Kommune begår kæmpe millionbrøler - regnefejl rammer børn og pædagoger

I Lyngby-Taarbæk Kommune mangler daginstitutioner penge, fordi kommunen ikke har fået taget højde for gængse prisstigninger. En fejl BUPL Nordsjælland har fundet, og som formanden mener, især går udover børnene.

- Jeg er lidt i choktilstand, hvis jeg skal være helt ærlig.

Sådan lyder reaktionen fra forældrerepræsentant Helle Binzer, der torsdag aften var hasteindkaldt til et møde hos Lyngby-Taarbæk Kommune.

Der er nemlig fundet en stor fejl i budgettet på børneområdet i kommunen. Det betyder, at der har manglet penge til daginstitutioner til for eksempel pædagoger.

- Det her er ikke bare en lille fejl. Det er en rigtig, rigtig stor fejl, som har haft en konsekvens for vores børns hverdag, siger Helle Binzer, der er forældrerepræsentant i Taarbæk Børnehus, hvor hendes ene søn går. 

Helle Binzer er forundret over, at kommunen ikke har bedre styr på det.
Helle Binzer er forundret over, at kommunen ikke har bedre styr på det.
Foto: Henry Michelsen - TV 2 Lorry

I flere år har kommunen ikke taget højde for såkaldte fremskrivninger - altså prisstigninger - og dermed budgetteret med for lidt på området.

Det betyder, at der er tilført 7,4 millioner for lidt i perioden mellem 2018 til 2020 og 8,2 millioner for lidt i 2021 til daginstitutionerne.

Det er i alt 15,6 millioner, der altså mangler for  perioden.

For at følge med fremskrivningerne, skal kommunen også i årene fremover budgettere med 8,2 millioner mere, end først beregnet, for at overholde normeringerne.

Et beløb, der, ifølge pædagogernes fagforening BULP, svarer til 20 pædagogstillinger.

Konsekvenser for børn og pædagoger

Det er også BUPL Nordsjælland, der i første omgang fandt fejlen i forbindelse med et hørringssvar.

Og ifølge formanden for BUPL Nordsjælland, Pernille Riis, er det en væsentlig fejl.

- For mig at se, har det haft konsekvenser for børnene. De har ikke fået den omsorg, de har brug for, og de har ikke fået de aktiviteter og det pædagogiske arbejde, som de har krav på, siger Pernille Riis til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det har også betydet, at pædagogerne har løbet stærkt, og vi har hørt fra nogle pædagoger, at det har været frustrerede over, at de har manglet kollegaer, siger hun.

Pernille Riis fra BUPL Nordsjælland mener, det er vigtigt, at der bliver rettet op på fejlen hurtigst muligt.
Pernille Riis fra BUPL Nordsjælland mener, det er vigtigt, at der bliver rettet op på fejlen hurtigst muligt.
Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Kommunen erkender brøler

Næstformand for Børne- og Ungdomsudvalget erkender på vegne af Lyngby-Taarbæk Kommune brøleren.

- Det er en beklagelig fejl. Jeg har selv to børn, der er gået glip af de her midler, derfor er jeg også glad for at kunne sige, at vi vil føre de her midler tilbage krone for krone til området, siger Martin Vendel Nielsen (K), der lige nu er fungerende formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Lyngby-Taarbæk.

quote Der er desværre sket en menneskelig fejl.

Martin Vendel Nielsen (K), næstformand, Børne- og Ungdomsudvalget, Lyngby-Taarbæk

Det er en enig kommunalbestyrelse, der mener, at daginstitutionerne skal tilføres de manglende ressourcer fra tidligere år og fremadrettet, så daginstitutionerne kompenseres for hele perioden.

Til glæde for Pernille Riis har kommunen også været i dialog med BUPL om at justere budgetterne.

- Jeg synes, det er en beklagelig fejl, men det er dejligt, det bliver opdaget, og godt at kommunen anerkender, at der er sket en fejl og er villige til at indgå i drøftelser omkring at få det rettet op så hurtigt som muligt, forklarer hun.

Martin Vendel Nielsen erkender blankt, at kommunen har begået en fejl.
Martin Vendel Nielsen erkender blankt, at kommunen har begået en fejl.
Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Fejl i model

Kommunen oplyser til TV 2 Lorry, at problemet skyldes en fejl i den model, budgettet beregnes ud fra.

- Det er sådan, at man regner med nogle regnemodeller og fremskrivninger i et budget, og i den forbindelse er der desværre sket en menneskelig fejl, at der er en, der har overset noget, lyder forklaringen fra Martin Vendel Nielsen.

Hvordan kan I være sikre på, at den fejl ikke også eksisterer på et andet område?

- VI vil minutiøst gennemgå vores regnemodeller, så man er sikker på, at det her problem ikke også skulle ligge inden for et andet område, siger Martin Vendel Nielsen.

Kommunen oplyser desuden, at der i øjeblikket bliver arbejdet på en konkret model for, hvordan ressourcerne nøjagtigt skal tilføres området. 

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik