Se kvitteringerne: Så meget dyrere bliver julemaden i år

Flere organisationer melder om rekordstor efterspørgsel på julehjælp, men hvad koster det egentlig at handle ind til juleaften i 2022?

Julen er altid en dyr tid, og julen 2022 bliver på ingen måde nogen undtagelse.  

Med lidt under tre måneder til juleaften mærker man det allerede hos flere af landets organisationer, der tilbyder julehjælp til økonomisk trængte danskere.

Mødrehjælpen oplevede i det første døgn, efter de åbnede for ansøgninger til julehjælp, en stigning på 67 procent sammenlignet med sidste år.

Frelsens Hær har endnu ikke åbnet for årets ansøgninger om julehjælp, men informationschef, Lars Lydholm, oplyser til TV 2 Lorry, at man forventer, at flere vil søge om hjælp – og at dem, der søger, har endnu færre penge end tidligere.

Samme melding lyder fra Blå Kors, der forventer "et utroligt behov" for julehjælp. 

- Vi forventer et enormt pres på julehjælpen i år. Der er rekordmange, der allerede har søgt på emnet på hjemmesiden og taget kontakt, selvom ansøgningsprocessen endnu ikke er startet, oplyser organisationens pressechef, Thomas Røddik Korneliussen, til TV 2 Lorry. 

quote Vi skal nok regne med, at fødevarerne i julen 2022 vil være op til 20 procent dyrere end i julen 2021

Henning Otte Hansen, seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet

Stigene inflation og priser har da også fyldt meget af dagsordenen på det seneste, hvor det i danske sammenhænge har slået flere rekorder.

I august var inflationen i Danmark 8,9 procent højere end på samme tidspunkt sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det afspejler sig også hos både Mødrehjælpen, Frelsens Hær og Røde Kors, der alle har valgt at inflationsregulere deres julehjælp i år. For Røde Kors betyder det, at de hæver beløbet for julehjælp fra 800 kroner til 900 kroner.

Henning Otte Hansen er seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet. Han er ikke overrasket over den udvikling, som organisationerne oplever.

- Cirka 10 procent af vores forbrug er fødevarer. Jo ”fattigere” man er, desto større andel bruger vi på fødevarer, så danskere med lav eller ingen indkomst bliver ramt hårdt, siger han til TV 2 Lorry.

Flere store prisstigninger 

Men hvad koster det egentlig at handle ind til en juleaften med de stigende priser?

Det har TV 2 Lorry undersøgt med hjælp fra Beepr, som overvåger dagligvarepriserne i en række supermarkeder.

På kvitteringerne nedenfor kan du se, hvad nogle af de mest klassiske julevarer koster i dag sammenlignet med for 12 måneder siden. 

(Artiklen fortsætter efter grafikken. Se prisforskellene ved at trykke på pilen i siden af billedet.) 

Kilde: Beepr. Priserne er beregnet som et gennemsnit for tre tilfældige varer - der er valgt på tværs af Bilka, Coop og Rema 1000 - indenfor hver af de nævnte kategorier. Priserne er trukket den 07/10/2021 og den 07/10/2022.  

Flere slagstilbud kan være på vej

Henning Otte Hansen vurderer, at de nuværende fødevarepriser ikke nødvendigvis er langt fra dem, vi vil møde i supermarkedet til december. 

- Jeg tror ikke, at priserne på fødevarer fortsætter i samme takt resten af året, men vi skal nok regne med, at fødevarerne i julen 2022 vil være op til 20 procent dyrere end i julen 2021, siger han.

Han forklarer, at man de seneste seks måneder har set et prisfald på de globale fødevare. Og det er altså denne udvikling, som han forventer snart slår igennem på hylderne og i kølediskene i butikkerne.

Sidste år så vi, at en række fødevare – smør, fløde og flæskesteg – faldt voldsomt frem mod jul. Kort før juleaften kunne man således i tilbudsaviserne finde halv liter piskefløde til tre kroner, 200 gram smør til fire og et halvt kilo flæskesteg for en femmer.

Flere pegede på, at det skyldtes regulær priskrig mellem flere supermarkeder.

Men selvom det med de nuværende smørpriser, kan synes som langt væk, så kan der snart være grund til at holde ekstra øje med tilbudsavisen. 

Ifølge Henning Otte Hansen er det nemlig ikke usandsynligt, at vi igen kommer til at opleve flere "slagtilbud", jo tættere vi kommer på julen. 

- Vi ser, at vi danskere i stigende grad går efter discount. Vi kan derfor nok også forvente, at supermarkederne til jul vil komme med nogle store ”slagtilbud” på enkeltvarer, som bliver solgt til en utrolig lav pris.

- Det vil nok især være for at skabe opmærksomhed og gratis reklame, for vi forbrugere vil have stort fokus på priserne i de kommende måneder. De (butikkerne, red.) vil nok tabe penge på det. Men det bliver en slags lokkemad, som gør, de tjener pengene andre veje. 

Trods billige slagtilbud, anslår Henning Otte Hansen dog, at man som forbruger må indstille sig på, at man kommer til at mærke et noget højere prisniveau end sidste år. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik