Marinbiolog efter aflyst udledning af spildevand: Så skal vi bare have nye spildevandsanlæg

Det er en god nyhed, at udledning af 290 millioner liter urenset spildevand er aflyst - nu skal der gøres noget ved rensningsanlæg i hovedstaden, mener marinbiolog. 

Det er godt nyt for havmiljøet i Øresund, at planerne om udledning af 290 millioner liter urenset spildevand nu er fortid. 

Det mener Jens Peder Jeppesen, marinbiolog og chef for Øresundsakvariet i Helsingør. 

- Det er fantastisk og en fed nyhed, siger Jens Peder Jeppesen til TV 2 Lorry, inden han i næste åndedrag er en anelse mere afdæmpet:

- Nu skal vi så bare have styr på at få lavet nogle nye spildevandsanlæg, siger marinbiologen.

Han henviser til, at den planlagte udledning af de 290 millioner liter urenset spildevand, som overborgmester i København, Frank Jensen (S), tirsdag aften aflyste, blot er en lille del af de 35 milliarder liter urenset spildevand, som Københavns Kommune har udledt i Øresund fra 2014 til 2018.

Det skyldes blandt andet, at hovedstadens rensningsanlæg ikke har kapacitet nok til at rense alt spildevand - det er især et problem ved store regnskyl. 

Spildevand i Øresund

TV 2 Lorry har den seneste tid sat fokus på hovedstadsområdets store udledning af urenset spildevand i Øresund.

 

Sagen startede, da TV 2 Lorry kunne afsløre, at kommunerne København og Gentofte havde givet tilladelelse til at lede 290 millioner liter urenset spildevand direkte ud i havet over fem dage i maj som led i en byggemodningsproces i Nordhavn.

 

Efter sagen fik national og international opmærksomhed, valgte parterne bag - kommunerne, forsyningsselskaberne Hofor og Novafoss og bygherren AP Pension - at udskyde udledningen til oktober, hvor badesæsonen er overstået og miljøkonsekvenserne af udledningen er mindre.

 

Siden viste en aktindsigt, som TV 2 Lorry fik, at de 290 millioner liter spildevand blot er en dråbe i havet i forhold til den store udledning af spildevand, som hovedstadskommunerne leder ud i Øresund hvert år. Over en fireårig periode mellem 2014 og 2018 har Københavns Kommune alene udledt 35 milliarder liter urenset spildevand. For Gentofte er tallet 10 millarder liter.

 

Afsløringerne har fået danske såvel som svenske politikere samt miljøorganisationer og fagpersoner til at kræve handling, så udledningen mindskes.

 

Flere eksperter peger på, at udledning af store mængder spildevand er skadeligt for havmiljøet, især om sommeren, hvor næringsstofferne fra lortevandet skaber algevækst.

Kan føre til nedgang i diversitet

Tirsdag aften oplyser Hofor i en pressemeddelelse, at de håber helt at kunne undgå udledning af spildevand i Øresund. Hofor, der har fået tilladelsen til spildevandsudledningen, er lige nu ved at undersøge, om man kan rense spildevandet lokalt, og hvordan man kan transportere spildevandet.

Overborgmester går skridtet videre og garanterer i pressemeddelelsen, at den planlagte udledning nu er helt aflyst. 

Jens Peder Jeppesen mener, at det er svært at vurdere, hvad det helt konkret kommer til at betyde, at 290 millioner liter spildevand nu ikke skal pumpes ud i Øresund. 

- Det ville måske føre til øget algeopblomstring i det nordlige eller mellemste Øresund, men vi ved det ikke, for vi er ikke i stand til følge sådan en udledning. 

Han tøver dog ikke med at understrege, at der er sket en markant nedgang i diversiteten i Øresund.

- Diversiteten er faldet ude på dybt vand. Og hvorfor er den det? Urenset spildevand kunne være en af årsagerne. Man har jo pumpet mere og mere ud i et uvist antalt år, siger Jens Peder Jeppesen.

Fortsat dialog 

Danmarks Naturfredningsforening har ligeledes været en stor kritiker af udledningen. Maria Reumert Gjerding, præsident i organisationen, er derfor glad for, at den forhåbentlig nu kan undgås helt.

- Vi kommer til at være i fortsat dialog med partierne og ministeren om, hvordan vi generelt kan gøre noget ved problemet med spildevand i Danmark, siger hun til Ritzau.

På Københavns Rådhus vil Det Konservative Folkeparti have sat en stopper for udledning af alt urenset spildevand. Det kan du læse mere om her. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik