fint og hurtigt, og det var nødvendigt med tolk, så det skal vi formentlig fortsætte med, siger Helene Bliddal Døssing, som er vicedirektør i Region Hovedstadens Akutberedskab og står bag etableringen af klinikkerne.

Lægehjælp for alle

Hos PLO-Hovedstaden er man også glade for aftalen, som han mener er robust nok.

- Det er vigtigt, at vi har tydelige lægehjælpstilbud til de ukrainske flygtninge. At vi nu i fællesskab er kommet frem til en robust løsning, er helt på sin plads, og jeg ser frem til, at vi i PLO-Hovedstaden kan være med til med at bemande klinikkerne og fortsætte med at hjælpe flygtningene, siger formand for PLO-Hovedstaden Peder Reistad.

Det vil først og fremmest være regionens kommuner, som hjælper ukrainske flygtninge til klinikkerne, men flygtninge, der bor privat, er også velkomne til selv at tage kontakt og få en aftale.

Lægeklinikken på Nørrebro startede som pilottest tirsdag den 12. april, og de resterende lægeklinikker opstartes i denne uge som et midlertidigt tilbud, så længe der er behov for det.

De fire lægeklinikker skal ligge i Amager vaccinationscenter, Baldersgade vaccinationscenter, Hillerød vaccinationscenter og Skovlunde vaccinationscenter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik