"Vi risikerer nedlukning, hvis ikke 2-6-årige får influenzavaccine"

Sundhedsstyrelsen planlægger en informationskampagne til forældre, ligesom at logistikken skal være bedre i år, siger Søren Brostrøm.

Influenzavaccination af danske børn skal betydeligt op i gear, hvis ikke vi skal risikere nedlukninger i Danmark til efterår og vinter.

Sådan lyder det fra Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme og medlem af regeringens referencegruppe om epidemihåndtering.

- Vi ved med influenza, at børnene er motor, og derfor er det afgørende at få dem vaccineret, siger han til TV 2.

Ifølge ham er det nemlig et "realistisk scenarie", at vi i Danmark til vinter kommer til at opleve en så omfattende corona- og influenzaepidemi, at hospitalsvæsenet risikerer at blive alvorligt overbelastet – hvis altså vi ikke lykkes med at få vaccineret den gruppe, der forventes at drive smitten.

Konkret har Jens Lundgren et mål om, at 90 procent af de 2-6-årige bliver vaccineret mod influenza.

Spørgsmålet er dog, hvor realistisk det er. Sidste års tal er nemlig ikke imponerende.

Tilbuddet om vaccination mod influenza til de 2-6-årige løb fra 1. oktober 2021 til 15. januar 2022. Omkring 30 procent – cirka 109.000 børn – blev vaccineret.

quote Det er lidt voldsomt trukket op

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen

Mere information og bedre logistik

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, mener ligesom Jens Lundgren, at det er afgørende at få børnene vaccineret mod influenza, og at tallet var for lavt sidste år.

- Det vil være med til at forebygge smitte og beskytte de ældre, og derfor vil vi gerne have en højere tilslutning, end det lykkedes sidste år, siger han til TV 2.

Tilbuddet om influenzavaccine til børn vil gælde fra 1. oktober, samtidig med at der åbnes for fjerde stik mod coronavirus til alle borgere over 50 år.

Inden da skal alle sejl sættes til for at informere forældrene, så de lader deres børn vaccinere, fortæller Søren Brostrøm.

- Vi starter en informationskampagne fra midten af september, og så skal vi generelt gøre det nemmere at få vaccinen, så forældre ikke skal sætte en hel dag af, ligesom flere oplevede sidste år, siger han.

Sidste år var første gang, at Sundhedsstyrelsen anbefalede influenzavaccine til børn. Den bliver givet gennem næsespray i de fleste tilfælde hos egen læge.

Afviser nedlukninger

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen vil vaccination mod influenza af børn på to til seks år kunne halvere antallet af tilfælde. Derfor er det langtfra ligegyldigt, at børn bliver vaccineret, mener Søren Brostrøm.

- Hvis vi både får influenza og corona og samtidig har et sundhedsvæsen, der er lidt træt, så kan det blive en udfordring, siger han.

Mener du ligesom Jens Lundgren, at det kan ende i nedlukninger, hvis ikke børn bliver vaccineret?

- Det er lidt voldsomt trukket op, men der er ingen tvivl om, at vi skal have meget fokus på corona til efterår og vinteren.

På et pressemøde onsdag med statsminister Mette Frederiksen og sundhedsmyndighederne lød det, at der vil komme en smittebølge med både corona og influenza til efteråret.

Det blev dog samtidig gentagne gange slået fast, at der ikke er udsigt til restriktioner eller nedlukninger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik