Nu kan du se verdensberømt trofæ på bibliotek

Verdens største cykelløb, Tour de France, indtager flere danske byer til sommer. Men i Roskilde kan de allerede på mandag tage hul på begivenhederne, når løbets trofæ kommer til byen. Noget, der begejstrer borgmesteren.

Oftest ser man det løftet højt op over hovedet på en mand klædt i gult på et podie i Paris. Men nu kan Tour de France-trofæet nærstuderes på Roskilde Bibliotek, når byens borgmester på mandag tager imod den anerkendte pokal.

Som en af værterne for det legendariske cykelløb får Roskilde Kommune nemlig lov til at udstille vindertrofæet fra den 24. januar til den 19. marts. Og trofæets ankomst begejstrer byens borgmester Tomas Breddam (S).

- Vi glæder os meget til, at trofæet kommer til byen. Nu har vi længe talt om, at Tour de France kommer til landet, og det at trofæet kommer til Roskilde gør, at vi kan gå i gang med fejringen, siger Tomas Breddam til TV 2 Lorry. 

Lysfest i byens gader

Når Tour de France-vandretrofæet på mandag bliver overrakt til Roskildes borgmester, sker det ikke helt uden fest og farver. Byens cykelklubber vil nemlig skabe et spor af lys, når de følger trofæets rute fra kommunegrænsen ved Lejre til Stændertorvet i byens midte.

Efter ankomst til torvet åbner Tomas Breddam for lysfesten, og trofæet får sin plads på Roskilde Bibliotek, hvor det skal stå de efterfølgende cirka fire uger. 

Og borgmesteren håber, at trofæet vil skabe interesse for cykelløbet og byen - og samtidig sætte gang i forbruget.

- Jeg håber, at det kan ses på omsætningstallene. Der er jo udsalg i byen, så jeg håber, at folk vil tage en shoppetur i byens gader og derefter gå ned på biblioteket og se trofæet, siger Tomas Breddam. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

2. etape af Tour de France begynder med ræs gennem Roskilde og Lejre Kommune.
2. etape af Tour de France begynder med ræs gennem Roskilde og Lejre Kommune.
Foto: A.S.O

Cykelløbet giver omtale

Tomas Breddam håber, at både trofæets ankomst og selve cykelløbets afholdelse vil give mennesker og fest i Roskildes gader. Han er dog usikker på, om det vil betyde flere udenlandske gæster i byen.

- Jeg ved ikke, om det vil give Roskilde flere besøgende fra andre lande. Det er ikke et mål i sig selv, at det skal give flere turister. Men jeg håber da, at der sidder nogle og ser med i fjernsynet ude i verden, som får lyst til at besøge vores skønne by, siger Tomas Breddam. 

Ifølge Thomas Kær Mahler, der er direktør for Destination Fjordlandet, som skaber udvikling og vækst for turismeerhvervene i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune, vil Tour de France have stor betydning for antallet af turister.

- Cykelløbet vil helt sikkert bidrage til flere udenlandske gæster i Roskilde. Det er jo millioner af seere, som vil se byens fantastiske smukke omgivelser, siger Tomas Kær Mahler til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vi kan allerede nu se en markant forøgelse af besøgende på vores hjemmeside om Roskilde - og særligt blandt personer uden for Danmark. Den interesse vil helt sikkert bare vokse de kommende måneder. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen... 

Om Tour de France i Danmark

  • De første tre etaper er placeret i Danmark. Grand Départ Copenhagen Denmark afvikles i dagen 1.-3. juli 2022.
  • 1. etape køres som enkeltstart (13 km) i København fredag 1. juli
  • 2. etape (202 km) begynder i Roskilde lørdag 2. juli og går via Lejre, Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Korsør over Storebæltsbroen til Nyborg.
  • 3. etape (182 km) køres søndag 3. juli fra Vejle til Sønderborg

Kilde: www.roskilde.dk

Bæredygtighed og cykelkultur

Selvom Tour de France nok mest er kendt for professionelle cykelryttere, der suser gennem gader og stræder og klatrer op af stejle bjergsider, så har cykelløbet faktisk også et andet formål

Ifølge cykelløbets officielle hjemmeside, ønsker løbsarrangørerne særligt at sætte fokus på cykelkultur og transportformens bæredygtighed. Og det mener Tomas Breddam, at både Roskilde og resten af landet vil være særligt gode til at repræsentere.

- Det er jo noget, som vi danskere er gode til, selvom vi nok ikke tænker over det. Vi har jo en stor cykelkultur, og mange cykler på arbejde, i skole og så videre, hvilket også har en stor betydning for bæredygtighed og klima, siger Tomas Breddam og fortsætter:

- Hverdagscyklisme er slet ikke lige så udbredt i andre lande, for eksempel i Frankrig, så det er rigtig godt, at vi som cykelland får Tour de France på besøg. Vi er nemlig de helt rigtige til at sætte det på dagsordenen. 

I går mødtes løbsdirektøren for Tour de France, Christian Prudhomme, med Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), for at tale nærmere om løbets afholdelse i Hovedstaden


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik