Nye Borgerlige-spidskandidater deler vaccinekritisk indhold: "Decideret uansvarligt"

En række spidskandidater for Nye Borgerlige i hovedstadsområdet deler aktivt budskaber på sociale medier, der sår tvivl om coronavacciner. Det er decideret uansvarligt, advarer en ekspert.

'"Vi bliver fyldt med løgn om coronavacciner, bivirkninger fra denne belaster sundhedsvæsenet mere end covid19, og tilbuddet om vacciner er en offentlig vittighed."

Sådan lyder budskaberne på sociale medier hos en række af Nye Borgerliges spidskandidater til kommunalvalget i flere kommuner i hovedstadsområdet.

Her kan potentielle vælgere også møde budskaber om, at sundhedsmyndighedernes strategier ikke er baseret på videnskaben, at mundbind ikke har en effekt, ligesom der bliver delt links til konspiratorisk indhold om coronavirus.

Det viser en gennemgang af Nye Borgerliges spidskandidaters offentlige sider på Facebook, som TV 2 Lorry har foretaget.

Flere skal vaccineres for at undgå restriktioner

De vaccinekritiske budskaber er at finde på kandidaternes facebooksider samtidig med, at der er sket en voldsom stigning i antallet af smittede.

Så sent som tirsdag i sidste uge fik de stigende smittetal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at sende en appel om, at flere bør lade sig vaccinere.

- Det er nødvendigt at flere lader sig vaccinere, hvis det åbne samfund skal opretholdes, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke i forbindelse med, at kontakttallet var steget til 1,2.

Det tal betyder, at der er en stigning i smitten, så hver ti smittede potentielt fører til 12 nye smittede.

Her kom det også frem, at der både var høj smitte og lav tilslutning til vaccinationsindsatsen i en række områder og kommuner i hovedstadsområdet.

Vaccine-skepsis hos mindst seks spidskandidater

De vaccineskeptiske - og vaccinekritiske - spidskandidater fra Nye Borgerlige er alle at finde på stemmesedlen i forskellige kommuner rundt omkring København ved kommunalvalget den 16. november.

Her bliver partiet af kommentatorer og meningsmålinger spået fremgang, som - hvis det går, som præsten prædiker - formentlig vil resultere i, at flere af Nye Borgerliges kandidater opnår valg til kommunalbestyrelser og byråd over hele landet.

quote Det er uansvarligt, når vi samtidig er et sted i forhold til epidemien, hvor vi er afhængige af, at så mange som muligt lader sig vaccinere

Allan Randrup Thomsen

I forbindelse med TV 2 Lorrys gennemgang af kandidaternes åbne sider på Facebook, er der fundet vaccinekritisk indhold eller konspiratoriske oplysninger om corona hos mindst seks af de spidskandidater, der stiller op for Nye Borgerlige i hovedstadsområdet.

Hos enkelte af dem fylder kritisk indhold om håndteringen af coronavirus næsten ligeså meget som partiets andre mærkesager - kritik af indvandring og skattetrykket.

Helle Rosenvig er spidskandidat for Nye Borgerlige i Frederiksberg Kommune.
Helle Rosenvig er spidskandidat for Nye Borgerlige i Frederiksberg Kommune.
Foto: Screendump fra Facebook

Decideret uansvarligt

Men når spidskandidater til kommunalvalget på den måde sår tvivl om coronavacciner, kan det have en række negative konsekvenser for epidemiens udvikling.

Sådan lyder det fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Jeg bliver lidt chokeret. Folk skal have lov til at have deres mening, og de skal have lov til at udtrykke den. Men når det så er sagt, så er det meget uheldigt, når spidskandidater til kommunalvalget på denne her måde fremmer deres formål med fordrejninger og deciderede løgne, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Og det er decideret uansvarligt, når vi samtidig er et sted i forhold til epidemien, hvor vi er afhængige af, at så mange som muligt lader sig vaccinere, siger han.

Kan påvirke vaccinetilslutning

Allan Randrup Thomsen er samtidig bekymret for, at den udbredte vaccineskepsis hos førende kandidater hos Nye Borgerlige kan påvirke nogle af de uvaccinerede grupper, som sundhedsmyndighederne forsøger at få til at tilslutte sig vaccinationsindsatsen.

- En stor del af dem, der ikke er blevet vaccineret, vil formentlig kun blive bekræftet i deres forestillinger af de her udsagn. Der, hvor jeg kan blive nervøs, er ved den gruppe, som egentlig gerne vil vaccineres, men som føler vaccinen er hastet igennem, siger han.

Her kan spidskandidaternes udsagn gøre det mere udfordrende at overbevise de personer med faglige argumenter, mener Allan Randrup Thomsen.

Og det kan i sidste ende få konsekvenser for Nye Borgerliges egne kernevælgere.

quote - Jeg er ikke skeptisk overfor vacciner generelt.

Claus Bøgh Svenningsen, spidskandidat for Nye Borgerlige

- Hvis ikke flere lader sig vaccinere og smitten stiger, risikerer vi restriktioner eller nedlukninger, som jo vil have negative konsekvenser for det erhvervsliv, som Nye Borgerlige ellers gerne vil hjælpe, siger han.

Deler vaccine-skepsis med over 15.000 følgere

Claus Bøgh Svenningsen er spidskandidat for Nye Borgerlige i Lyngby-Taabæk Kommune.

Han er samtidig en af de mest aktive kritikere af vaccinationsudrulningen, ligesom han med sine næsten 16.000 følgere på Facebook er den af spidskandidaterne, der udbreder sine holdninger til den største gruppe af læsere.

Her fremsætter han en række vildledende oplysninger om både corona og coronavaccinen.

For eksempel at bivirkningerne fra vaccinen er en større belastning for sundhedsvæsenet end selve sygdommen, at danskernes fokus i stedet bør være på at styrke deres eget immunforsvar, og at myndigheder og eksperter dyrker "deres egne sløje mavefornemmelser i stedet for videnskaben".

Rækken af budskaber står i skærende kontrast til både sundhedsmyndigheder og videnskaben, der alle peger på netop vaccinationer som den eneste mulighed for at få bugt med epidemien og nedbragt antallet af smittede, indlagte og døde.

Claus Bøgh Svenningsen er spidskandidat for Nye Borgerlige i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Claus Bøgh Svenningsen er spidskandidat for Nye Borgerlige i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Foto: Screendump fra Facebook

Budskaber ikke en del af KV-kandidatur

Men ifølge Claus Bøgh Svenningsen, er der intet problematisk i, at han fremsætter vildledende udsagn om corona og vacciner mod denne, mens han samtidig er spidskandidat til kommunalvalget for Nye Borgerlige i Lyngby-Taarbæk.

- Jeg er ikke skeptisk overfor vacciner generelt. Jeg er kritiker af regeringens proportionsløse håndtering af covid19. Vaccineindsatsen og den generelle håndtering af corona er landspolitik og fylder derfor ikke i mit kandidatur til kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taabæk Kommune.

Mit vigtigste budskab er, at folk selv skal beslutte, om de vil lade sig vaccinere og ikke lade sig presse af myndighederne, siger Claus Bøgh Svenningsen.

Han er ikke selv er vaccineret, da han ikke mener, coronavirus er en potentielt livstruende sygdom.

Men hvis folk selv skal beslutte, om de vil vaccineres, er det så hensigtsmæssigt, at du eksempelvis påstår, at eksperter skal dyrke videnskaben i stedet for egne sløje og udokumenterede mavefornemmelser?

- Jeg kan blot konstatere, at på samme tid sidste år, var der stort set lige så mange indlagte og positive med covid. På daværende tidspunkt var der ingen, der var vaccineret. Det stiller jeg mig meget undrende overfor, og det er et spørgsmål der er værd, at reflektere over. 

Er du uenig i, man bør lade sig vaccinere?

- Det vil jeg helt lade være op til den enkelte. Det skal hverken Heunicke, Frederiksen eller andre politikere blande sig i. Men jeg kan konstatere, at mange alligevel bliver smittet og indlagt, selvom de er vaccineret.

Næstformand afviser, at vaccine-skepsis er problematisk

Den udbredte skepsis blandt spidskandidaterne for corona-vaccinen og sundhedsmyndighedernes vejledninger er dog ikke et udtryk for Nye Borgerliges officielle politik, lyder det fra partiets politiske næstformand, Peter Seier Christensen, der heller ikke mener, at holdningerne er særlig udbredt.

- Det er ikke en del af vores politik at være skeptiske overfor corona-vaccinen. Myndighederne skal informere om fordele og ulemper, og så må det være op til folk selv. Vi har rigtig mange kandidater, og de pågældende kandidater er samlet set et fåtal af dem. Så det er ikke noget, jeg ser som værende et større problem, siger Peter Seier Christensen til TV 2 Lorry. 

I juli blev Nye Borgerliges spidskandidat til kommunalvalget på Bornholm ekskluderet, efter han var kommet med udtalelser om, at Søren Brostrøm var en 'morder' og 'et korrupt møgsvin.'

Men de vaccine-skeptiske spidskandidater i hovedstadsområdet skal ikke frygte, at der kommer lignende konsekvenser for dem, siger Peter Seier Christensen. 

- Det her kommer ikke til at få nogle konsekvenser. I de her tilfælde er der muligvis tale om, at der kan være en vis frustration over hele situationen, men det er slet ikke på et niveau, hvor jeg kan se for mig, det bør få konsekvenser, siger han. 

Eksempler på konspiratoriske, vildledende eller vaccine-kritiske budskaber i forhold til corona fra Nye Borgerliges spidskandidater i hovedstadsområdet.


claus

Claus Bøgh Svenningsen, Lyngby Taabæk.


 • Covid er en relativt fredelig sygdom, som forsvindende få bliver alvorligt syge med.

 • Aktuelt er det bivirkningerne fra vaccinen, der belaster vores sundhedsvæsen - ikke covid

 • Danskernes fokus bør være på at styrke eget immunforsvar

 • Vores myndigheder og eksperter skal skal dyrke videnskaben i stedet for egne sløje og udokumenterede mavefornemmelser og fejslagne beregninger

Se opslag
helle

Helle Rosenvig, Frederiksberg


 • Vi fyldes med løgn om corona og vaccinen

 • En vaccine meget få eller ingen behøver

 • Kuren er værre end sygdommen

Se opslag


ulrik

Ulrik Nick Lassen, Solrød


 • Tilbuddet om vaccine er en offentlig vittighed

 • Link til manipuleret klip fra pressemøde med Søren Brostrøm og Magnus Heunicke om vaccine-tvang

Se opslag
lars

Lars Holst Kruse, Roskilde


 • Link til konspiratorisk indhold om, at politikere ikke selv lader sig vaccinere mod corona

 • Link til konspiratorisk indhold om, at en kampagne for at få børn og unge til at lade sig vaccinere er kriminel, ulovlig og indeholder en fordækt dagsorden

Se opslag


martin

Martin Knudsen, Køge


 • Link til video fra Frihedsbevægelsens Fællesråd, hvor det blandt andet bliver fortalt, at, der dør flere af mennesker af vaccinen end af sygdommen, og at bivirkninger fra vaccinen er farligere end end senfølger fra Corona.

Se opslag
andre

André Amingsø, Ballerup


 • Profilbillede med teksten 'Jeg er fuldt uvaccineret'.

Se opslag

_

_


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik