Efter politisk pres og afsløringer: Hofor dropper planlagte udledninger af spildevand

Efter politisk pres dropper forsyningsselskabet Hofor planlagte udledninger af spildevand.

Hvis det kan undgås, vil forsyningsselskabet Hofor undgå at udlede spildevand i havet - samt søer og åer for den sags skyld.

Det oplyser Hofor til TV 2 Lorry samt i en pressemeddelelse.

- Fremadrettet vil vi ikke arbejde med planlagt udledning af spildevand, siger Hofors forsyningsdirektør, Ole Fritz Adeler til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det har været praksis i Danmark, at hvis man ikke har andre muligheder inden for tidsfristen, så søger man myndighederne om en udledning, og så får man den - og ellers får man den ikke. Det er sådan man normalt har opereret på. Men nu er normalt så blevet forandret. 

- Der har været en meget tydelig besked fra det politiske system om, at man vil have det her stoppet. Og det lytter vi selvfølgelig til, siger forsyningsdirektør og tilføjer, at beslutningen vil medføre økonomiske omkostninger for selskabet.

Han gør opmærksom på, at der i forbindelse med byggeprojekter eller lignende kan blive andre parter end Hofor, der kommer til at betale for de ekstra omkostninger.

En møgsag, der voksede sig større

Hofors udledning af spildevand kom på dagsordnen, da Hofor sammen med et andet selskab, Novafos, fik grønt lys fra forvaltninger i Københavns Kommune og Gentofte Kommune til at hælde 290 millioner liter spildevand ud i Øresund.

Efter politisk kritik blev den udledning stoppet, og nu trækker Hofor stikket på planlagte udledninger af spildevand.

Rent teknisk er det et stop for planlagte udledninger, som Hofor har annonceret.

Det skyldes, at der kan opstå akutte situationer, hvor det er nødvendigt at agere anderledes.

- Vi kan aldrig gardere os mod brud på ledninger. Der kan være en ekstern part, der graver vores ledning over. Der kan være en båd, der sejler ind i vores ledning. Der kan være andre ting, der gør, at en ledning bryder, siger Ole Fritz Adeler.

- Der er det en beredskabssituation, som vi agerer på.

Tidligere på ugen meldte Novafos ud til TV 2 Lorry, at de ikke kommer til at planlægge udledninger af spildevand i Øresund eller andre naturområder nogensinde igen. Novafos håndterer kloakvandet hos en række kommuner nord for København.

Massivt politisk pres

Noget tyder på, at Hofor har læst den politiske stemning i København rigtigt.

Tidligere onsdag kunne TV2 Lorry fortælle, at en enstemmig borgerrepræsentation i kommunen erklæret, at man ønsker, at Hofor dropper planlagte udledninger af spildevand.

- Som politiker og københavner vil jeg sætte pris på, at vi slog det fast som et generelt princip for Hofor. De kan ikke sige, at det ikke kan lade sig gøre. Men de kan sige, at det koster. Og hvis vi som ejere siger, at vi ikke vil have det, så skal de ikke gøre det, siger Lars Weiss, gruppeformand for Socialdemokraitet, til TV 2 Lorry.

En række partier på Rådhuset er gået sammen og har stiller et fælles medlemsforslag på onsdagens møde i Borgerrepræsentationen, der vil sikre en større og aktiv indflydelse i de selskaber, som kommunen er medejere af gennem bestyrelsesarbejdet.

TV 2 Lorry har været i kontakt med gruppeformænd hos Socialdemokratiet, De Konservative, Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet, Venstre, Dansk Folkeparti samt løsgægeren Niko Grünfeld, der alle bekræfter, at de vil stemme for forslaget.

Herunder kan du se det indslag, TV 2 Lorry bragte mandag, da Novafos valgte at aflyse alle planlagte udledninger:

Forsyningsselskab dropper plan om ny stor udledning i Øresund

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik