Seks måneder med ny lovgivning: Her er tre opsigtvækkende sager med vanvidsbilisme

I nu seks måneder har været det muligt for politiet at beslaglægge og efterfølgende konfiskere et køretøj, hvis det bliver benyttet til vanvidskørsel.

I seks måneder har politiet haft mulighed for at beslaglægge og efterfølgende konfiskere et køretøj, hvis det bliver benyttet til vanvidskørsel.

Og det er en mulighed, som er blevet benyttet flittigt.

Politiet har efter et halvt år beslaglagt 510 køretøjer på landsplan og rejst 623 sigtelser fordelt på 586 sager om vanvidskørsel.

Rigspolitiet oplyser til TV 2 Lorry, at tallene for de forskellige politikredse i TV 2 Lorrys sendeområde fordeler sig på følgende vis:

Beslaglagte køretøjer i Lorryland

Københavns Vestegns Politi: 54 beslaglæggelser.


Nordsjællands Politi: 36 beslaglæggelser.


Københavns Politi: 47 beslaglæggelser.


Midt- og Vestsjællands Politi: 44 beslaglæggelser


Tallene er baseret på en manuel gennemgang af dynamiske data, hvilket betyder, at der f.eks. kan forekomme efterregistreringer. Der vil således kunne ske ændringer i opgørelsen afhængigt af tidspunktet for gennemgangen af oplysningerne.


Kilde: Rigspolitiet

Hårdere straffe

De nye skærpede regler – der trådte i kraft den 31. marts - betyder, at det nu er muligt for politiet at beslaglægge og efterfølgende konfiskere et køretøj, hvis det bliver benyttet til vanvidskørsel.

Også når det er lånt eller leaset.

Udover, at man risikerer at få beslaglagt og konfiskeret sit køretøj, hvis det anvendes til kap- og væddeløbskørsel eller andre typer af vanvidskørsel, vil en overtrædelse af dette som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse af førerretten i minimum tre år efter færdselsloven.

Samtidig er straffen blevet skærpet fra bøde til fængsel ved de groveste hastighedsforseelser, hvor hastigheden overskrider 200 kilometer i timen eller mere end 100 procent for hurtigt, hvis hastigheden er mere end 100 kilometer i timen.

Allerede i løbet af påsken havde politiet haft travlt med at beslaglægge biler, hvor føreren havde kørt vandvidskørsel. Se eller gense indslaget nedenfor. Artiklen fortsætter efter videoen.

Politiet har i løbet af Påsken haft travlt med at beslaglægge biler, hvor førerene har kørt vanvidskørsel.

Nedenfor har vi samlet tre af de sager, der har været, hvor lovgivningen har været i brug.

1. Mand kørte alt for stærkt i konens bil – nu er den konfiskeret.

I begyndelsen af april, da lovgivningen var få dage gammel, måtte politiet rykke ud og beslaglægge en personbil som følge af alt for høj fart.

På Erhvervsvej i Glostrup blev en mandlig bilist stoppet i en fartkontrol, da han kørte over 100 kilometer i timen i en byzone, oplyste Københavns Vestegns Politi til TV 2 Lorry.

- Vi stopper ham klokken 22.34, efter han er blevet målt til at køre 108 kilometer i timen på en strækning, hvor den tilladte fartgrænse er 50 kilometer i timen. Vi beslaglægger derefter bilen, sagde vagtchef Torben Wittendorf.

Det var dog ikke manden selv, der stod som ejer af køretøjet. Den var derimod registreret i hans kones navn.

- Sagen bliver nu sendt til en retslig afgørelse, da man som borger har lov til at få prøvet det ved retten, og det har parret bedt om, sagde vagtchefen.

Læs hele historien her.

2. Luksusbil beslaglagt: Vanvidsbilist blæste gennem byzone på flugt fra politiet

I juni kom en bil op på mindst 150 kilometer i timen i Ishøj, da en føre natten til en søndag forsøgte at køre fra politiet.

Bilisten ræsede igennem et område med bymæssig bebyggelse, hvor man højst må køre 50 kilometer i timen.

Alene den høje fart gjorde, at føreren kunne kaldes vanvidsbilist. Men også på andre måder var kørslen opsigtsvækkende.

Der blev kørt mod færdselsretningen, over for rødt, ad et stisystem og ind over boldbaner, oplyste vagtchefen om de farlige situationer.

- Det var godt, at der ikke var andre folk ude på gaden på det tidspunkt, bemærkede Mads Dam.

Den såkaldte eftersættelse begyndte, da betjente cirka klokken kvart over et på en parkeringsplads henvendte sig til bilisten. Det var en helt rutinemæssig kontrol, lød det fra politiet.

Men bilisten havde ingen lyst til at stå ansigt til ansigt med ordensmagten. Han stak af, og patruljen satte efter.

På Gilbrovej lykkedes det ham at få stoppet bilen og at flygte videre til fods.

Læs hele historien her

3. Vanvidsbilist overskred fartgrænse med mere end 100 procent

Der var tilsyneladende kløe i pedalfoden, da en bilist i september kom farende af Bøjlevej i Kastrup, hvor hastighedsgrænsen er 50 kilometer i timen.

Den mente han åbenbart ikke, han skulle rette sig efter, da han kom farende med 111 kilometer i timen.

Det var nærpolitiet på Amager, der havde taget opstilling med deres måleudstyr, efter de var blevet kontaktet af nogle beboere i området.

Vedkommende, der tilsyneladende havde meget travlt, måtte finde anden måde at nå frem til sit gøremål på, da politiet besluttede at beslaglægge bilen efter loven om vanvidskørsel.

Læs hele historien her.

Følgende overtrædelser betragtes som vanvidskørsel

  • Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

  • Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder.

  • Særligt hensynsløs kørsel.

  • Kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel over 100 km/t.

  • Kørsel med en hastighed på 200 km/t. eller derover.

  • Spirituskørsel med en promille over 2,00.

  • Udvalgte strafskærpelser for vanvidskørsel efter færdselsloven – trådt i kraft 31. marts 2021.

  • Kap- og væddeløbskørsel er skærpet fra bøde til fængsel. Kap- og væddeløbskørsel vil som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 3 år efter færdselsloven.

  • Skærpelse af straffen til fængsel for de groveste hastighedsforseelser - dvs. hvor hastigheden er 200 km/t. eller derover eller mere end 100 procent for hurtigt, hvis hastigheden er mere end 100 km/t.

  • Overtrædelserne vil desuden som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 3 år.

Kilde: Midt- og Vestjyllands Politi

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik