Sådan bliver vi fri for russisk gas

Vi skal blive helt fri for russisk gas. Det er både slået fast i Folketinget og i EU, der ikke vil bidrage med kroner til Putins krigsbudget. Forsker anslår, at 90 procent af vores naturgas kommer fra Rusland.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Energipolitik er ikke længere energipolitik. Det er i høj grad også blevet sikkerhedspolitik. Derfor har vi besluttet, at Danmark skal gøres uafhængig af russisk gas.

Sådan lød det fra Statsminister Mette Frederiksen (A) på et pressemøde søndag den 6. marts i Statsministeriet. 

Og Europakommissionen har samme plan. Afhængigheden af russiske ressourcer skal være fortid i 2027.

- Det er overvejende sandsynligt, at 90 procent af naturgasforbruget kommer fra Rusland, men der findes ikke nogen eksakte opgørelser over det, siger Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet til TV 2 Lorry. 


-  Hvis man ser på hovedstaden, så er nogle af store udfordringer opvarmningssektoren. Der er mange kommuner, hvor man nærmest kun har naturgas, siger han.

Herhjemme er der dog udsigt til, at vi kan være selvforsynende med naturgas, men der går lidt tid. For i starten af 2022 er det største danske olie og gasfelt, Tyra-feltet, der ligger i Nordsøen, ved at blive renoveret.

- Vores rolle i Danmark er at spare på gassen. Vise, hvordan man kan elektrificere, og hvordan varmesektoren kan være uafhængig af gas, så vi kan eksportere vores biogas og overskydende gas fra Nordsøen, siger Brian Vad Mathiesen.

Se videoen om, hvordan vi bliver fri for russisk gas her:

Find flere videoer på vores YouTube-kanal.

Fri for fossile brændstoffer om fem til otte år

Anderledes og mere vanskeligt ser det ud for resten af Europa, hvor næsten 40 procent af gassen lige nu kommer fra Rusland. 

Diagrammerne viser fordelingen af EU's afhængighed af Ruslands kul, olie og gas.
Diagrammerne viser fordelingen af EU's afhængighed af Ruslands kul, olie og gas.
Foto: Emma Moesgaard / TV 2 Lorry

-  Det er gassen, der er en særlig udfordring. Gassen er jo ledningsbåret, hvorimod olien og kullet kan sejles fra andre dele af verden, hvis de lande kan hæve deres produktion, siger Brian Vad Mathiesen.

Helt præcist hvordan EU bliver uafhængig af russiske ressourcer bliver præsenteret i slutningen af maj 2022, men det skal ske med særligt tre tiltag: Rusland skal erstattes med andre leverandører, der skal investeres i vedvarende energi, og energien skal udnyttes mere effektiv blandt andet ved at renovere bygninger.

- Hvis Europa skal ned på et niveau uden fossile brændstoffer, så tror jeg, at man skal regne med, at det tager fem til otte år, siger Brian Vad Mathiesen. 


Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

SpO Affald

Mens danskerne sorterer mere og mere, er det anderledes med skraldespandene i byrummet

Cecilie Laustsen

Cecilie lider af kronisk lungesygdom:
Nu løber hun for at samle penge ind til forskning

Testcenter

De sidste testcentre er lukket:
"Vores erfaringer kommer til at gøre en stor forskel"

Vis mere
jan

Kommunaldirektør stopper efter "gensidig aftale":
Får gyldent håndtryk på over tre millioner kroner

Horserød Fængsel er ramt af skimmelsvamp.

Svampesporer truer fængsel med nedlukning

Vis mere