Trods sen besked: Skolerne er klar - og de små er tilbage

Skolernes ansatte har haft det lange ben foran, for at blive helt klar til genåbningen for de mindste klasser mandag morgen - og det er kun lykkedes, fordi de har prøvet det før.

Da klokkerne mandag morgen ringede skolernes yngste elever ind for første gang siden jul, var det heldigt, at det er nogle rutinerede skoler, der tager imod.

For på trods af, at de endelige retningslinjer fra myndighederne lod vente på sig helt frem til torsdagen inden genåbningen, så har skolerne efterhånden udviklet en rutineret næse for, hvordan man genåbner en skole under coronapandemien.

quote Der kan være små ting, der gør, at læsset vælter, og tiden har været knap, men vi er blevet bedre til at stille op, og vi ved efterhånden, hvad der skal til

Kari Jørgensen, skoleleder for Helsingør Skole

- Alt er klart i forhold til rengøring og sprit. Vi skal ikke igennem hele den mølle igen, så det gør også, at vi er bedre forberedt. Alle de små ting, man bare skal have styr på, har vi bare prøvet før.

Det fortæller skoleleder for Helsingør Skole, Kari Jørgensen, mandag morgen efter en uge, hvor skolens personale har haft det lange ben foran, for at blive klar til at byde skolens mindste elever velkommen tilbage.

- Det er en stor opgave. Bekendtgørelsen kom jo først torsdag aften, så selvom der er en masse forestillinger om, hvordan det bliver, så er det rigtig sent, man får de sidste oplysninger. Der kan være små ting, der gør, at læsset vælter, og tiden har været knap, men vi er blevet bedre til at stille op, og vi ved efterhånden, hvad der skal til.

Klasser må ikke blandes på tværs

De nye retningslinjer adskiller sig da heller ikke stort fra dem, skolerne modtog i forbindelse med sidste genåbning af skolerne tilbage i foråret.

Men et bestemt element i retningslinjerne har især været en udfordring, fortæller skolelederen fra Helsingør, for selvom skolerne har erfaring med at holde klasserne adskilt, er netop det krav udfordrende:

Regler for genåbningen af 0.-4. klasse:

  • Eleverne må kun være sammen med deres egen klasse i timerne og frikvartererne.
  • Der er ingen afstandskrav i klassen. Børnene må kramme og lege, men ikke være sammen med eleverne fra andre klasser - heller ikke på fællesarealer eller i frikvarterne.
  • Lærerne skal kun gå til undervisning og ikke holde fysiske møder.
  • Der bliver indført krav om mundbind for forældre og andre besøgende i daginstitutioner, skoler og i SFO'en. Hvis forældrene ikke bærer mundbind, skal de aflevere udenfor.
  • Myndighederne arbejder på en coronatestmodel for lærere og pædagoger.

Kilde: Børne - og Undervisningsministeriet.

- Det, at man ikke skal blandes på tværs i løbet af skoledagen, eller samarbejde med parallelklasserne, er det sværeste. De skal holde afstand, når de mødes på gangen, hvis de ikke går i klasse sammen, men børn kan jo godt lide at være sammen, siger Kari Jørgensen.

Den bekymring deler af skoleleder på Egelundskolen i Albertslund, Flemming Hartmann, som fremhæver netop det krav som det, der har været mest omfattende at forberede sig til.

Det skyldes især, at kravet om, at børnene i løbet af dagen er inddelt i faste grupper, også gælder så vidt muligt på SFO'erne, men det giver personale- og pladsmæssige udfordringer:

- Jeg har skrevet ud, at hvis man kan holde børnene hjemme fra morgenpasning på SFO om morgenen, må man gerne det, og så har vi delt det op, så nogle børn passes på selve SFO'en og nogle opholder sig i SFO ovre på skolen, siger Flemming Hartmann.

Udover det, så er genåbning gået godt på Uglegårdsskolen, fortæller skolelederen, der mandag morgen har været rundt og byde eleverne velkommen tilbage.

- Jeg var rundt og kigge her til morgen, og bortset fra, at der er en del forældre, der gerne vil helt hen til døren og sige farvel, selvom vi har sagt, de skal aflevere udenfor for at undgå trængsel, så er alt gået godt. Vi er næsten tilbage til normalen, som det forløb i efteråret, siger han.

Det vigtigste er at få fællesskabet op at køre igen

Det er også gået stærkt på Uglegårdsskolen i Solrød, fortæller skoleleder Jonas Rasmussen. Skolens ansatte er dog så rutinerede nu, at man med skolelederens ord, simpelthen bare er "kommet op på hesten igen":

- Alle tager fat igen. Nu er det blevet rutine både at skulle hjem, men også at komme tilbage. Vi har jo også lært noget gennem det sidste års tid. De rutiner red vi på i forberedelsen til genåbningen mandag, og det er gået godt, siger Jonas Rasmussen.

quote At ministeriet bare pumper retningslinjer ud torsdag aften er respektløst overfor vores arbejde

Jonas Rasmussen, skoleleder Uglegårdsskolen i Solrød

Men, siger han. Det var ikke givet, at forberedelserne skulle gå så nemt:

- At ministeriet bare pumper retningslinjer ud torsdag aften er respektløst overfor vores arbejde. Vi ved, at det er en kæmpe opgave at genåbne, men jo før man kan give os rammer, jo før kan vi gøre dem lokale, og når vi skal starte med det, uden at kende den overordnede ramme, så bliver det baseret på gæt, siger Jonas Rasmussen.

Skolelederen fra Solrød understreger, at genåbningen trods den sene udmelding er gået godt, netop fordi Uglegårdsskolen har prøvet både nedlukning og genåbning før.

De danske folkeskoleelever har været hjemsendt for anden gang siden den 21. december, og mens mange har spekuleret i, om online-undervisningen kan vise sig at have faglige konsekvenser, har Jonas Rasmussen en anden bekymring.

- Alle, der har overholdt retningslinjerne og boblen på fem personer, mangler fælleskabsfølelse og at lære sammen med andre. Det kan man godt online, men det er ikke det samme.

Derfor har man på Uglegårdsskolen allerede nu fokus på, at børnene igen lærer at være en del af et socialt fællesskab.

- Klassen er jo en stor smittegruppe nu, og de kan lave alle mulige aktiviteter. Vi voksenstyrer det langt hen af vejen. Vi igangsætter lege og er hele tiden sikre på, at alle har nogen at være sammen med. Vi laver sociale øvelser og leger ude - også selv det er skidekoldt i dag. Vi har en stor dannelsesopgave foran os, siger Jonas Rasmussen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik