Betaler du 100 kroner eller 500 kroner for et juletræ? Prisen afhænger af, hvor du bor

Der er stor prisforskel på, hvad det koster at købe et juletræ på landet og et juletræ i byen.

Denne artikel er udgivet i december 2022. Priserne er de samme som sidste år, lyder det fra brancheforeningen Danske Juletræer. 

200 kroner. 

Så meget skal du i gennemsnit af med, hvis du køber det mest almindelige juletræ i Danmark, et nordmannsgran, hvis træet er to meter højt. 

Det vigtigste ord i den sætning er "gennemsnit". For der er stor forskel på, hvor mange penge du må slippe for at få et træ ind i stuen til jul. 

- De kan koste under 100 kroner i provinsen og over 500 kroner, hvis du er inde i København, siger Claus Jerram Christensen, der er direktør i brancheforeningen Danske Juletræer, til TV 2 Kosmopol. 

Køber du dit juletræ på Østerfælled Torv i København, må du eksempelvis af med 690 kroner, hvis du er på udkig efter et tre meter højt juletræ. Her koster træerne nemlig 230 kroner per meter. 

Det er en pris, der er knap 73 procent højere, end hvis du køber dit juletræ på landet. 

Pipina Wedel-Jørgensen fra Østerbro har valgt at købe et af de dyre københavnertræer. 

- Vi har jo ikke mulighed for at gå ud og fælde træerne selv. Det er jo lidt ærgerligt, men så betaler vi så det ekstra for at få fragtet juletræet ind til byen, så vi ikke selv skal hente det, og det, synes jeg, er fair nok, siger hun til TV 2 Kosmopol. 

Villads Jørgensen, der sælger juletræerne, fortæller da også, at det "går meget fint med at få dem solgt". Han mener ikke, at de sælges for dyrt. 

(Artiklen fortsætter under afstemningen)

Spørg Os - Afstemning

_

Danskerne skruer ikke ned

Ifølge Claus Jerram Christensen fra Danske Juletræer er der da også en god forklaring på, hvorfor storbyfolket skal betale mere for deres juletræer end landsbyfolket. 

Der er nemlig langt flere udgifter forbundet med at sælge juletræer centralt. 

- Du skal have hegn, som du skal leje, og du skal måske have tyverisikring, så ingen løber med dine træer. Og så er den største udgift nok, at du skal have lønnet arbejdskraft til at sælge dine træer, siger han. 

Ifølge brancheforeningen bliver der solgt halvanden million juletræer i Danmark om året. 

Abildgaarden Juletræer, der ligger uden for Smørum, havde på grund af inflationen regnet med at få færre solgte træer i år. Men sådan har det faktisk ikke været, fortæller medindehaveren Per Bundgaard Larsen. 

- Der er intet, der tyder på, at danskerne vil skrue ned for julen i år. Det er jo i virkeligheden en fest, siger han til TV 2 Kosmopol. 

Her koster et juletræ på op til tre meter 400 kroner. 

Stadig lidt pebret, hvis man spørger Emilie Stausholm fra Brønshøj. 

- Jeg synes, det er dyrt, men når man tænker på, at det skal stå der hele december, så vil man gerne give det, siger hun til TV 2 Kosmopol, da hun var i færd med at købe årets træ. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik