Advarer om højsæson for hjortepåkørsler: Her skal du passe særligt godt på

Nu starter sæsonen for hjortepåkørsler i trafikken. Specielt i skumringen og om morgenen er det vigtigt at være ekstra opmærksom.

Det er nu, du skal være ekstra forsigtig, hvis du kører tidligt på arbejde og hjem sidst på eftermiddagen.

I skumringstiden og i de tidlige morgentimer er der nemlig størst chance for, at der løber en hjort hen over vejen.

quote Det er farten, der dræber

Sven Norup, Skovfoged i Hovedstaden

Specielt i Nordsjælland oplever de udfordringer med hjorte, der krydser vejene. Men det er en udfordring i hele Lorryland.

Det er ikke kun, fordi dagene bliver kortere, at hjortene krydser vejene lige netop nu. Det er der også en anden helt specifik grund til:

- 1. oktober er en skæringsdato. Her begynder jagtsæsonen på stort set alle vores vildtarter. Det vil sige, jægernes aktivitet stiger ude i vores skove, og derfor flytter og forstyrrer man vildtarterne. Så bevæger de sig - og nogle gange ud på vejene, siger Sven Norup, der er skovfoged i Hovedstaden, til TV 2 Lorry.

Nogle steder er det vigtigt at være særlig opmærksom, så man ikke ender med at brage ind i en hjort. 

Ifølge Sven Norup følger hjortene naturlige ledelinjer i terrænet - som eksempelvis et læhegn - og søger over imod skovarealer.

Hvis man kører på en vej med mark på den ene side og skov på den anden, er det derfor en god idé at holde øje med læhegn. Hjorte står nemlig sjældent ude i det åbne terræn på selve marken.

Farten dræber

Der er også ét overskyggende råd, når man kører steder, hvor hjorte ofte krydser vejen:

- Det vigtigste er at lette på speederen. Det er farten, der dræber, siger Sven Norup, Skovfoged i Hovedstaden.

Hos SOS Dansk Autohjælp genkender de også udfordring, som de møder hvert eneste år på denne tid.

quote Når man ser de her skilte, så skal man tage dem seriøst.

Reno Nebelong-Ibsen.

Hvis man ikke kører på en vej, hvor der er naturlige ledelinjer at kigge efter, så er der oftest et skilt, hvor der bliver gjort opmærksom på, at det her er en vej, hvor hjorte ofte krydser.

- Oftest bliver man jo varslet på den strækning, hvor krydsningen af vejen sker. Når man ser de her skilte, så skal man tage dem seriøst. For så er der altså dyr, der kan finde på at krydse vejen. 

- Hvis der er en tavle, hvor det er angivet, at du må køre 60 km/t, så må du altså også godt nøjes med at køre 45 km/t, siger Reno Nebelong-Ibsen, der er driftschef ved SOS Dansk Autohjælp Brøndby.

Det er specielt steder, hvor der er meget beplantning op til vejen, man skal holde øje med. Hjorte kan nemlig godt finde på at gemme sig der. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, for de sagtens kan finde på at hoppe ud.

Ifølge Reno Nebelong-Ibsen er det ikke nødvendigt at blive bange, hvis man ser et skilt, der angiver en strækning, hvor hjorte krydser vejen.

- Man skal overhovedet ikke være nervøs. Man skal bare køre efter forholdene. Hastigheden er vigtig. Jo lavere hastighed, desto kortede bliver bremselængden. Der sker ikke noget, hvis man er påpasselig, og følger de forhold, der er.

Hvis uheldet alligevel skulle være ude, så er det vigtigt at tjekke, om hjorten er død eller i live.

Hvis den er i live, skal man være ekstra opmærksom, da den af gode grunde er ret bange og kan blive aggressiv. Hvis den er død, skal man slæbe den ind i vejkanten. 

Man skal altid ringe til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral på 1812, hvis man påkører en hjort.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik