Traditionsforsker om halloween: Derfor er det kommet for at blive

Halloween er over os, men hvorfor har den amerikanske tradition vundet indpas i Danmark? TV 2 Lorry har spurgt en traditionsforsker.

Hvis du har fyldt slikskuffen til randen, så er du måske én af dem, der har taget halloween til sig.

Den amerikanske tradition løber i disse dage af stablen, og børn - og barnlige sjæle - render villaveje og parcelhuskvarterer tynde i jagten på søde sager eller steder at hjemsøge.

quote Halloween er altså kommet for at blive, og den giver mening for os

Caroline Nyvang, traditionsforsker, Det Kongelige Bibliotek

Men hvor udbredt er den (u)hyggelige tradition? Ifølge traditionsforsker hos Det Kongelige Bibliotek Caroline Nyvang skal man tage et kig på tallene for danskernes forbrug:

- Vi kan se, at allerede for 15 blev der solgt flere kostumer til halloween end til fastelavn, og græskaravlerne kan også år for år fortælle om rekordsalg, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Det er især den yngre generation, der er vokset op med amerikanske medier og sociale medier, som driver halloween-traditionen frem. Det er lige så naturligt for dem, som fastelavn er for den lidt ældre generation.

Udfylder et tomrum

Men det har også noget med den tid på året, hvor halloween falder, forklarer Caroline Nyvang:

- Jeg tror, at det har stor betydning, at halloween falder på et traditionstomt tidspunkt i året. Vi har ikke særligt mange traditioner i efteråret, så det er måske kærkomment for mange af os at have en begivenhed, vi kan mødes om.

Men er halloween ved at overtage fastelavn som tradition? Det er der ifølge traditionsforskeren ikke meget, der tyder på:

- Nej, der er faktisk ikke noget, der taler for, at de her to traditioner er i konkurrence med hinanden. Og hvis man spørger børnene, så vil de fortælle, at halloween handler om uhygge, og at fastelavn handler om noget helt andet.

quote Vi kan godt lide fornemmelsen af, at vi er lidt på gyngende grund, selvom det aldrig bliver helt så farligt, at vi kommer helt ud i tovene

Caroline Nyvang, traditionsforsker, Det Kongelige Bibliotek

Når der alligevel er en kløft mellem dem, der synes, halloween er en genial tradition, og dem der synes, det er noget værre "amerikaneri", så skyldes det en forkert præmis.

- Halloween deler helt klart vandene, og vi kan se, at der er et meget klart generationsskel. De yngre generationer opfatter det som helt naturligt, hvorimod mange ældre danskere måske synes, at det er lidt for amerikansk tradition, der er blevet påduttet os udefra, forklarer Caroline Nyvang og uddyber:

- I virkeligligheden skal man kigge på traditioner på en anden måde. Vi holder fast i traditioner, hvis de giver mening for os, og halloween er altså kommet for at blive, og den giver mening for os.

Føler os trygge i uhyggen

Det skyldes blandt andet, at vi er begyndt at mødes i sociale sammenhænge ude i de lokale samfund, hvor den "nye tradition" giver os anledning til at mødes over et glas vin og en omgang græskarsuppe i eksempelvis grundejerforeningen.

Samtidig kan vi - trods uhyggen - sende vores unger rundt og banke på døren hos vores naboer. Og det skaber sammenhold i de lokale samfund, mener Caroline Nyvang.

Hvorfor er det, at folk kan få noget så hyggeligt ud af noget, der er så uhyggeligt?

Det handler også om, at vi godt kan lide at blive skræmt på et sikkert grundlag. Det er lidt ligesom, når vi ser gyserfilm eller kører i rutsjebanen i Tivoli. Vi kan godt lide fornemmelsen af, at vi er lidt på gyngende grund, selvom det aldrig bliver helt så farligt, at vi kommer helt ud i tovene, slutter hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik