Frygt for corona-virus: Beredskab står klar til at tage imod danskere fra Kina

Det danske beredskab er klar til at tage imod danske Kina-rejsende, der bliver fløjet hjem fra det coronavirus-plagede område.

Når en gruppe danskere hjemkommer fra den sygdomsplagede Hubei-provins i Kina, vil et omfattende dansk beredskab stå klar til at modtage dem.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

I samme øjeblik danskerne ankommer til Danmark vil de med det samme blive vurderet og informeret.

- Vores dygtige sundhedspersonale vil stå klar til at sikre, at hver af de hjemvendte får en individuel, konkret vurdering og får tilbudt det, de har behov for. Vi håber for alle, at det først og fremmest er en tur hjem – men skulle der blive behov for det, står vores specialister klar, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Specialafdeling på Hvidovre Hospiral står klar

Modtagelsen vil ske i tæt koordination mellem de forskellige myndigheder og også med de to specialiserede afdelinger på Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital, der står klar, hvis der bliver behov for det.

- Vores beredskab har klare retningslinier for, hvordan vi håndterer situationer som denne. Vi har prøvet det før, og der tages ingen chancer. Vi fik alle en generalprøve på det i går, da en mand, som heldigvis viste sig ikke at være smittet af coronavirus, blev undersøgt i Aarhus. Jeg er ikke i tvivl om, at vi også denne gang vil se en velkoordineret og professionel indsats, siger Maagnus Heunicke.

Tidligere på onsdagen meddelte Udenrigsministeriet, at man har arrangeret et fly fra Beijing, som skal hjælpe de danskere, der er i Hubai-provinsen.

- Helt konkret er et udrykkerhold fra ambassaden i Beijing på vej til Wuhan, hvor de vil hjælpe de danskere hjem, der er i området, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod tidligere i dag på et pressemøde.

Screenes inden flytur

21 personer - de fleste med dansk statsborgerskab, men også nogle med kinesisk, som har opholdstilladelse i Danmark - befinder sig i området, og omkring halvdelen af dem vil hjem. Af de strandede er nogle af dem børn.

Evakueringen vil ske inden for et par dage.

Det er dog en større logistisk udfordring at få danskerne ud til lufthavnen i Wuhan, fordi al transport er lukket ned i byen. Inden danskerne skal op i flyet, bliver de screenet af de kinesiske myndigheder, og hvis de har symptomer på coronavirussen, kommer de ikke med, fortæller han.

Her er, hvad vi indtil videre ved om virusset:

* De første tilfælde af det helt nye og ukendte virus blev opdaget i december i den kinesiske millionby Wuhan, der ligger centralt i landet.

* Udbruddet sættes i forbindelse med et lokalt marked, hvor der sælges vilde dyr.

* Smittekilden er fortsat ukendt. I indledende undersøgelser har der været mistanke om, at smitten kan komme fra flagermus, som er blevet spist af slanger og derefter er solgt på marked.

* Virusset kan smitte fra menneske til menneske.

* Coronavirus er 79 procent genetisk identisk med luftvejsinfektionen sars.

* Symptomerne på smitte er feber, tør hoste, i nogle tilfælde besværet vejrtrækning og tegn på lungebetændelse.

* De personer, der er blevet værst påvirket af smitten, har hidtil været ældre og folk med dårligt helbred.

* Der er ingen vaccine mod det nye virus. Flere forskningshold arbejder på at udvikle en vaccine. Forskere håber at kunne teste den første mulige vaccine om cirka tre måneder.

* Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har kaldt udbruddet for en krise for Kina, men vurderer, at der endnu ikke er tale om en international sundhedskrise.

* Foruden Kina er der konstateret smittede personer i Tyskland, Australien, Frankrig, Japan, Malaysia, Nepal, Canada, Singapore, Sydkorea, Taiwan, USA, Saudi-Arabien, Thailand, Cambodja, Vietnam og Finland.

* I Danmark følger myndighederne udviklingen tæt. Smitterisikoen er ifølge sundhedsmyndighederne meget lav.

* Flere lande derudover har indført ekstra kontrol af rejsende for at inddæmme smitten.

* Den kinesiske by Wuhan og flere andre byer i Hubei-provinsen er stort set blevet lukket ned. Over 50 millioner indbyggere er påvirket af restriktionerne.

* En lang række attraktioner og butikker er lukket midlertidigt i Kina på grund af smittefaren.

 

Kilde: Reuters.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik