Hovedstadens kommunalpolitikere er nogle vendekåber

60 politikere i hovedstadsområdet har skiftet parti siden sidste kommunalvalg. Men partihop giver uro i det politiske arbejde, protesterer flere borgmestre.

Man har et politisk parti, til man tager et nyt. Det er tilfældet for 60 kommunalpolitikere i hovedstadsområdets 33 kommuner. Ens for dem er, at de alle har forladt det parti, de blev stemt ind på ved kommunalvalget i 2013. Det viser en optælling, som DR P4 København har lavet.

Flest partihop har der været i Allerød, hvor fem medlemmer af byrådet har fundet nyt parti. Og de mange partiskifter giver uro i byrådet, siger borgmester Jørgen Johansen (K) til DR P4 København:

- Rent praktisk skal der laves om på alting, og så gør det, at vi alle sammen begynder at tænke, om der er nogen, der har skiftet ståsted. Jeg tror da også, det betyder noget for borgernes syn på politikerne.

Det har også haft stor betydning for de politiske aftaler, at der er blevet skiftet parti:

- Blandt andet var jeg ikke blevet borgmester, hvis der ikke var én, der havde skiftet parti ved konstitueringen, siger Jørgen Johansen.

Mistet flertal 

I Halsnæs Kommune, hvor Venstre sidder på magten, skiftede partiets 2. suppleant til Alternativet. Da flere Venstre-medlemmer efterfølgende forlod byrådet, trådte suppleanten ind. Det betød, at Venstre mistede sit flertal.

- Det er jo en ret besynderlig situation, at Venstre-stemmer medvirker til at stemme imod Venstres politik, siger borgmester Steen Hasselriis (V) til DR P4 København.

Blandt andet har der for nylig samlet sig et snævert flertal for, at Halsnæs Kommune skal skal være klimakommune. Der er også flertal for at hæve kommunens erhvervsskat, og det irriterer Steen Hasselriis, der kalder partihop for 'dybt problematiske'.

- Specielt hvis man skifter til det stik modsatte, det er jo nærmest skizofrent. Man burde gøre noget for at forhindre det, men jeg er klart over, at det er meget tungt, for Grundloven skal ændres.

Slider på troværdigheden 

Som kommunalpolitiker er der god grund til at overveje et partiskifte nøje. For det slider på vælgernes gunst, siger kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch til DR P4 København.

- Chancen for at blive genvalgt er halvt så stor, når man har skiftet parti. Så det har klare omkostninger.

Og undersøgelser viser, at vælgerne generelt er meget kritisk indstillet over for partihoppere:

- Der er for eksempel lavet en undersøgelse, der viser, at de fleste borgere mener, at politikere, der skifter parti, bør træde ud. Det var i forhold til Folketinget, men jeg tror fint, den kan overføres til kommunalpolitikere, siger Roger Buch.

Hos Venstre i Gribskov har man to gange i denne valgperiode set byrådsmedlemmer tage deres mandat med over til et andet parti. For at undgå det fremover, har man taget nogle vigtige snakke med årets kommunalvalgskandidater, fortæller Bo Madsen, der er formand for Venstre i Gribskov.

- Vi har denne gang gjort endnu mere ud af at forventningsafstemme med hver enkelt kandidat, og vi har brugt lang tid på at drøfte forskellige scenarier igennem for at lodde, hvad der har betydning for kandidaten i forhold til partiet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik