Landmænds hyldest til Tour de France kan koste støttekroner

Når Tour de France kommer til Danmark, kan landmænd være med til at fejre cykelløbet ved at udsmykke deres marker. Men de skal være forsigtige, for hyldesten kan gå ud over landbrugsstøtten.

Til juni indtager verdens største cykelløb, Tour de France, landets gader og stræder. Begivenheden forventes at blive en folkefest, og nu kan landmændene også være med til fejringen ved at udsmykke deres marker. Men det kan blive dyrt, hvis der ikke pyntes efter reglerne.

Når Tour de France ruller over skærmen til sommer, bliver det med millioner af seere. Og TV-transmissionen giver rig mulighed for at vise det danske land frem for de mange cykelentusiaster rundt om i verden. 

”Land art” skal skabe stemning

Tour de France forbindes ofte med hurtigkørende cykelryttere, fans klædt i gult og hyldester skrevet på asfalt. Men en anden vigtig del af cykelløbets fejring er det såkaldte ”land art”, hvor landmænd langs cykelløbets ruter laver kreative udsmykninger på deres mark.

Udsmykningerne kan variere i størrelse og forestille en lang række forskellige ting. De kan laves af materialer som presenninger, beplantning, halmballer, traktorer og meget andet.

De ofte flotte og sjove motiver på markerne skal være med til at skabe Tour de France-stemning, når de verdensberømte cykelryttere suser gennem landet. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Halmballer kan bruges til at skabe "land art" på markerne langs cykelløbets rute.
Halmballer kan bruges til at skabe "land art" på markerne langs cykelløbets rute.
Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix

Hos Landbrugsstyrelsen håber man, at flere landmænd vil udsmykke deres marker, så de kan danne festlige rammer for cykelløbet. Ifølge Peter Byrial Dalsgaard, der er teamleder i Landbrugsstyrelsen, kan landmændene dog ikke frit slå sig løs med udsmykningen.

- Det er en helt unik mulighed for landmændene langs ruten, og vi er klar til at rådgive, så de mange udsmykninger ikke bliver bremset af frygten for at overtræde reglerne og miste støtte, siger Peter Byrial Dalsgaard i en pressemeddelelse fra Landbrugsstyrelsen.

Landmændene kan gøre følgende for at øge mulighederne for at få deres land art vist på tv:

• Undgå kommercielle eller politiske budskaber

• Brug temaer som landbrug, cykling, Tour de France og Danmark-Frankrig

• Placer det langs ruten, hvor rytterne passerer


Kilde: Grand Départ Copenhagen Denmark 2022

Udsmykning kan koste støttekroner

Når en mark udsmykkes i anledning af Tour de France, er det vigtigt, at det gøres efter reglerne. Ellers kan landmanden nemlig risikere at miste sin landbrugsstøtte.

Hvis udsmykningen gør, at en mark efterfølgende ikke kan bruges normalt, kan det betyde tab af støttekroner. Det kan for eksempel skyldes skader på jord og afgrøder. Ligger hyldesten på marken i kortere tid end 14 dage, vil det dog som udgangspunkt ikke betyde tab af landbrugsstøttekroner.

- Helt grundlæggende får landmændene jo landbrugsstøtte for landbrugs-aktivitet, så hvis der sker skade på marken, som går ud over årets øvrige drift, skal man huske at rette op på den skade, der er sket, siger Peter Byrial Dalsgaard i pressemeddelelsen. 

Gode tips til at undgå træk i landbrugsstøtte for cykelløbshyldest

• Lad udsmykningen stå i en kortere periode end 14 dage, så udsmykningen påvirker mindst muligt den almindelige landbrugsdrift af marken.

• Vær opmærksom på, at den pågældende udsmykning ikke ødelægger plantedækket eller jorden. I sådanne tilfælde er der altid pligt til at udjævne og udbedre enhver skade af landbrugsmarken.

• Kontakt Landbrugsstyrelsen, hvis du er i tvivl på Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk


Kilde: Landbrugsstyrelsen

De første tre etaper af Tour de France finder sted i Danmark i dagene 1.-3. juli 2022, og bringer løbet gennem blandt andet København, Roskilde og Lejre. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik