Vil bygge storstilet hotel i højhus oven på indkøbscenter – og opsige lejere

Lyngby-Taarbæk Kommune sender et stort hotelprojekt i høring. Her ønsker byens shoppingcenter at omdanne et 13 etager højt tårn til luksushotel. Men projektet møder modstand fra eksperter og beboere, der står til at miste deres hjem.

Et topmoderne hotel i 13 etager med en rooftop-bar og en offentlig tagterrasse med udsigt over byen tårnende oven på Lyngby Storcenter.

Det har længe været visionerne i den nordsjællandske by, men nu er visionerne blevet så konkrete, at Lyngby-Taarbæk Kommune netop har sendt projektet i offentlig høring med henblik på endelig godkendelse.

Dermed rykker planerne om et nyt vartegn i byen tættere på.

Nyt er måske en halv tilsnigelse, idet der allerede er et højhus oven på shoppingcenteret. Men med projektet ønsker Danske Shoppingcentre, der ejer Lyngby Storcenter og en række andre indkøbscentre, at omdanne det eksisterende tårn i en grad, så det dårligt er til at kende.

Dette skal resultere i omkring 200 værelser, to restauranter, en rooftop-bar (som det jo hedder på moderne dansk) og en offentligt tilgængelig tagterrasse med udsigt.

Efter planen skal stå færdigbygget i 2026. Såfremt det altså får en opadvendt tommelfinger fra lokalpolitikerne, der om fire ugers tid får svar fra den offentlige høring.

Og her kommer der nok et kritisk indspark eller to.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lejere smides ud af boliger

For med hotelprojektet står en del borger i byen nemlig til at miste boligen. Tårnet rummer i dag et lidt mindre hotel, erhverv, men også billige lejeboliger på 40 kvadratmeter.

Ifølge Sjællandske Nyheder står beboerne i 43 lejligheder til at blive opsagt, hvis projektet som ventet sættes i gang. 

- Jeg havde håbet på, at jeg skulle bæres ud herfra, har beboeren Tine Müller, der har boet i tårnet siden 1994, sagt til avisen.

Sjællandske Nyheder har også beskrevet, hvordan lejerne føler sig tromlet af kommunen og Danske Shoppingcentre i en sådan grad, at de har indsendt klage til ombudsmanden.

- Vi kan desværre blive nødt til at opsige lejerne, hvis Lyngby-Taarbæk Kommune godkender vores ansøgning om at nedlægge boligerne, og projektet realiseres. De lejere skal vi selvfølgelig hjælpe, for vi forstår godt, at det kan være en overvældende besked, har Center Manager i Lyngby Storcenter, Casper von der Ahé, sagt til avisen.

Den ansøgning godkendte kommunen i forsommeren, og boligerne står dermed til nedlæggelse, når det resterende projekt godkendes.

Arkitekturrådet kritiserer blandt andet, at den foreslåede facade på tårnet slet ikke harmonerer med indkøbscenterets oprindelige 70'er-udtryk. Her ses en visualisering af, hvordan projektet kan komme til at se ud.
Arkitekturrådet kritiserer blandt andet, at den foreslåede facade på tårnet slet ikke harmonerer med indkøbscenterets oprindelige 70'er-udtryk. Her ses en visualisering af, hvordan projektet kan komme til at se ud.
Foto: PLH Arkitekter

Vartegn eller øjebæ

En ting er de sociale konsekvenser ved projektet. Noget andet er det æstetiske udtryk.

For når man bygger nyt og stort og på en så prominent plads i selve midten af bymidten, må man hellere stille dette centrale spørgsmål til nogle eksperter på området:

Er det egentlig pænt?

Til at besvare det spørgsmål har kommunen nedsat et råd for arkitektur, som de har navngivet Arkitekturrådet, og som består af tre arkitekter og en repræsentant for Bygningskulturforeningen i Lyngby-Taarbæk.

Her er man ikke ligefrem solgt på projektet.

”Ud fra en helhedsbetragtning bliver det nye tårns arkitektoniske udtryk et fremmed legeme på den eksisterende base - uden omsorg for mødet med basen og uden omsorg for dialogen med det andet eksisterende tårn. Et fremmed legeme som ikke tilfører noget positivt til den arkitektoniske helhed”, skriver Arkitekturrådet i Lyngby-Taarbæk Kommune blandt andet om forslaget, der nu er i høring.

Samme råd anbefaler derfor, at man genovervejer facaden på tårnet.

Ikke mindst fordi Lyngby Storcenter faktisk er et sjældent godt eksempel på et vellykket indkøbscenter fra 1970’erne med ”kulturhistorisk og arkitektonisk kulturarv” fra en periode i arkitekturen, der måske ikke har fået den anerkendelse, den fortjener, vurderes det.

Om det er nok til at få politikerne til at skride ind og udvise det, fagfolkene kalder ”rettidig omhu” må tiden vise. Indtil videre er det storstilede hotelprojekt i høring frem til den 6. oktober.

Et af hotelprojektets store slagnumre er de øverste etager, hvor der både skal være rooftop-bar og tagterrasse med udsigt ud over byen.
Et af hotelprojektets store slagnumre er de øverste etager, hvor der både skal være rooftop-bar og tagterrasse med udsigt ud over byen.
Foto: PLH Arkitekter

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik