Antallet af brevstemmer eksploderet: Men forskere ser flere ulemper

Mange borgere har valgt at benytte sig af muligheden for at brevstemme til dette års kommunal- og regionalvalg.

Mens de fleste danskere først sætter kryds på stemmesedlen i dag tirsdag, så er der mange danskere, der allerede har været en tur i stemmeboksen.

Det viser en rundspørge hos de 34 kommuner og to regioner i vores sendeområde, som TV 2 Lorry har foretaget.

27 af kommunerne har svaret tilbage, og alle steder meldes der om markant fremgang i antallet af brevstemmer.

Frederiksberg er en af de kommuner, hvor man har oplevet en stor stigning i antallet af brevstemmer. Ved kommunal- og regionalvalget i 2017 valgte 5.539 personer at brevstemme. I år valgte 9.898 frederiksbergere at benytte sig af muligheden for at brevstemme. Det er 4.369 flere - en stigning på 79 procent.

På Dragør har man oplevet et regulært boom i borgere, der brevstemmer. Ved kommunal- og regionalvalget i 2017 valgte 558 personer at stemme før valgdagen, mens det tal er eksploderet til 1.352 personer i år. Det er en stigning på ikke mindre end 142 procent. Den største stigning registreret i TV 2 Lorrys sendeområde.

(Artiklen fortsætter under overblikket)

Opfordret til at brevstemme

Vores rundspørge viser, at 22 ud af 27 kommuner har oplevet en fremgang i antallet af brevstemmer på minimum 50 procent. 

Helt i bunden finder vi Roskilde, der har registreret en "lille" stigning på 22 procent. Med til den historie hører dog, at de endnu ikke har optalt antallet af brevstemmer på biblioteker og i folks eget hjem. Derfor kan tallet reelt være meget højere, når alle brevstemmer er registreret.

Det har været muligt at brevstemme i perioden 5. oktober og frem til 12. november, og tendensen til at flere brevstemmer overrasker ikke Rune Stubager, der professor på Aarhus Universitet, hvor han forsker i vælgeradfærd.

- Der er blevet opfordret til at brevstemme, hvis man er bekymret for at møde op på valgstedet, forklarede han i lørdags til Ritzau med henvisning til den stigende coronasmitte.

Selvom mere end dobbelt så mange danskere har brevstemt i år i forhold til 2017, så skal man ikke forvente, at det resultere i en højere valgdeltagelse.

- Risikoen er, at vi ser det her hop i brevstemmerne, men at vi alligevel kan komme til at opleve et fald i valgdeltagelsen, forklarede Rune Stubager.

Dyr løsning

Selv hvis valgdeltagelsen ender med at være højere på grund af stigningen i antallet af brevstemmer, så er det ikke en ubetinget succes, det fortalte Roger Buch, forsker i kommunalvalg og centerleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, ligeledes til Ritzau i lørdags:

- For det første er det meget dyrere at håndtere brevstemmer. Der skal være personale til at tage imod det i mange uger før kommunalvalget.

På længere sigt kan tendensen få konsekvenser for lysten til at stemme, hvis de fysiske stemmer på valgdagen "går fløjten", siger Roger Buch.

- Der er ingen tvivl om, at det sociale element og det at følges sammen på valgdagen er et ritual og med til at gøre, at valgdeltagelsen bliver højere i Danmark.

Valgstederne har åbent fra klokken 8 til klokken 20 tirsdag 16. november.

_