Radikale vil udbetale kontanter til ukrainske flygtninge - forslag splitter rådhuset

Radikale Venstre vil udbetale et kontantbeløb til ukrainske flygtninge, mens de søger eller afventer en afgørelse på deres ansøgning om midlertidigt ophold.

Ukrainske flygtninge, der bliver indkvarteret i Københavns Kommune, skal have udbetalt 200 kroner per voksen og 100 kroner per barn per dag.

I hvert fald hvis det står til Det Radikale Venstre på Københavns Rådhus.

Partiet har således fremsat et medlemsforslag om midlertidig kontant udbetaling til ukrainske flygtninge, der befinder sig i Københavns Kommune. Et forslag, der tirsdag skal behandles i beskæftigelses- og integrationsudvalget.

- Vi synes, pengene skal følge ukrainerne, siger Emil Moselund, der er politisk ordfører for Radikale Venstre, til TV 2 Lorry, og tilføjer: 

- Det giver dem også muligheden for at investere og genopbygge deres eget land. Det bliver en indikeret støtte til at genopbygge Ukraine. 

Siden en særlov blev vedtaget i marts, har kommuner kunnet tilbyde kompensation, der skal sikre, at kommunerne kan hjælpe med indkvartering og forplejning af ukrainske flygtninge.

Nogle kommuner har valgt at udbetale penge til at kompensere de danske, private værtsfamilier, og andre har valgt at udbetale daglige beløb til de ukrainske familier.

I Greve kunne værtsfamilier eksempelvis frem til den 1. april modtage 500 kroner per flygtning per dag for at huse ukrainske flygtninge. Herefter blev beløbet sat net til 50 kroner per flygtning per døgn.

Tidligere i april stemte politikerne i Københavns Kommunes beskæftigelsesudvalg nej til at give økonomisk støtte til private familier, der huser flygtninge fra Ukraine.

Men nu ønsker Radikale Venstre altså, at man udbetaler et kontantbeløb til de ukrainske flygtninge, mens de søger eller afventer en afgørelse på deres ansøgning om midlertidigt ophold. 

"Beløbet skal netop ikke udbetales til værtfamilierne, da deres indsats som udgangspunkt bygger på frivillighed. Denne frivillighed skal ikke udsættes for beskyldninger om økonomiske interesse. Ved dette forslag overkommes hermed risikoen for sådanne beskyldninger. I stedet vil vedtagelsen være en akutnødhjælp til de ukrainske borgere.", lyder det i forslaget.

Penge kan gives bedre ud

Men vender man sig mod Københavns integrations- og beskæftigelsesborgmester, Jens-Kristian Lütken (V), så er han af en anden opfattelse. 

Han mener nemlig ikke, at tiltaget er nødvendigt, og derfor vil Venstre stemme nej til forslaget, når det fremsættes tirsdag.

- Jeg synes umiddelbart ikke, at det er nødvendigt. Jeg har talt med flere af dem (ukrainske flygtninge, red.), og der er ikke nogen af dem, der har ytret et ønske om at få penge. Derfor har jeg svært ved at se behovet, siger han til TV 2 Lorry.

- Det er kun midlertidig og forholdsvis kort tid, de venter på afgørelse. Særligt hvis der kommer mere tempo i systemet, det er jeg blevet lovet af integrationsministeren, siger han.

Jens-Kristian Lütken peger desuden på, at han mener, at pengene er givet bedre ud, hvis man eksempelvis bruger dem på at få de ukrainske flygtninge integreret i foreningslivet.

Vil have forvaltningen i spil

Andreas Keil er medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget for Socialdemokratiet og er positiv overfor Radikale Venstres forslag.

- Vores udgangspunkt er, at vi (socialdemokratiet, red.) er positive for De Radikales forslag. Vi skal have afklaret den økonomiske del af sagen, det regner vi med at få på mødet, siger han til TV 2 Lorry og fortæller, at han forestiller sig, at der er et flertal for forslaget.

Det Konservative Folkepartis medlem af udvalget, Helle Bonnesen, vil gerne undersøge lovgrundlaget, før hun tager endeligt stilling til forslaget.

- Jeg er ikke helt afklaret, fordi jeg har brug for at vide noget mere omkring lovgrundlaget. Jeg ved ikke, om særloven giver mulighed for det, siger hun og hæfter sig også ved en teknisk detalje:

- Jeg vil også gerne se på, hvad der koster i kroner og ører. Hvis flygtningene kommer gennem København inden de bliver fordelt, skal Københavns Kommune så stå for udbetalingen af midlerne?

Medlemsforslaget er på mødet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tirsdag den 19. april 2022.

Pavillion-by på vej

Tidligere i april stemte partier på Københavns Rådhus ja til en ny pavillion-by for ukrainske flygtninge.

Den såkaldte ukrainerby, der blandt andet skal bestå af boliger, fællesområder og en daginstitution, skal placeres på Amager Strandvej 3 og stå klar i udgangen af juli måned, når  330 ukrainske flygtninge flytter ind.

TV 2 Lorry besøgte tidligere i april naboer til grunden. Se eller gense indslaget nedenfor.

Naboer til den kommende pavillionby på Amager undrer sig over placeringen.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik