Politi anholder teenagere i stor aktion efter bombetrusler på skoleintra

Fire unge mænd er onsdag morgen blevet anholdt i en koordineret politiaktion der omhandler en række bombetrusler på skolernes intranet Aula sidste år.

Københavns Politi, Nordsjællands Politi og Fyns Politi har onsdag morgen gennemført en stor politiaktion.

Her blev fire unge mænd anholdt, og de er nu mistænkt for at have været involveret i en række bombetrusler, der blev sendt gennem skolernes intranet, Aula, i november sidste år.
Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Ifølge politikredsene selv, er aktionen “den foreløbige kulmination på mange måneders intenst efterforskningsarbejde.”

Sagen tog sin start i november 2019, hvor en række skoler placeret forskellige steder i landet modtog bombetrusler, som blev indgivet via Aula.

Flere af stederne resulterede bombetruslerne i evakueringer af elever og lærere.

I Midt- og Vestjyllands Politikreds, hvor man modtog den første trussel, blev der nedsat en efterforskningsgruppe, som siden fik hjælp fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3).

Onsdag førte det til de første fire anholdelser i sagen.

- Bombettrusler er noget, vi tager meget alvorligt. Derfor er det glædeligt, at vi er kommet så langt, at vi kan komme i gang med teknisk efterforskning og afhøringer, siger Hans Roost, som er politiinspektør og leder af efterforskningen ved Midt- og Vestjyllands Politi, og fortsætter:

- Det har været en lang og kompliceret efterforskning, som er foregået på tværs af politikredse og online, men samarbejdet med efterforskerne her i kredsen og Rigspolitiets NC3 (der ligger i Glostrup, red.)

Også i TV 2 Lorrys område har der været bombetrusler til folkeskoler formidlet på Aula. Den 22. november fortalte vi om Skolen ved Sundet på Amager, hvor skolen dog ikke blev evakueret. Allerede her var man opmærksomme på de øvrige trusler, der et par dage forinden gik ud til en række skoler vest for Store Bælt.

Anholdte er alle teenagere

De fire anholdte, som er i alderen 13 til 18 år,  mistænkes for at være involvere i hele 17 bombetrusler mod skoler i fem forskellige politikredse.

Ifølge Hans Roost er det dog meget sandsynligt, at der kommer flere anholdelser i sagen.

- De unge er formentlig en del af en hackergruppe, så vi har en formodning om, at der er flere involverede. Det skal afhøringerne og den videre efterforskning afdække.

- Vi har konfiskeret en del telefoner og computere, som vi nu sender til undersøgelse hos NC3. Det er en alvorlig forbrydelse, der er begået, og vi arbejder videre med at finde alle involverede - efterforskningen er langt fra færdig, siger Hans Roost.

Ikke hacket i klassisk forstand

Ifølge politiinspektør Claus Birkelyng, der er leder af NC3, bakker op om ordene fra hans kollega i Vestjylland.

Samtidig understreger han, at Aula ikke blev hacket i klassisk forstand.

- Aula er ikke blevet hacket på den måde, man kender det for eksempel fra film. Her er nok snarere tale om, at nogle børn og unge er blevet franarret deres brugernavn og password i forbindelse med et online-spil, som gerningsmændene så har brug til at få adgang.

- Man kan sige, at de ikke har brudt døre op, men snarere har narret sig til nøglen og låst sig ind, siger Claus Birkelyng.

Samtidig understreger politiinspektøren ved NC3, at det også er en overtrædelse af straffeloven, hvis man anvender andres brugernavn og password uden deres samtykke.

Claus Birkelyng opfordrer derfor til, at man taler med sine børn om it-sikkerhed, og advarer mod at dele brugernavn og password. Han siger også, at man som voksen bør benytte lejligheden til at kigge egne passwords efter i sømmene.

- Der skal ikke så meget til for at styrke sin it-sikkerhed markant, men mange af os er ikke gode nok til at få det gjort, siger han.

Politiet: Sådan sikrer du dig digitalt

 • Lav et stærkt kodeord. Tidligere anbefalede man hyppige skift af passwords, men nu er anbefalingen at bruge lange passwords, der  består af både små og store bogstaver samt tegn, og som er sværere at bryde.
   
 • Brug ikke det samme password alle steder.
   
 • Lad ikke kodeord ligge og flyde
  ​​​​​​
 • Del aldrig dit brugernavn og password med andre – hverken på nettet eller i den virkelige verden
   
 • Genbrug ikke tidligere kodeord eller kodeord som du bruger på andre hjemmesider
   
 • Har du mistanke om at andre har fået adgang til dit eller dit barns brugernavn og password, så skift det.
   
 • Læs mere om, hvordan du sikrer dig og dit barn på nettet på www.sikreside.dk 
   
 • Gode råd om password findes på www.sikkerdigital.dk  

Kilde: Rigspolitiet


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik